lørdag 19. mars 2016

3 timer i terrenget Varteig rundt - på stolpejakt uten stolper

Jakten på Sarpsborgs 1000 stolpeposter fortsetter. I dag var jeg i Varteig der det var satt ut 30 vinterposter forrige vinter. Det hadde jeg ikke fått med meg - så da ble det forsinket postjakt i dag - men uten stolper i terrenget. Jeg må jo komme a jour med de gamle postene før årets 300 poster plasseres ut.

Varteig ligger litt utenfor allfarvei - det er et slikt sted du ikke kommer til dersom ikke målet er nettopp Varteig - selv om stedet bare ligger 10 minutters kjøring fra Sarpsborg sentrum. Noen få kilometer lenger øst ligger fylkesvei 111 mellom Sarpsborg og Rakkestad - der har jeg kjørt haugevis av ganger. Joda, jeg har vært i Varteig minst to ganger tidligere; en gang da jeg solgte en stor kopimaskin til formannskapskontoret den gangen Varteig var egen kommune, og en gang da jeg løp natt-o-løp ved Sikkeland i april 1988 - naboterrenget til der jeg skulle på tur i dag. Jeg ble nummer 3 i det natt-o-løpet, av 3 deltagere i H35 - men det var fin 10-milatrening.

I dag var det verken nattorientering, hastverk eller vanskelige poster. Men, lette poster betyr mye orientering langs sti - og dermed ble det mye tråkking på is- og snødekte stier i de lavere delene av terrenget. I terrenget ellers var det jo snøfritt, og på toppene var det herlig Østfoldterreng.

Jeg har vært forkjølet etter cruiseferien - og valgte å ta dagens tur helt uten å løpe - det ble en rask fin tur på drøyt tre timer i terrenget. Det var 11-12 varmegrader og strålende sol - men i skogen blir det jo mest skygge... Den fineste delen av turen var to ganger over det lokale høyfjellet "Belsbykollen" - og det historiske høydepunktet kom til slutt med minnestøtten etter Inga fra Varteig.

Hele turen var bare 16 kilometer... men det var egentlig akkurat passe i dag. Jeg skulle jo hjem og "feire" 34-års bryllupsdag.

Bilder og kommentarer til turen:

Parkeringsplassen ved Varteig kirke var et greit utgangspunkt for turen.
 
En pil til skolen og fire piler til skogs - der ser bra ut!

Stolpepost 378:
Stolpepostene ble tatt inn 1.mai 2015, men på stien her under kraftlinja var det altså en stolpe.
 
Stolpepost 377:
Også denne i kryss mellom sti og kraftlinje.

Stolpepost 383:
Stimøte 30 meter bortenfor skiltet, der Varteigjoggens løype tar av til venstre...

Stolpepost 382:
Under skrent ved Mattishytta.

Er det denne turhytta/rasteplassen ved Dalane som heter Mattishytta, eller gården like ved? Jeg fant ikke noe klart svar ved å Google, og på Norgeskart.no er ikke denne hytta med, mens det står Mattishytta/Dalane på gården 100 meter unna.

Det var mye is og snø på stiene selv om det stort sett var bart eller i terrenget. Her er imidlertid en fin snøfri sti i sørhelling.

Stolpepost 384:
Sti krysser bekk

Stolpepost 385:
Det var deilig å forlate stien en stund og tråkke litt i det snøfrie terrenget. Her en flat kolle der det altså hadde vært en stolpepost forrige vinter.

Stolpepost 376:
Hytte. Det så mer ut som en utedo...

Det ble en del tråkking i snø...og andre steder var det is. Terrengsko med pigg var et  greit skovalg.

Det var flott skilting av ulike treningsrunder...
 
Det står mål - men ut fra hva jeg finner ut arrangeres et av løpene i Nedre Glomma motbakkekarusell som Belsbykollene opp (eller Belsbykollen opp og ned). På Norgeskart.no er toppen beskrevet som Vestre Belsbyåsen, mens den 5 meter lavere Østre Belsbyåsen ligger på andre siden av Belsbyveien.

Stoplepost 399:
Tårnet på Belsbykollen var kanskje mer imponerende enn høyden 143 moh - men ved nærmere øyekast manglet noen trinn og fristelsen for å klatre forsvant rimelig raskt.

Tid for en liten rast... grovbrød med banan og tynn saft.

Stolpepost 395:
Nedenfor toppen på Belsbykollen er det anlagt en fin rasteplass over de store stupene i vestskråningen. Ikke gå vestover herfra!

Stolpepost 397:
Stikryss like ovenfor Belsby gård

Stoplepost 398:
I ei trang kløft innunder Belsbykollen.

Stolpepost 389:
Enkel orientering til dette stikrysset, men jeg kløna det til ved først å dra meg inn i feil dal og gresset rundt en stund uten å få kartet til å stemme...og uten å finne noen sti. Jo lettere orientering, jo lettere å gjøre slike (mangel på) konsentrasjonsfeil.

I  terrenget på vei il neste post kom jeg forbi denne fine "varden" på en liten kolle.

Stoplepost 400:
Stimøte står det i postbeskrivelsen, men det er ingen stier i nærheten her. Det er nok en glipp. Ut fra kartet skal posten ligge i dette søkket.

Stolpepost 391:
Ny fin tur i terrenget til denne rasteplassen øst for Mattishytta.

Stolpepost 394:
Ruin etter gammel bosetting... med en ny gapahuk i bakgrunnen.

Stolpepost 375:
Under stup...

Stolpepost 372:
Sti krysser bekk...

Stolpepost 373:
Under skrent...

Stolpepost 374:
På en flat kolle. Det var fint på høydene, men kjedelig nede langs stiene. 

Stolpepost 393:
Innerst på en grusplass

Stolpepost 371:
Etter 20 poster i terrenget øst for Varteigveien ventet nå 10 poster på vestsiden der jeg også var i kontakt med bebyggelsen. Her er jeg selv i silhuett mot steinen som var postdetalj.

Stolpepost 387:
Kolle like ved det nye boligfeltet ved Strømnesåsen. Her møtte jeg to ganger på barn (7-8 år?) som kjørte alene og uten hjelm på en firehjuling.... ikke helt ansvarsfullt av foreldrene det vel?

Stolpepost 386:
I et søkk mellom nedlagte Vartun bosenter (nå legesenter) og jordene nedenfor var det en gang en  stolpepost...

Stolpepost 390:
Nord for denne kollen i hundremeterskogen ved Vartun/Snøfonna.

Stolpepost 395:
Ved en fin liten dam der isen var i ferd med å gi opp...

Stolpepost 392:
På en kolle. I dette skogsområdet vest for Varteig skole var det snøfritt og veldig fint i et åpenbart "velbrukt" terreng.

Stolpepost 386:
Ved en ledningsstolpe bortenfor denne flotte men slitne furua.

Stolpepost 381:
Ved en putt i "lekeskogen"...

Her ved de gamle kommunelokalene er det blant annet bygdemuseum i tillegg til at Sarpsborg idrettsråd har kontorer her... og det er jo nettopp idrettsrådet som koordinerer stolpejakten "Fresk i Sarp". Hadde det vært en hverdag skulle jeg hilst innom hos Ole-Henrik Andersen.

Stolpepost 380:
Ved minnesmerket etter Inga fra Varteig; "Ingastøtta". Inga fra Varteig (1185-1234) var elskerinne eller frille til kong Håkon Sverresson av Norge og fødte sønnen Håkon Håkonsson utenfor ekteskap.

Stolpepost 379:
I jordekanten med Varteig kirke i bakgrunnen.
 
Dagens siste stolpe - takk for en fin tur.Nå får jeg bare håpe jeg får "kreditert" disse stolpene i stolpejaktoversikten, det er jo litt spesielt med disse 1000 jubileumspostene i Sarpsborg. Det er garantert Norges mest omfattende tur-o-prosjekt noensinne.


Fresk i Sarp 1000 poster 2013-2016 Sarpsborg 1000 år.
De første 580 postene:
27.02.2016 Tunevannet Rundt, stolpejakt 20 poster
25.02.2016 Isebakke 6-timers Stolpejakt Sarpsborg, 50 poster
11.02.2016 Søfritt terreng på stolpejakt i Skjeberg, 50 poster
26.11.2015 På vei mot 1000 stolpeposter i Sarp, 60 poster
03.11.2015 2-dagers Stolpejakt i Sarpsborg, 200 poster
06.11.2014 Fresk i Sarpsborg II, 100 poster
20.10.2014 Fresk i Sarpsborg, 100 poster

1 kommentar: