lørdag 12. september 2015

Spek i Land og Sprek i Gjøvik

Stolpejaktturene mine fortsetter. Fredag 4. september var jeg "Sprek i Land" og "Sprek i Gjøvik".

Rundturen startet med 27 stolpeposter i Hov i Søndre Land, deretter 10 stolpeposter i Gjøvik som ikke var plassert ut ved forrige besøk, 15 stolpeposter i Snertingdal og avslutning i skumring med 15 poster på Biri. Snertingdal og Biri tilhører Gjøvik kommune - så disse stolpene inngår i "Sprek i Gjøvik".

Jeg hadde hatt noe ubestemmelig smerte i bekkenområdet dagene etter stolpejakten på Lørenskog fem dager tidligere, men dette merket jeg ikke noe til på fredagens tur. Det ble mye kjøring og annet sommel i tillegg til stolpeturene, så det gikk 11 timer fra jeg reiste hjemmefra til jeg var tilbake. Selve postjakten tok ganske nøyaktig 5 timer.

Jeg registrerer ellers at det er en god del stolpejegere som kjører bil mellom postene der det er mulig.... dem om det, men; jeg velger et utgangspunkt på hvert kart og tar alle postene til fots med dette som utgangspunkt.

Det som gjenstår av årets "Stolpejakten.no" for meg er postene på Venabygdsfjellet, i Bergen, på Lillehammer og i Revetal. Etter fredagsturen er 751 av de 908 postene i boks....

De fem turene 4. september:

1 Hov (Søndre Land kommune) 27 poster, bruttotid 1:49 på 12,03 km

Skogsarbeider ved rådhuset...
 
For drøyt 40 år siden hadde jeg et "forhold" til Hov da jeg solgte kontormøbler for Kirkevold&Co i Akersgaten. På fire år solgte jeg en enorm mengde kontorpulter fra Hov Møbler - ikke minst til mange av forsikringsselskapene i Oslo. Det ble flere turer til Hov for å hente møbler når det hastet som mest. Noen år senere var jeg tilbake som leketøyselger noen år... men nå hadde jeg ikke vært i Hov på nesten 30 år. Det var et hyggelig gjensyn...og ekstra flott å se at bygningene i den nedlagte fabrikken nå pusses opp for å bli Skeidars møbellager.

Etter å ha hentet kart på rådhuset - og tegnet inn løypevalget - startet jeg med denne posten i boligfeltet mellom sentrum og Randsfjorden. Det var skyet vær, men opphold og det var meldt fint vær utover dagen (og slik ble det også...)

Stolpepost like ved Fagerlund bofellesskap.

Lekeplass nesten nede ved Randsfjorden...

Stolpepost nr 1 var ved Kråkvika der den gamle fergen Rand ligger. Den ble overflødig som ferge etter at Flubergbroen ble bygget - og fergetrafikken opphørte i 1973. Senere er det satt på et merkelig overbygg - og båten brukes visstnok mest i kulturelle sammenhenger.

I 200-metersskogen ved Kråkvika var det en stolpepost ved gapahuken.

Klatringa opp fra Randsfjorden har startet, her en stolpepost i et stikryss tett ved bebyggelsen og 5o meter fra fylkesveg 34.

Stolpepost ved Smebekk...

Post ved vegen opp til Ske - ovenfor fylkesvegen.

Flott utsikt over Randsfjorden  i boligområdene oppunder der Valdresbanen gikk.
Valdresbanen ble lagt ned i 1989.

Fra Boligområdene ved Langvegg - utsikt mot Grette gård og Randsfjorden.

Post i skogkanten nedenfor Klinkenberg.

...og turen fortsatte i boligområdene høyt over Randsfjorden...
Her fra Gullikhagen der post 19 var i kanten av en privat hage
(så her bor kanskje en medarrangør?)

Post 20 i Rognvegen. Min 18. post for dagen...

Post i parken utenfor Fryal skole.

Her en post ved idrettsanleggene utenfor Søndre Land Idrettshall.

Plutselig var det en kar som ropte til meg fra en bil som hadde stoppet i veikanten mellom Hvalbygårdene ved Fryal. "Er ikke du Olav Engen?" Jovisst! Det viste seg å være Roger Vestrum - som jeg kanskje burde kjent igjen fra bloggen http://rogervestrum.blogspot.no/ - og han kjente i alle fall igjen meg fra blogginga mi. Også han var med på UlraVasan for to uker siden. Det ble en kort men hyggelig prat med Roger som bor i Hov og jobber for kommunen.

Hele Hov består av en bakke ned mot Randsfjorden, det er knapt nok en flatt parti (bare litt akkurat i sentrum). Her fra jordene mellom Fryal og sentrum.

Post på baksiden av bygningene til tidligere Hov Møbler.

Post ved Hovlandsvegen.

I en park ved Hov sentrum.... og dermed var alle 27 stolpene i Hov besøkt og registrert.
Takk til Rond O-lag for en fin tur.
 
Men jeg hadde vært på tur i snaue to timer hadde sola kommet fram - og sola skinte over Søndre Land rådhus der jeg hadde parkert utenfor.
 
 
2 "Nordbyen" Gjøvik 10 poster, bruttotid 0:54 på 5,86 km
  
Jeg var på stolpejakt på Gjøvik 15. juli, da jeg var innom 90 stolpeposter. I midten av august ble ytterligere 10 poster satt ut i "Nordbyen", så da ble det en tur innom Gjøvik denne dagen også. Dermed kom jeg også innom turistinformasjonskontoret ved Gjøvik stasjon hvor jeg hentet kartene for Nordbyen, Snertingdal og Biri. Akkurat denne runden på Gjøvik var ikke så spennende bortsett fra en post som var fjernet og turen over flotte Tranbergtoppen. I tillegg er jeg som alltid imponert over utsikten fra boligområdene ovenfor bykjernen.

På hjørnet her ved Tranberg Videregående skole skulle det vært en stolpe. Den var ikke der, og det bekreftet en nabo som ropte til meg og stolpejegeren på bildet. Dagen etter fikk jeg den manglende koden av arrangøren så jeg likevel fikk registret besøket.
 
"Er det du som avisa skrev om som tok alle postene på en dag" spurte stolpejegeren på bildet, noe jeg bekreftet og var glad for oppmerksomheten. Det var etter 90-postersturen min i juli at Oppland Arbeiderblad skrev en side om Stolpejakta mi.

Post utenfor gjerdet til Lissomskogen Barnehage, der to gutter på innsiden lurte på hva jeg holdt på med. De var åpenbart ikke fornøyd med svaret da jeg sa at jeg lette etter stolper.

Postjakta mi på Gjøvik sammenfalt med skoleslutt...
her fra en post nedenfor Føllingstads veg. 

Post nedenfor Lund gård i utkanten av bebyggelsen.

På Gjøvik er det mest utbanorientering - den delen av stolpejakten jeg egentlig liker best.

Mjøsutsikt har vel 90% av beboerne i Gjøvik.

Etter en hel del motbakker rundet jeg omsider toppen ved Tranberg...
neste post lå litt bortenfor gården.

Post i skråningen innunderTranbergtoppen.

Her en post i skogkanten like ved Panoramavagen.

 Litt nedenfor Panoramavagen var det en stolpepost i Nerbyvegen,
og jamen var panoramaet bra der også.

Årets siste stolpepostregistrering i Gjøvik ble denne like ved Hunn kapell.
 

3 Elvedalen" Snertingdal 5 poster, bruttotid 0:22 på 2,09 km
 

 
Elvedalen? Hvor var nå det... kartet måtte fram - og litt øst for bygdesentrum var altså Elvedalen. Der er det en gokart-bane, offroadløyper (for bil) og skytebane. Siden vegen ned til gokart-banen er stengt når det ikke er kjøring måtte jeg parkere ved skytterhuset noen hundre meter vest for banen og med adkomst fra en helt annen veg. Jeg surret litt her, siden jeg ikke hadde studert dette skikkelig på forhånd. Et lite og spesielt kartområde, men en fin joggetur i sommerværet.
 
En av postene var ved bygget til høyre helt inne på gokart-banen.

Her en post på toppen av en kneik i terrengløypene nord for gokart-banen.

Hele skogsområdet var perforert med slike gjørmeveger.
 
 
4 Snertingdal 10 poster, bruttotid 0:57 på 5,88 km
 
Jeg hadde en kollega som jobbet for meg da jeg var salgssjef for bl.a. Gjøvik-kontoret til Xerox, han bodde i Snertingdal. Kjæresten til datteren er også herfra, men bortsett fra det har jeg ikke annet forhold til stedet enn en del o-løp på  80 og 90-tallet. Nå har jeg i alle fall sett litt mer av bygda - og spesielt hytteområdet ned mot Ringsjøen var flott. Stolpepostene var plassert i bolig- og skogsområdene mellom Skonnordtjernet og Ringsjøen, ingen i bygdesenteret litt bortenfor.
 
Første post var ved lavvoen utenfor Skonnordtjernet barnehage,
derfra var det en drøy kilometers joggetur til neste stolpepost.

Ned til denne stolpeposten ved Hovsenga holdt jeg på å "forulykke"...
Jeg kunne i alle fall slått meg mye mer enn jeg gjorde.
 
En gjengrodd passasje mellom to hus skjulte en kum i det høye gresset, og jeg tråkket på kanten av dette og vippet elegant i en bue med hodet mot et tregjerde like ved. Puhhh... en liten kul... litt høy puls, og heldigvis gikk det bra. Jeg mistet o-brillene mine i fallet, det oppdaget jeg ikke før jeg tok av capsen etter at Snertingdalturen var over, så jeg måtte tilbake og lete etter brillene - som jeg fant.

Stolpepost ved gapahuken nedenfor hyttefeltet i Ringsjøvegen.

Anleggsarbeid gjorde at jeg ikke fant stien over til denne posten, men den innebygde radaren fungerte fint, så etter 300 meter tråkking i høyt gress kom jeg rett på stolpen.

Resten av postene var i skogsområdet mellom Ringsjøen og Skonnordtjernet, der jeg stort sett fulgte stier og skiløyper, men også kuttet litt gjennom skogen. Sauane var nok ikke på stolpejakt, men jeg møtte og hilste på en stolpejeger også på denne turen.

Post ved stein innenfor sauegjerdet.

Det er en stolpe i skogkanten lengst vekk fra der jeg står...

Post ved gapahuken og bålplassen som blant annet skolen og barnehagen bruker.

Ringsjøen, sett fra den samme posten som på foregående bilde.

Post ved vannputt... og straks var også denne runden unnagjort.
Da var det bare å komme seg videre til Biri.
 
 
5 Biri 15 poster, bruttotid 0:58 på 6,28 km
 
Dagens siste stolpejaktrunde var på Biri. Det begynte å bli kveld - og på tide å avslutte jakta. Med så mye kjøring mellom områdene og kart som ikke var forhåndspreparart gikk det bort mye tid på annet enn selve turene. Pausene gjør at jeg blir ganske stiv, så starten på Birirunden var med støle ben som heldigvis ble bedre etter hvert. Fra der jeg parkerte ved det nedlagte butikksenteret kunne jeg høre at det var travløp på Biri travbane på andre siden av E6. Sjøl har jeg også travet der en runde - under Mjøsbruløpet i 1990 (halvmaraton 1:20:31) da vi startet og sluttet i Moelv på andre siden av den da fem år gamle Mjøsbroa, og hadde runding inne på travbanen.
 
Veikroa har overlevd selv om forretningssenteret (Spareland) ved siden av måtte gi opp for mange pr siden. Stolpepost 101 var utenfor vegkroa.

Post ved en stikkveg i boligområdet ved sentrum.
 

Myrvang Nærmiljøanlegg... en trivelig grønn flekk der også lysløypa passerer.

Post ved bekken som renner forbi Øvre Kullsveen gård.

Lamaer ved Øvre Kullsveen...

Fra lysløypa like ved idrettsplassen.

Post ved den store bjørka utenfor ungdomsskolen.

Post ved gangvegen mellom Vismunda og Industrivegen.

Madshusstolpen fikk avslutte dagens stolpejakt. Sist jeg var her var det for å hente nye ski i 2012, etter at jeg brakk den ene skia i Vasaloppet samme år. Skiene var helt nye, kun brukt èn time før jeg startet i Vasa'n - og havnet i et massefall ved Mångsbodarna som endte med skade og brukket ski. Madshus spanderte nye ski på meg!!! ... og de skiene står her ubrukt ennå, jeg har jo to andre bra skipar fra Madshus, bra nok til treningsturer.
 
 
Årets alle-på-en-dag-turer:  
04.09. 2015 Stolpejakt på Hov, Snertingdal og Biri 67 poster
30.08.2015 Stolpejakt i Lørenskog, 84 poster
28.08.2015 Stolpejakt i Rælingen, 50 poster
15.08.2015 Sprek i Ullensaker, 50 poster
09.08.2015 Ti på topp Romerike 2015
05.08.2015 Stølpejakta i Aurskog-Høland 60 poster
30.07.2015 Stolpejakt i Groruddalen del II, 69 poster
27.07.2015 Stolpejakt i Groruddalen (Stovner) 25 poster
24.07.2015 Sprek på Hadeland 100 poster
19.07.2015 Sprek på Toten 126 poster
15.07.2015 Sprek i Gjøvik, 90 poster
14.05.1015 Stolpeposter i Gjerdrum, 50 poster
09.05.2015 Stolpeposter i Nes, 50 poster

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar