mandag 2. november 2015

Stolpejakta 2015: 75 stolper i Ski og Oppegård

En vrikkevond hæl tillot ikke jogging, men det var bare to dager igjen til stolpepostene i Ski og Oppegård skulle tas inn - så da var det bare å GÅ - jeg ville jo ha med meg disse stolpene også.

Det var de lokale o-klubbene Skimt Orientering og Kolbotn IL som hadde satt ut postene, og her var det snakk om "Gjøvik-presisjon" på gode kart - og skikkelig urbanorientering. Stolpepostene var fordelt på fem områder; Sofiemyr, Kolbotn, Greverud, Langhus og Ski - med kort kjøring mellom hver.

Jeg hadde stipulert å bruke 5 timer på de fem turene inkl kjøring mellom områdene, men tidsskjemaet sprakk; jeg brukte 4:56 ! Mørket kom forøvrig en halvtime tidligere enn jeg hadde regnet med, så de siste postene i Ski ble tatt i skumring og mørke. Bildet øverst er fra Waldemarhøy, dagens fjerde siste post.

Det var på søndagens langtur i Romeriksåsen jeg "nestenvrikket" høyre fot to ganger. Dagene etter viste seg at jeg nok hadde irritert foten mer enn jeg først trodde, så jeg har haltet rundt noen dager - og var veldig spent på om dagens tur var gjennomførbar, og det var den heldigvis. Men ethvert forsøk på å jogge var nytteløst - eller dumt...!

Det var fint vær for turgåing med 5-6 varmegrader og omtrent vindstille. Jeg savnet selvsagt sola, men det var i alle fall oppholdsvær på årets nest siste "Stolpejakt-prosjekt".

Tur 1: Sofiemyr 18 stolpeposter 4,78 km 55 minutter

 
Jeg kan vel ikke påberope meg å være kjent på Sofiemyr, men jeg har jo vært i området noen ganger, og det var greit å finne fram fra E6 til Sofiemyr Idrettspark. Der parkerte jeg noen meter fra stolpepost 44.

Stolpepostene var av det enkle slaget, slik stolpejakt gjerne skal være - med poster i boligområder og rundt idrettsparken - og en liten tur opp i åsen ved vannbassenget ved Ødegården.

Det var en lettelse å kjenne at hælen ikke var vondere enn at det gikk greit å gå i rask fart....

Noen bilder fra turen:

Dagens første post - i øyeavstand fra p-plassen ved idrettsparken.

Stolpepost mellom idrettsparken og Sofiemyråsen.

Tømteveien barnehage like ved Oppegård vg skole.

Post ved Sofiemyr stadion...

Stolpepost ved stein - i hundremeterskogen bak Sofiemyr stadion.

Fra en park ved Sønsterudveien.

Etter en liten "topptur" kom jeg til denne stolpen i det fine turterrenget ved Ødegården.

Det var åpent og fint mellom bebyggelsen på Ødegården.

Stolpene kunne stort sett ses på lang avstand, men får tydeligvis stå i fred. Alle så like fine ute. Det er kanskje lettete å øve hærverk på med bortgjemte poster (?).

Stolpepost i høstfarget hekk ved Fløisbonnveien.
 

Tur 2: Kolbotn 14 stolpeposter 2,99 km 34 minutter

 
Kolbotn har bare vært en trafikkmaskin jeg har kjørt forbi hundrevis av ganger i en eller annen retning, men nå fikk jeg jo se at det var ganske så trivelig i sentrumsområdet der.

Litt småforvirret fant jeg en parkeringsplass uten egentlig å vite hvor jeg var, men 5 meter fra bilen så jeg en stolpepost - og med nummeret på den var orienteringssansen gjenopprettet; Stolpe nr 8, sjekk, jaha Rådhuset og Kapellveien, ta bilde av stolpe, fortsett videre til stolpe nr 7.

Det var som sagt fint ved Kolbotn sentrum, ikke minst ved Veslebukta nord i Kolbotnvannet og i boligområdet og parken vest for sentrum.
 
Noen bilder fra turen:
 
Stolpen var plutselig der rett foran meg, 5 meter fra der jeg parkerte i hjørnet av p-plassen ved Oppegård rådhus. Jeg kan vise stolpen med kode nå, siden jakta ble avsluttet dagen etter.

Stolpepost ved trafikkmaskina i Kapellveien.

Post like ved Kolbotn stasjon... i bygget på bildet er bl.a. Elixia.

Post nederst i lia ved Kolbotn skole. Høstløvet skapte en fin "brolegning" på veien.

Post ved Ormerudveien.

Post der turveien tar av fra Skiveien (fv152) over mot Hellerasten og Tårnåsen.
En svimete gammel gubbe krysset fv 152 til og fra denne posten - ikke helt reglementert på den oppmerkede fotgjengerovergangen. Uff, gamle gubber!

Hva som egentlig er inngjerdet her på den vesle haugen mellom Skiveien og Theodor Hansen vei vet jeg ikke. Ofte hadde jeg ønsket at postbeskrivelsene var mer omfattende enn denne intetsidende "gjerdehjørne". Det har variert mye fra område til område der jeg har vært på stolpejakt...

Lekepark med mot Veslebukta.

Stolpepost med Kolbotn torg i bakgrunnen.

Stolpe ved det nye og fine Sameiet Kolbotnveien 36-38-40.

Fra "Rådhusparken"...

Stolpepost ved Tårnhuset. Det er jo slike poster vi turister" liker, poster ved noe av severdig eller historisk art. Dette huset ble flyttet 100 meter til andre siden av gaten i 2006 i forbindelse med bygging av underjordisk parkeringsanlegg. To år senere var det tilbake der det alltid har stått.
 
...og dermed var min lille visitt i Kolbotn over for denne gang, men Gamle Tårnhuset Restaurant så fristende ut å besøke ved en annen anledning.
 
 

Tur 3: Greverud syd 13 stolpeposter 3,03 km 35 minutter

 
Greverud er også et sted der jeg bare har kjørt forbi, og det jeg forbinder med stedet er det karakteristiske kirkebygget ved fv 152 som ligger lenger nord på Greverud.

Stolpepostene var satt ut på Greverud syd, ved Greverudbekken - og jeg parkerte ved det gamle Odlobygget der bl.a. MUDO treningssenter holder til. Det var en fin urban runde som til og med kunne vært fullført pr rullestol.

Det ble ikke så lange besøket, men jeg fant i alle fall ut at Greverud er mer enn kirken og fylkesveien til Ski. Det er jo dette som er fint med å være "stolpejakt-nomade"; at jeg får se litt mer enn det som vises i fart fra bilvinduet.
 
Noen bilder fra turen:
 
Greverudjakta startet på oversiden av Skiveien, stolpe 22 ved turveien langs jernbanen.

Neste post var et stykke opp i lia mot Sætreåsen.

En spøk? Jeg tviler vel på at denne stolpeposten like ved Oppegård stasjon var satt opp på hodet... her har vel noen hatt det litt morsomt (?).

Fine høstfarger omringet stolpen ved Greverud skole. 

Fotballøkke ved Greverudbekken nedenfor Greverud skole.

Greverud er kupert og midt i blinken for terrasseblokker.

Ny post lenger vest i Greverudlia...

Post ved 100-metersskogen i Th Kittelsen vei.

Jeg er midt i boligbebyggelsen selv om det ikke ser slik ut...
Her en post i utkanten av skogflekken ved Harriet Beckers vei.

Stolpe ved høstfarget turvei under Christian Kroghs vei.

Siste stolpen på Greverud var ved det gamle Odlobygget der det var hektisk byggevirksomhet. Stolpen var godt gjerdet inn, så jeg måtte løfte unna et anleggsgjerde for å komme inn til posten for å ta bilde av koden. Nesten rart ingen hadde flyttet posten bort til gjerdet...
 

Tur 4: Langhus 15 stolpeposter 4,04 km 44 minutter

 
Jeg finner 11 O-løp i konkurransedatabasen min der Kolbotn eller Skimt var arrangør, men ingen av disse var i nærområdet til Langhus. Så da har jeg kanskje aldri vært der da... selv om det ikke er langt hjemmefra.

Jeg parkerte på den store p-plassen ved Langhushallen og idrettsanleggene. Vestover er det en enorm rekkehusbebyggelse ved Ringen, østover er det de store terrasseblokkene på Vevelstadåsen. Spesielt på Vevelstad har man vært flinke til å holde igjen skogsområder mellom og rundt bebyggelsen - det så ut tilå være en ganske så hyggelig bomaskin.
 
Det var en veldig lett runde, så jeg prøvde å jogge litt, men hælen var ikke klar for det ennå. Dermed ble det 44 minutter rask gange...
 
Noen bilder fra turen:
 
Første stolpen var ved grusbanen like ved Langhushallen.

Et par stolper senere kom jeg til stolpen ved Vevelstad gård, fortsatt ved idrettsanleggene.

Post ved turvegen mellom Haugjordet og Vevelstadåsen. 

Ny post ved den fine turveien i dalen nord for Vevelstadåsen.

Stolpepost ved Vevelstadåsen skole.

Vevelstadåsen...mye luft mellom terrasseblokkene.

Nok en post mellom blokkene på Vevelstadåsen.

Post i 100-metersskogen på nedsiden av Vevelstadåsen skole.

Arrangøren har valgt å legge alle postene ved turveiene, som her ovenfor Vevelstadveien. Det er slik jeg synes lavterskel stolpejakt skal være. Her kunne man alternativt ha lagt poster i skogen som grenser til boligområdene.

Post ved Langhus kirke.

..og siste posten fant jeg ved broa over "Vevelstadbekken" (?) som renner mellom Tussetjernet og Fosstjern. Begynte det ikke å bli skumring??... ville jeg rekke alle postene i Ski før det ble mørkt?
 
 

Tur 5: Ski 15 stolpeposter 6,58 km 69 minutter

 
Joda, i Ski har jeg vært mange ganger. Både i jobbsammenheng og i konkurransesammenheng.

Runden i dag hadde en del felles trekk med Skimila og Ski Halvmaraton. Skimila løp jeg bare en gang, som 40-åring i 1990 på 36:56,.Ski halvmaraton løp jeg også bare en gang, det var et noe kaotisk arrangement - men jeg vippet så vidt under 1:30 (1:29:30)... det var som 54-åring i 2004.

Ellers har jeg jo både startet og avsluttet "Påskeharemaraton" som går mellom Löplabbets butikker i Sandvika og Ski Storsenter.

Jeg liker meg godt i Ski sentrum, spesielt i nordre delen rundt Rådhuset. Det var da også der jeg avsluttet turen - i mørke.  Jeg startet runden fra Ski stadion, og la turen slik at den landlige delen via industriområdet ble tatt først... det ante meg at det kunne bli mørkt.
 
Jeg lurte med meg en liten lykt også, i tilfelle tilfelle. Lue og vanter ble også lagt i jakkelomma, men de ble liggende der selv om det ikke var veldig varmt. Underveis lurte jeg meg til noen krampaktige joggeskritt for å få opp varmen litt, men det så helt sikkert ikke elegant ut.
 
Noen bilder fra turen:
 
Den første av to stolpeposter ved idrettsparken...

Den eneste skogsposten lå på Skorhaugåsen bak Ski videregående skole.

Så var det en lang runde i industriområdet rundt Drømtorp.

Stolpe midt i mot det enorme lagerbygget til utstyrsleverandøren Prinsess.

Ingen stilpe her, men heller ingen tog. Det er nok noen år siden det var tog på denne jernbanelinja som man har valgt å la ligge langs Dynamitveien. Dette var et sidespor til "østre linje" som antagelig endte opp ved den tidligere dynamittfabrikken.

Stolpe utenfor Assa Abloy, låsgiganten som også eier Trio Ving.

Her er en stolpepost ved Lilleborgs avdeling med vaskemiddelfabrikk.
Det var mørkere ute nå enn bildene gir inntrykk av.

Her ved Kontra Kulturskole var det en stolpepost.  Flott bygg...

Mork... her holder Ski kommunes miljøarbeidertjeneste til.

Stolpepost ved Ski skole.

Så er jeg i Ski sentrum - med forretningsbyggene i Idrettsveien i bakgrunnen.

Waldemarhøy bygde- og kultursenter. Flott beliggende rett ved Ski sentrum.
Stemningsfullt på en høstkveld.
 
Jeg er imponert av hva fotoapparatet fikk med seg i mørket. Denne stolpen står på hjørnet ved Rådhuset mot torget.

Denne stolpen inne i borggården mellom Idrettsveien og Torgveien er klar for henting. Jeg rakk det så vidt...

Stolpeposten ved Kjeller'n fritidsklubb ble dagens siste.
I denne bygget var klarsynte i TV-programmet "Åndenes makt" til stede for å rense bygget for åndelig aktiivitet i 2008. Om det tidligere barnehjemmet fortsatt er hjemsøkt vet jeg ikke. Klokka er bare 17:00, men da er det jo mørkt nå som det er slutt på sommertid.
 

Bare Sarp igjen
Dagen etter at jeg var i Oppegård og Ski var det også slutt på stolpejakten der. På hjemmesiden så jeg at det hadde vært 451 registrerte deltagere - men bare 29 av dem (inkl meg) hadde vært på alle 75.
Det er et stykke fram til de enorme deltagertallene på for eksempel Gjøvik og Toten, men uansett mange flere deltagere enn på tradisjonell turorientering. Jeg håper på flere stolpeposter her nede i 2016 - og nå gjenstår "bare" 200 stolper i Sarpsborg før jeg er ferdig med årets stolpejakt.
 
Tidligere 2015-turer:
16.10.2015 Sprek i nærmiljøet, Bækkelaget, 35 poster
08.10.2015 Stolpejakt "Landart" i Gjerdrum, 13 poster
30.09.2015 Sprek i Bergen, 49 poster
26.09.2015 Stolpejakt i Vestre Slidre, 20 poster
23.09.2015 Sprek i Lillehammer, 50 poster
21.09.2015 Stolpejakt i Revetal, 18 poster
09.09.2015 Stolpejakt på Venabygdsfjellet, 40 poster 99 km
04.09. 2015 Stolpejakt på Hov, Snertingdal og Biri 67 poster
30.08.2015 Stolpejakt i Lørenskog, 84 poster
28.08.2015 Stolpejakt i Rælingen, 50 poster
15.08.2015 Sprek i Ullensaker, 50 poster
09.08.2015 Ti på topp Romerike 2015
05.08.2015 Stølpejakta i Aurskog-Høland 60 poster
30.07.2015 Stolpejakt i Groruddalen del II, 69 poster
27.07.2015 Stolpejakt i Groruddalen (Stovner) 25 poster
24.07.2015 Sprek på Hadeland 100 poster
19.07.2015 Sprek på Toten 126 poster
15.07.2015 Sprek i Gjøvik, 90 poster
14.05.1015 Stolpeposter i Gjerdrum, 50 poster
09.05.2015 Stolpeposter i Nes, 50 poster

2 kommentarer:

 1. Du er brutal, Olav :-)

  Jaggu har du vært i nabolaget mitt også :-)

  Neste gang får du komme innom på en kaffekopp..vi har kontorer i Skiveien 42 på Kolbotn.

  Vi skal forresten løpe gjennom Nordmarka 21 november og du er hjertelig velkommen til å være med.

  Jannicke

  SvarSlett
 2. Jaha, har du kontorer på den kanten, det var jeg ikke klar over. Denne turen i Ski/Oppegård var jo bare en oppvarming til turen jeg hadde i går og forgårs, 200 stolper i Sarpsborg (76 km orientering, mest i terreng).

  Ja, jeg så invitasjonen - men den helgen er vi ca 70 fra klubben opptatt med å løpe eller arrangere Bislett Ultrafestival. Jeg skal hjelpe arrangøren i tillegg til å skrive for kondis hele helgen.

  Ellers er marsjfarten min for dårlig i motbakker til å være med på fellestreninger som denne, da må jeg ha litt svakere løpere sammen med meg :-)

  SvarSlett