søndag 29. november 2015

På vei mot 1000 stolpeposter i Sarpsborg

Sarpsborg By er 1000 år i 2016, og en slik begivenhet feires med haugevis av aktiviteter: http://www.sarpsborg2016.no/

Den kanskje mest sporty aktiviteten er utsetting av 1000 "stolpeposter", med start i 2013 og avslutning i selve jubileumsåret. 150 stolper ble satt ut i 2013, nye 250 i 2014 og foreløpig 200 i 2015. I desember kommer ytterligere 100 stolpeposter og de siste 300 kommer i 2016.

Deler av Stolpejakta "Fresk i Sarpsborg" er vanskeligere enn urbanorienteringa jeg har deltatt på de fleste stedene i opplegget til "stolpejakten.no" (941 stolper) - men ikke vanskelig for en tidligere o-løper. Over halvparten av postene ligger i terrenget utenfor bebyggelsen - mer som vanlig turorientering. Det har vært en imponerende oppslutning med 1.335 registerte stolpejegere, 129 av dem har vært på alle 600 stolpene og hittil er det 167.251 stolperegistreringer i databasen.

Jeg ble ikke obs på dette før i fjor....men har jo planer om å komme innom alle stolpene likevel. De 60 første stolpene som ble satt ut i 2013 ble satt ut på nytt i år, så da var jeg ikke vond å be; det ble to fine turer til Sarpsborg 19. og 26. november. Totalt har jeg da vært innom 460 av 600 poster. De resterende 140 postdetaljene besøker jeg med fotoapparat i løpet av vinteren/våren selv om stolpene for lengst er tatt inn.

SOL-hytta i tåke.
Dette bildet er tatt midt på dagen, men det var ikke spesielt lyst ute.
Stolpepost 21 er ved oppslagstavla.

19. november:
Urban Stolpejakt i Sarpsborg sentrum, 30 poster i tåka

17 kilometer 2:20

November er vinter (?), men det hviteste i terrenget var novembertåka som la et lokk over Sarpsborg denne dagen. Jeg kunne valgte å kalle det grått trist vær, men bortsett fra at en kort vinterdag blir enda kortere med så lite lys, kan det være ganske stemningsfullt med tåke. Likevel ble nok bildene fra turen mer grå enn stemningsfulle....

Turen startet på servicetorget i byens Rådhus like ved Kulåsparken. Jeg hadde fått tilsendt de kartene jeg manglet fra en veldig serviceinnstilt Ole-Henrik Andersen i Sarpsborg Idrettsråd, men akkurat dette 2013-kartet med de 60 første postene glemte han å legge ved. Det fikk jeg altså på servicetorget - og med medbragt rød markeringpenn planla jeg ruta til 29 av postene, den sørlige urbane delen av kartet.

Startpunktet hadde jeg planlagt til SOL-hytta litt nord for sentrum, der jeg til våren (1.-3. april) skal ha klubbsamling for Romerike Ultraløperklubb. Noen av stolpepostene lå i nærterrenget, men det var likevel en veldig urban stolpejaktrunde.

Noe hadde gått feil med ladinga, så fotoapparatet jeg vanligvis løper med var dødt allerede før jeg tok ett eneste bilde. Men, jeg hadde jo mobilen....

Etter en kort tur i terrenget kom jeg til post 43 i ei myr tett ved bebyggelsen ved Blessomveien. I det dårlige lyset måtte jeg bruke o-brillene hele tiden for å klare å lese kartet i fart. Selv om jeg jogget det meste av tiden ble bruttofarten over 8 min/km med fotografering og div stopp og postleting.

Post i parken utenfor Sarpsborg Sykehjem på Kurland.

Post ved sti mellom Hesteskoen (vei) og marka ved Fiskedammene.

Ikke et bjeff, men denne karen hadde nok lyst til å bli med på tur...

Post ved en stein i 100-metersskogen ved Kurlandsveien ikke langt fra SIL-hytta.

Stolpepost ved St Hansveien -
dedikert Olof av en lokal tagger, men det skulle sikkert stått Olav.

Tilbake i 100-metersskogen ved Kurlandsveien igjen, nå like ved Kurland skole.

Kommunens løvblåsere var klar til innsats i parken foran Borg Bryggeri, eller Hansa Borg som det heter nå. Mellom dem er stolpepost nummer 9 -
beklager at jeg trengte meg på.

Der neste stolpepost var tegnet inn på kartet var det gjerdet inn og stor byggevirksomhet. Jeg saumfarte rundt gjerdene både fram og tilbake uten å finne stolpen, og ble ikke så veldig overrasket da jeg noen minutter senere fant stolpen ved portvakta inn til bryggeriet 100 meter fra der stolpen skulle vært - og bare 30 meter fra den forrige stolpen, men jeg skulle jo ikke den veien.

Post under en skrent i en liten skogflekk ved Olsokveien midt i mot bryggeriet.

Ved Glengshølen (bukt i Glomma tett ved Sarpsborg sentrum) var det en stolpe like ved en hundeluftegård der jeg etterpå løp om kapp (?) med en hund -
på hver vår side av gjerdet.

I parken ved Glengshølen var det stolpepost like ved skulpturen "Tømmerfløteren" - som opprinnelig sto på byen torg. Kodelappen var ødelagt, men QR-koden var hel, så denne scannet jeg inn direkte - mens jeg ellers venter til jeg kommer hjem med å registrere postene via nettet.
Jeg tar altså minst to bilder pr post, en av detaljen og en av koden.

Tømmerfløteren (1958) av Anne Grimdalen.

Etter Glengshølen gikk turen under jernbanen og inn mot selve Sarpsborg sentrum.
Her en post på toppen av ei lang trapp opp fra Glengsgata like ved  Fritznerbakken

Neste stolpe var ved Sarpsborg Sykehus "midt i sentrum".... som vel skal legges ned når det store flotte sykehuset på Kalnes står ferdig neste år.

Stolpe 24 lå i enden av Enenda, ei løkke mellom Peterson Packaging og Sarpsborg stadion. Derfra fortsatte turen over Enenda og bort til stadion...

Sarpsborg stadion i tåke... men det var spenning i lufta - det var bare tre dager til cupfinalen der Sarpsborg 08 skulle reise til Ullevål for å møte Rosenborg. Jeg møtte ingen utenfor, så jeg behøvde ikke minne om at de tapte stygt for Lillestrøm helgen før. Stolpeposten er ved gjerdet bak Arnold Haukelands "Ballspillgruppe"..

Stolpe ved hjemmetjenestens bygg i Ringgata.

Stolpepost på torget midt i sentrum. Ingen enset i utgangspunktet den joggende gubben, men når jeg drar fram fotoapparatet for å ta nærbilde av stolpen med kode er det i blant noen som blir nysgjerrige.

Fra torget gikk turen forbi rådhuset der jeg hadde vært en drøy time tidligere - og inn i den fine Kulåsparken. Akkurat denne posten var ikke så severdig -ved gjerdet rundt en mobilmast.

Det var finere her ved denne brua i Kulåsparken.
Stolpeposten er ved andre enden av broa.

Den tredje posten i parken var ved haugen i bakgrunnen.

Denne posten ligger i hundremeterskogen bak Østfold Fylkeskommunes sentraladministrasjon. I tidligere år var det besøk for å selge store kopimaskiner i millionprisklassen til hustrykkeriet, nå skulle jeg bare ta et par bildet av ei lite stolpe....

Stolepost ved stolpe utenfor Sarpsborghallen.

Gangbro over fv109 ved Torsbekkdalen.

Det er sen ettermiddag og enda dårligere lys enn tidligere på turen. Her en post ved jernbaneundergangen like ved Sarpsborg stadion (motsatt side av der jeg var en halvtime tidligere).

Post i hundremeterskogen "Trompeten" på Valaskjold. Her fikk man for en del år siden hugget ned masse trær for å åpne området som turområde - og ikke minst få fram konturene av de mange gravhaugene i dette området som er fredet.

På en odde i parken (Prestegårdstangen) og friområdet ved Tunevannet var denne stolpen lent opp mot et tre - så den har nok vært en tur på avveie...(?)

Et annet sted i friområdet -
i parkskogen "Lekkert" var det stolpepost ved denne steinen.

Stolpe ved en stein i skogflekken langs Tunevannet ved Råkil.

Dagens 30. og siste stolpebesøk var ved turveien langs Tunevannet.
Skulle jeg fortsatt ville jeg trengt hodelykt, men de siste 30 postene (i terrenget lenger nord) hadde jeg uansett planlagt å besøke en uke senere.

26. november:
Stolpejakt i marka mellom Tunevann og Glengshølen, 

30 poster i tåka med brodder

15 kilometer 3:00

Etter tåketuren uka før gledet jeg meg til en stolpejakttur i strålende novembersol.... det fikk ikke hjelpe at jeg måtte kjøre med lav sol i øya halvannen time i bil sørover til Sarp. Men ble det slik? Nei da!

Et eller annet sted ganske nær Sarpsborg var novembersol byttet ut med novembertåke - nok en gang! Jaja... lite jeg kunne gjøre med det - og siden turen denne dagen gikk nesten bare i skog ville jeg vel uansett ikke fått mer skygge enn sol. Nå var det altså de 30 terrengpostene nord på kartet som skulle besøkes, foreviges og registreres.

Jamen fikk jeg ikke et "ladeproblem" denne gangen også. På forrige tur var fotoapparatet utladet, nå var GPS-klokka utladet! Mest sannsynlig har klokka vært påslått når den var fulladet... og deretter ladet seg ut igjen, det er ikke første gangen. Jeg lette febrilsk etter RunKeeper - men den appen var av en eller annen grunn borte fra iPhonen min, og den gadd jeg ikke installere før jeg kom hjem. Dermed ble det denne gangen bare stoppeklokke på sportsuret og kartmåling av løpt distanse.

Jeg fikk også et brilleproblem, siden jeg hadde lagt igjen o-brillene hjemme. Dermed ble det løping med lesebriller (av hensyn til kartlesinga) og ditto tåkesyn ellers. Kartet var alt for detaljert til at jeg klarte å lese meg fram uten briller, selv om jeg hadde forstørret fra 1:10000 til 1:7000.

Det var is på vannene (her dammen ved SOL-hytta) og glatt i terrenget.

Det tredje problemet var å holde meg på bena. Som o-løper brukte jeg alltid piggede o-sko, nå løper jeg stort sett alltid med vanlige terrengsko. Etter 10 minutter som bambi på glatt is i skogen hadde jeg ikke noe valg - og fisket fram broddene som jeg utrolig nok hadde husket å pakke ned i sekken - jeg visste jo at det hadde vært kundegrader noen dager, og det var 1-2 minusgrader også denne dagen. Både svaberg (som det er mye av i Sarpsborgmarka) og røtter var glatte - så uten broddene hadde jeg knapt kunnet løpt i det hele tatt.

Akkurat som uka før startet turen fra SOL-hytta - der jeg også fikk en omvisning av en hyggelig kar - i forbindelse med treningssamlinga til Romerike Ultraløperklubb til våren.

Bilder fra poster i terrenget blir ganske like, så jeg tar bare med noen av stolpepostene nedenfor. Jeg både fant og fikk registrert alle 30 postene - men ikke uten en god del småbom (mye på grunn av synet), og som første bom var allerede på første posten.


Disse stolpene er ikke nødvendigvis så lett å se på avstand, og før jeg kommer fram vet jeg ikke om den er bra synlig (som mange er) eller gjemt bak ei buske (les; kommer fra uheldig retning). Denne stolpen var lett å se, men før jeg kom så langt hadde jeg synfart to andre små koller i nærheten.

En grei post under en skrent tett på bebyggelsen, men jeg leste kartet feil og lette ved en annen skrent 50 meter unna. Der gikk det et par minutter ekstra...

Etter to nye skrentposter med litt unødvendig leiting innså jeg at jeg måtte finne fram broddene, så jeg kunne konsentrere meg om å lese kartet - og ikke hele tiden være redd for å skli og slå den gamle skjøre skrotten. I turveikrysset her ved stolpe 17 - ved "Fugleleiken" ble det stopp for å ta på broddene, og da gikk det bra  resten av turen.

Enda en skrent i tåka... ved Bakkelifjellet og foreløpig siste stolpe ved bebyggelsen.

Stolpepost ved kraftstolpe. Veldig åpent og fint "svabergsterreng".
Herfra ventet en fint tur til 12-13 poster i skogen.

Turen fortsatte i terrenget, delvis på og delvis utenfor sti. Det var mye tråkk som ikke sto på kartet, så jeg fulgte mest med på kurvebildet. Det gikk rimelig greit helt til jeg på den sjette skogsposten. Jeg kom på tvers mot en rekke med skrenter, og valgte selvfølgelig å lete feil vei. Jeg hadde ikke fulgt så godt med på kartet, og måtte til slutt stoppe opp et minutt og finlese kartet.

Det er egentlig litt artig å gå på slike poster uten kompass, da tvinges jeg til å lese kartet nøyere og følge med på kurvebildet - ikke bare dilte av sted. Her fra stolpe 50, stein i ei myr.

Post ved en putt....

...og post ved ei myr...

Denne var litt spesiell. Jeg gjetter at dette var i skog da posten første gang var satt ut i 2013. Nå var det et helt åpent hogstområde ved bebyggelsen på Kongleberget.

Stolpepost ved ei lita myr ved Bergsvingen.

Det var fint opp ryggen ved Landeberget (109 moh)...
og rett ved toppen var den en stolpepost i dette søkket.

Dette stolpen ikke langt fra Herresalveien var kamuflert som en trestamme...Opp til denne posten ved mobilmasta på Ravneberget fulgte jeg en fin blåmerket sti som ikke sto på kartet. Den østre delen av kartet rundt kvinnefengselet og fortet på Ravneberget er rett og slett ikke synfart - så der er bare veien, bygningene og høydekurvene tegnet inn.

Stolpe på en liten kolle innunder Ravneberget.

Det ble en del jogging fram/tilbake til postene lengst øst på kartet, men en ikke inntegnet blåsti ned fra Ravneberget mot Glomma kunne jeg fulgt - forsto jeg etterpå.
Denne posten lå helt nede ved Glomma like ved utsiktpunktet Tjueklo.

Denne stolpen lå i et smalt terrengparti mellom bebyggelsen i Roseberget og Enerberget. Her er du midt i skauen og tett på bebyggelsen på samme tid. 

Det som er vrient noen ganger er å finne "inngangen" til skogen siden mange av disse skogspartiene er så tatt på private hager.

Stolpepost 19 var ved demningen i enden av Fiskedammene.

Det var is også på Fiskedammene, men neppe solid nok til å bære en voksen kar (?).
Jeg testet ikke...

Ikke langt fra Fiskedammene ligger boligveien Ørretkroken...
Der var stolpe 55 i ei myr - dagens siste stolpe,
og den siste på det første av 2013-kartene.

Da er 460 Sarpsborgstolper besøkt...
de neste 100 besøker jeg en gang senere i desember.

Tidligere Stolpejakt i Sarpsborg:
03.11.2015 2-dagers Stolpejakt i Sarpsborg, 200 poster
06.11.2014 Sprek i Sarpsborg II, 100 poster
20.10.2014 Sprek i Sarpsborg, 100 poster

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar