fredag 22. desember 2017

Hater kulde - elsker vinterstemning

Jeg har et elske-hat forhold til vinteren i Norge. Når dagslyset varer mindre enn 6 timer og gradestokken kryper ned mot -10 eller enda kaldere, da hater jeg vinteren. Mørket er verre enn kulda, og fram til i dag har dagene blitt kortere og kortere og til slutt kortere enn en middels treningstur for en ultraløper.

Men, det er lyspunkter, og de oppveier faktisk vinterens sørgelige sider!

 1. I dag klokken 17:28 var det vintersolverv - og allerede i morgen varer dagslyset 3 sekunder lenger enn i dag. De første månedene etter vintersolverv øker dagslengden progressivt, så allerede nyttårsaften er dagen nesten 9 minutter lenger enn i dag, og det aller meste kommer som senere solnedgang. 
 2. Jeg er pensjonist, så jeg har mulighet til å utnytte de få timene med dagslys til f.eks. en trimtur.
 3. Når vinteren er kald og snøen ligger hvit - da er Norge på sitt vakreste (vintervakreste). En slik vakker dag hadde vi i dag!
 4. Vinterhalvåret - og ikke minst julemåneden - er tid for å treffe venner og familie, og mange mørke kvelder blir i stedet fine stunder. En sånn kveld hadde jeg i går med gode løpevenner.
 5. Jeg kan glede meg til sommeren. Min drømmemåned er juni, da er det lyst 18-19 timer i døgnet.
Litt lenger ned er noen bilder fra dagens 10 kilometers tur langs Glomma fra Årnes og nordover.

Jeg må nesten ta med et bilde fra gårsdagens mimretreff med gode løpevenner hos Olsen på Bryn. En brun legendarisk pub med god mat, og i går med 6 kjekke karer på besøk. Jeg var eldstemann, men Sten Solfjeld (lengst til venstre) er bare 5 dager yngre enn meg. Videre ser du Stein Frode Bech (55), Christian Odgaard (41), Teemu Päivarinne (41), meg og Tero Päivarinne (42).

Dette bildet la Kari Korsvoll ut på facebooksiden "Bilder fra Nes på Romerike" for et par dager siden. da det var kaldere enn -10 og gammeln holdt seg innadørs. Du ser Vormsund Brygge på andre siden av Vorma - og jeg bor altså midt på "julekortet".


Glommastien Årnes-Yn tur/retur 21. desember

Dagens tur gikk langs Glommastien som har blitt en av mine absolutte favoritter. Det meste av turen går på de bevokste sandbankene lengs østbredden av Glomma, som her ved Årnestangen.

Skyggen av en lengre enn lang fotograf i lav vintersol. Det var 3-4 kalde, men fint turvær. Nå ser det også ut til at vi får hvit jul på våre kanter, det er jo bra.

Benken ved bygga nedenfor boligområdet på Høie har ikke hatt gjester på besøk i dag.

Nord for Høie og til badeplassen til Hennisand opparbeidet Lions Club Årnes to nye bruer og oppgraderte stien for et år siden. Dermed har denne fantastisk fine stien langs Glomma blitt lett tilgjengelig.

Stemningsbilde fra stien.

Glomma er stort sett islagt ovenfor elvemøtet med Vorma.

Litt sør for Hennisand der det fra gammelt av var vei ned mot fergeplassen over til odden der Nes Kirkeruiner ligger i dag.

Motsols over Glomma - og ei sol som snart er borte på årets korteste dag.

Her var det bare spor etter småvilt før jeg kom og trampet litt feitere spor. Jeg brukte piggsko, men det hadde ikke vært nødvendig på det fine snøføret.

Her har bever'n gått fra en halvferdig jobb.

Nord for Hennisand er det ikke like mange på tur. Her må man være litt kjent for å finne stien videre nordover. Når man først kommer hit er man i et nesten jungelaktig deltaområde. Enda lenger nord, ved hytteområdet ved Ynshagen, er det litt uklart hvor man kommer videre mot Funnefoss. På sommertid må man et stor omvei på veiene over jernbanen ved Husmo og følge Seterstøvegen derfra. Litt senere på vinteren kan man antagelig gå på isen langs Glomma også forbi der Sagstuelva renner ut - da blir det mye kortere. Allerede nå var det mulig å gå på isen fra Årnes til Yn.

Jungel'n!

Her kan man allerede gå trygt på isen over til den ikke navngitte øya i Glomma ved Henni.

Men her har bevern felt ei stor fin buske.

Denne private hytta ved Hennisand tror jeg var bosted til fergeskysseren i gamle dager, før Årnesbroa ble bygget i 1909.

På hjemvei - og snart kveld, men egentlig er det bare ettermiddag!
 
Stemning på hjemvei.

På vei mot Årnes med den lokale skyskraperen (siloen) i bakgrunnen.

Fin ettermiddagshimmel.

Så er jeg tilbake ved bilen igjen etter en fin 10-kilometers tur.

2 kommentarer:

 1. Gode og morsomme refleksjoner, spesielt at dagen er kortere enn en gjennomsnittlig ultratreningstur😄

  SvarSlett
 2. hehe, det er mye vi kan assosiere med ultraløperes "hverdag" som virker sprøtt for andre :-)

  SvarSlett