torsdag 11. oktober 2018

743 kilometer på stolpejakt (2018) i Oslo og Akershus



To turer i uka
De som ser oppdateringene mine på facebook får nok inntrykk av at jeg er på stolpejakt hver dag, men fullt så gæli er det ikke. Med full jobb og noen ferieuker på reise i perioden, har det ikke mulig å få tid til mer enn disse 49 turene på 33 uker. I realiteten snakker vi om 2 turer pr uke, og inkludert reisetid er den nok snakk om 5 timer pr tur! Turene har vært i perioden 2. juni – 5. oktober.

15 kilometer og 26 stolper pr tur er mye mindre enn i fjor og forfjor, men da jobbet jeg ikke like mye som i år. Akkurat nå er det ikke mye som minner om pensjonisttilværelse. Jeg ble tidlig klar over at det umulig kunne bli noe forsøk i år igjen på å besøke alle norske stolpeposter 2018, hele 4747 stolpeposter. Skulle jeg klart det måtte jeg helst vært singel og 100% pensjonist, men fjorårets 3802 stolper viste jo at det er gjennomførbart om jeg dropper alle andre aktiviteter. Det er foreløpig ikke aktuelt!

Toppbildet: Stolpepost 137 Oslo Nord: Lyberga (Fagervannsåsen, Maridalen)

Oslo&Akershus 2018 oppsummert:

For totalen sin skyld: Etter at jeg oppdaget stolpejakten noen måneder etter en åpen hjerteoperasjon i 2014 har jeg nå vært på nesten 9.000 stolper og gått/jogget over 5.000 kilometer med mer enn 100.000 høydemeter. 

Årets mål; alle stolpeposter i 3 fylker
Årets mål ble tidlig å besøke alle årets stolper i Oslo, Akershus og Østfold. Jeg har vært på den første Østfoldturen (i går) og har fire turer igjen før en Kroatiaferie om to uker, og deretter en lang stolpejakt i Sarpsborg etter ferien. Det er snakk om totalt 408 Østfoldstolper på 6 turer, der det gjennomgående er kortere mellom stolpene enn i Oslo/Akershus.

Neste års mål er også klart: Da skal jeg 21. juli besøke min stolpepost nr 10.000, så nær den første stolpen (21.7.2014) ved Mjøsbredden i Gjøvik som mulig. For å klare det må jeg neste vår/sommer besøke ca 800 stolper, en grei oppgave med rom for mye annen moro. Kanskje prøver jeg på en alle-stolper-jakt i 2020 eller 2021, men det forutsetter at helsa klarer det økende antallet fjellposter.

Min første stolpejakt-stolpe 21.7.2014

Ikke bare urbant
Det er den urbane delen av stolpejakten jeg liker best, selv om skogs- og fjellturene gir de flotteste naturopplevelsene. De siste trenger jeg ikke stolpejakt for å motivere meg til. Akkurat i Oslo og Akershus er det mest urbant, inkludert nærterreng. Veldig få poster er mer enn 500 meter fra nærmeste bebyggelse. Et av unntakene var 6 topper i Nordmarka som alene tok 11 timer og bød på 1565 høydemeter.

Ikke tid til blogging
Fram til sommeren i fjor blogget jeg fra alle turene, mest for å vise fram alle de fine bildene. Tiden strakk ikke til, så i år har det blitt sporadiske oppsummeringer. Jeg skal også (tror jeg) lage en oppsummering senere av den usedvanlige hektiske sensommeren og høsten på stolpejakt i fjor.

Bloggingen fra turene er egentlig halve opplevelsen, men det får jeg komme i gang med igjen senere når jeg jobber mindre. Fotoapparatet er det mest selvfølgelige jeg har med på turene i tillegg til kartet, så jeg har jo tusenvis av bilder som minne fra turene.

En del av årets turer er tidligere dokumentert her på bloggen (se menyen):
http://optimistgammeln.blogspot.com

Nedenfor er noen bilder fra turene de siste tre ukene:



Toppturer i Nordmarka (Stolpejakten Oslo Nord):

Disse toppturene ble stort sett kombinert med andre stolperunder. De var lagt slik at det ikke var mulig å lage noen fornuftig runde.
Topptur fra Hønefoten til Lyberga i Fagervannsåsen, Maridalen 14. september.
Løypa var velkjent fra traséen til Ecotrail Oslo.
Avstikkeren opp til Lyberga var ny for meg, stien så helt ny ut.

Topptur fra Skar til Mellomkollen, Maridalen 14. september
Her gikk jeg første gang i mål på et motbakkeløp for en mannsalder siden.

Topptur fra Skådalen til Skjennungsåsen 20. september.
Her hadde jeg ikke vært tidligere.
Kombinerte med en tur til 12 terrengstolper i Vettakollenområdet.

Topptur fra Sørkedalen skole til Heikampen 22. september.
Her hadde jeg heller ikke vært tidligere. 

Topptur fra Sørkedalen skole til Kobberhaugene 29. september.
Her har jeg vært mange ganger, sist i forbindelse med ultraløpet Normarka Ultra Challenge 2013.



Vestre Aker, 60 stolper. 

Tre turer 20. 25. og 29. september hvor to ble kombinert med topptur.

Det blir ikke så spennende bilder fra "skauen", i alle fall ikke så ulike, men her er jeg ved første av 12 stolpeposter i Vettakollenområdet 20. september, ved idylliske Båntjern.

Kveldsutsikt fra Vettakollen utover Oslo.

På dagens siste stolpepost møtte jeg informasjonsansalig Ivar Haugen i o-forbundet. En gammel (men ung) kjenning med eliteløperbakgrunn i orientering, men på sin aller første stolpejakttur - gående pga skade.

25. september var det klart for 23 kilometer og 36 stolper med utgangspunkt fra Njårdhallen. Her er jeg ved en stolpe i Husebyskogen.

Det er mange fine "smutt" i boligområdene i Vestre Aker. Her er jeg i området øst for Holmendammen.

Årets tema var åpenbart "broer". Jeg var  ved turveibroer over både Merradalsbekken, Holmenbekken og Sognsvannsbekken. Her er jeg ved sistnevnte i Gaustadskogen litt ovenfor Rikshospitalet. Turer langs Oslos mange bekker kan kanskje bli et turopplegg neste år eller senere? Det er i stadig større grad tilrettelagt med turstier langs bekkene.

Her er jeg lenger ned ved Sognsvannsbekken, ved Vindern Foss.

Stolpepost i parken ved Diakonhjemmet sykehus.

29. september kombinerte jeg topptur til Kobberhaugene med stolpejakt i Bogstadområdet og fotoreportasje fra motbakkeløpet Oslos Bratteste. Her er jeg ved en stolpepost ved Strømsbekken i lia mellom Strømsdammen og Bogstad gård.

Jegersborgdammen.

Bogstad gård.



Elgen,
i Arnulf Øverlands vei som slynger seg oppover lia mellom Bogstadvannet og Strømsdammen.

Og hva foregår her?
Oslos største motbakkeløp, Oslos Bratteste går opp Wyllerløypa til toppen ved Tryvann. To av stolpepostene var i løypa, så her ved stolpepost 43 sto jeg nesten to timer og tok bilder til en reportasje på kondis.no.

Reportasjen på kondis.no: Oslos bratteste folkefest med 3355 deltagere

Holen husmannsplass nesten nederst i Wyllerløypa. Husmannsplassen som nå er restaurert 40 år etter at den ble fraflyttet.


Akershus Festning (inngår i Lillomarka OLs stolpejakt i Groruddalen) 

Minitur på under 2 km til 10 stolpeposter inne på festningsområdet. Turen ble kombinert med to reportasjeoppdrag; NoFinishLine 24-timers på Rådhusplassen (innunder festningen) og Hedersløpet på festningsområdet.

Skarpenords Bastion med rådhuset i bakgrunnen.

Stolpepost ved Nordfløyen.

Stolpepost i gangen under Jomfrutårnet.

Fra stolpeposten ved Munchs dam som nå var tømt for vann.

Festningen er et vakkert skue og en populær turistattraksjon. Jeg har unngått det på bildene, men det myldret av turister i den fine lørdagsværet. Før stolpejakta tok jeg bilder fra NoFinshLine på Rådhusplassen. Etterpå tok jeg bilder fra Hedersløpet. Jeg hadde en hyggelig prat med konstituert forsvarssjef Erik Gustavson som er en hyggelig kjenning som også er med i Ull/Kisa IL. 




Nordstrand 55 stolpeposter
En sjelden tur i gråvær og duskregn på en sommer/høst det nesten bare har vært sol og fint vær. Turen gikk først en liten runde på Bergkrystallen (Lambertseter), og deretter i en drøyt 2-mils runde fra Ekebergrestauranten i nord til Nordseter skole i sør. Utgangspunktet var i sørenden av Brannfjellet, like ved Bekkelaget kirke.

Det var vanskelig å holde dråpene vekk fra objektivet. Det lyktes bare delvis. Her er jeg ved en stolpepost i en av 100-meterskogene i blokkbebyggelsen på Bergkrystallen.

Stolpe i parken mellom blokkene i Mellombølgen.

Da er jeg på langrunden: Vått motiv i villabebyggelsen på Nordstrand.

Stolpe ved barnehagen i Bernt Knudsens vei på Nordstrand. 
....og regnet siler ned...


Stolpepost ved blokkene i Nordsetergrenda.

Rundens sørligste punkt, ved dammen i 100-meterskogen nedenfor Nordseter terasse

Nordseter gård.

Da har jeg kommet langt nordover, til parken ved Tyskertrappene nedenfor Ekebergsletta.

Stolpe 13 var ved helleristningene på nedsiden av Ekebergbanen.

Sjømannskolen (nå Kongshavn videregående skole) var vertskap for en av stolpepostene.

Fra skogen ovenfor Ekebergrestauranten.

Etter en tur over Ekebergsletta og i boligområdet ved Simensbråten avsluttet jeg runden ved en stolpepost på toppen av Brannfjellet det det var rekruttsamling for de lokale o-løperne. Kjekt at det hadde sluttet å regne.


Hvervenbukta og Ormøya 15 stolpeposter

Disse to korte rundene, som inngår i opplegget til Stolpejakten Nordstrand, kombinerte jeg med stolpejakten i Drøbak 4. oktober


Stolpejakten i Hvervenbukta startet jeg på den store parkeringsplassen som på høsten er neste tom for biler, men likevel møtte jeg ganske mye folk på tur i dette flotte området. Her er jeg ved "Anne på landet", kaféen i Hvervenbukta.

Stolpe ved Kyststien som er veldig flott preparart ved Ljanskollen

Oppover i Ljanskollen med drøyt 80 høydemeter... på fantastiske stier  i flott løvskog.

Stolpe i velbrukt terreng!

Nede ved kyststien igjen, vakkert  motsols på tidlig kveld.

Stolpe nede i vannkanten med hovedstaden i bakgrunnen.

Samme stolpepost i motlys.

Turveien på østsiden av Ljanskollen.

Det ble mørkt innen jeg kom til Nedre Bekkelaget, men det var bare en lett 3 kilometers tur. Her er jeg på toppen av ei trapp på Tistilholmen, eller "Padda". På dagtid ville det nok blitt noen bilder av den imponerende småbåthavne rundt Padda, men det hadde jeg jo med i fjorårets blogg.

Broa over til Ormøya.

Siste stolpeposten i mørket var ved Ormøy kirke.


Rykkinn 25 stolpeposter

Dette er en del av stolpejakta i Bærum, men det er en egen arrangør for Rykkinn. At det ikke er en o-klubb som arrangerer her merkes på kartstandard og postplasseringer, men det gjør jo det hele bare litt ekstra spennende (stedvis noe uforutsigbart). 23 kilometer og 679 høydemeter er ganske mye for "bare" 25 stolpeposter, men det er nok mange som bruker sykkel på de 15 stolpene som ikke ligger i åsen ovenfor Rykkinn.

Jeg parkerte ved Fram Helserehab og startet med en stolpe i skråningen ovenfor, ved vannkummen til Sjømennenes Helseheim som var i bygget til Fram tidligere.

Starten på en bratt og krevende tur for en gammel krok i Eineåsen.

Høst og vakkert langs Solfjellstuveien.

Mer rufsete innover mot plassene Enli og Busopp.

Trolsk og vakkert.

Utsikt fra Stolpeposten nesten på toppen av Solfjellstuveien.

Stolpe på Gutteåsen.

Her fra Gommerudåsen, forsatt i høyden io forlengelsen av Eineåsen.

Jeg måtte klatre opp til stolpen i "snarveien".

Tilbake i lavlandet etter en slitsom tur i åsen. Her i enden av Gommerudveien.

Etter en tur med mye feilnavigering !! til noen poster i boligområdene er jeg nå ved "Ulvestuen" sør for Økriveien - på taket av Brennitunellen (E16)

Det begynte å skumre, men her er jeg på tur nordover igjen etter å ha vært nedom Vøyenenga og fulgt turstien langs Isielva. Her ved turveien mot den vestre tunellåpningen til Brennitunellen.

Denne pusen som jeg traff ved Åsjordet ville gjerne ha selskap.

Nest siste stolpen var ved Speiderhytta ved lysløypa på Busoppjordet. Det gikk akkurat uten den hodelykta jeg ikke hadde med meg.



Drøbak - 20 stolpeposter

Drøbak er et nytt område i år for Stolpejakten. Sjøl har jeg jo vært noen turer i Drøbak uten å være spesielt godt kjent der. Turen 4. oktober kombinerte jeg med rundene i Hvervenbukta og Nedre Bekkelaget som er omtalt lenger opp.

Jeg parkerte nedenfor idrettsanlegget og Frogns nye rådhus. Første stolpen var ved gjerdet rundt idrettsanlegget.

Halve turen gikk i det flotte terrenget ved og nord for Seiersten festning. Stolpe 12 er på andre siden av undergangen i enden av festningsområdet.

Herlig sti og flott løvskog.

Kanoner ved Seiersten festning. 

Stolpeposten var litt feilplassert her, men det ga bare enda bedre tid til å beundre utsikten.

Fra Buggebakken med utsikt over Oslofjorden.

Høsten er fargerik også i Drøbak.

Jeg har forflyttet meg gjennom den fine bebyggelsen i skråningen ned mot sentrum, og er her i Badeparken .

Stolpe 7 var ved Drøbak Varmbad fra 1902.

Fra den flotte trehusbebyggelsen ovenfor Skrivarbukta.

Vindfangerveien inn mot Kopås batteri.

Fra Kopåsen der ett av mange militær anlegg ble bygget for å forsvare landet. Vi er jo her midt i mot Oscarsborg på Kåholmene (forøvrig er supert turmål!).

Utsikt mot Oscarsborg.

Husvik batteri i strandkanten nedenfor Kopås.

Småbåthavna på Husvik.

Båthavna i Vindfangerbukta.

Follo Museum i utkanten av Seierstenskogen.

Det var tre stolpeposter ved Follo Museum, to av dem her ved bygdetunet.


Gjerdrum kulturstolper - 10 gamle vanger

Gjerdrum legger hvert år ut noen ekstra stolpeposter i forbindelse med Kulturuka. I år var det 10 gamle vanger i Gjerdrum Almenning som skulle besøkes. Alle vangene var en delvis åpen flekk i skogen, ingen bygninger eller bygningsrester. Det ble en runde på 14 km i nydelig høstvær søndag 5. oktober. Etter dette hadde jeg besøkt alle årets stolpeposter i Oslo og Akershus.

Jørnsvangen var den første av de 10 vangene, en snau kilometer unna det jeg parkerte på Harasletta. Slike plakater var det på alle 10 vangene.

Olstadvangen lå åpent i et gammelt hogstfelt.

Buvannet like ved Henivangen. Dette er i et terrengområde jeg kjenner godt fra utallige turer, o-løp, skiturer og de siste årene også arrangement av Romeriksåsen på langs.

Myrgruvefossen i Gjermåa, en av mine  absolutte Markafavoritter, og motiv på medaljen vi bruker til Romeriksåsen på langs. Ved brua måtte jeg veilede noen damer som uten kart lette etter gruvene vest for fossen.

Mellom Myrgruvefossen og Vangsvangen måtte jeg over denne myra der bekken kommer ned fra Krustjernet. Uten kloppa måtte jeg svømt, men jeg kom meg gjennom hele dagens tur uten å bli våt på bena i det hele tatt.

Gamleskiltet på Vangsvangen i Trollsnesfjellet. Stien her er den gamle almenningsvegen mellom Gjerdrum og Nittedal.

Ferdig ryddet etter siste storm.

Gjermåa ved Grytfossen, like ovenfor Lysdammen.

Turen er over ved A-brua i enden av Harasletta. Navnet på skiløypebroa henger naturligvis sammen med utformingen.

Og dermed er jeg ferdig med årets stolpeposter i Oslo og Akershus. Det har vært mange flotte turer, de fleste i herlig sommervær. Østfold venter...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar