søndag 26. juli 2015

Sprek meg her og sprek meg der.....

Ja, ikke før har OptimistGammeln vært "Sprek på Gjøvik" så har'n jaggu vært sprek over hele Toten også - og nå til og med sprek på Hadeland!

Dette med "sprek" er jo navnet på turorienteringskonseptet, men selv om det går sakte føler jeg meg jo sprek for alderen som kan gjennomføre disse ultralange turene mine. Det ville vel vært sprekt om jeg hadde delt opp dette i mange flere turer også, slik "normale" folk gjør - men min greie er nå engang å spise hele kaka i ett jafs.


Sprek på Hadeland
Hadeland er med på Stolpejakten for første gang i år, og de flotte kartene i gate-o-løp-standard er tilrettelagt av Hadeland O-lag. De 100 stolpene er satt ut på Harestua, Gran, Brandbu og Jevnaker i tillegg til en enkelt post ved Toverud Kraftstasjon på vestsiden av Randsfjorden.

Værprognosene på yr.no sa noe om tordenvær på Gran og Brandbu sent på ettermiddagen, så da endret jeg rekkefølgen og avsluttet på Jevnaker.

Det var smart, jeg hadde en fin dag med mest sol og bare 10 min duskregn. Jeg fant alle 100 postene, det ble fire turer på til sammen 61 km og drøyt 9,5 time brutto (men uten kjøretid mellom stedene).

I tillegg til at selve orienteringa er morsom - og at jeg blir ganske godt kjent med de ulike stedene, er det mange detaljene underveis som gjør dette til mer enn bare en trimtur. Spesielt gjelder dette når det er fint vær og sommer.

Markblomster og hageblomster er på sitt fineste, det er flotte hus og hager, det er 100-meterskoger litt over alt og ikke minst vekslingen mellom by og land, veger og terreng er skikkelig morsom - slik det har vært alle stedene jeg har tatt stolpeposter hittil.

Torsdagens fire turer på Hadeland

1. Harestua 24 poster 12,65 km

Harestua var litt mer sentralt før nye Riksveg 4 ble bygget på vestsiden av Harestuavannet. Da "suste" vi gjennom i 60-sonen hvis vi ikke stoppet på Harestua Kro der det alltid var stor trafikk - eller ved en av de mange "rasteplassene" langs Harestuvannet.

Men for de drøyt 2 000 som bor på Harestua er det garantert hyggeligere nå, og nord for stasjonen er det kommet nye flotte boligområder i tillegg til bebyggelsen som tidligere var hovedsakelig sør for Harestua stasjon.

Det er en kjøretur på en time hjemmefra - over Romeriksåsen - til idrettsplassen like ved Harestua skole der jeg skulle starte fra. Det var ferietid og stille morgen både på idrettsplassen og på skolen, så jeg slapp å fake god form siden det ikke var tilskuere der likevel. Jeg startet derfor gående til hjertepumpa kom litt i gang. Litt under to timer tok det å besøke de 25 stolpene, en runde med mer jogging enn gåing og et par feilløpinger som bonus.

NOEN AV BILDENE FRA HARESTUA:
 
Post i Viustien... 500 meter og allerede 3 poster sjekket ut.

Post ved klokketårnet utenfor Harestua kapell.

Dagens 6. post etter bare 950 meter... det var tett mellom stolpepostene i starten.
Heretter fulgte ytterligere fem skogsposter i en åpen spennende nærskog.

Lavvo 100 meter inn i skogen ved Haneknemoen.

Et usedvanlig steinete terreng, med åpen og flott furuskog.

Det var fint i skogen nord for de nye boligområdene på Haneknemoen.

Ormputten med stolpepost på motsatt side.

100-metersskog og balløkke i de eldre boligområdene (Furumo) sør for Harestua stasjon.
Dagens 16. post, jeg begynte å våkne...

 Utsikt mot Harestuavannet som kan skimtes i bakgrunnen.
Det var mange fine boligområder på Harestua.

 
Harestua Kro med tom parkeringsplass. Slik så det aldri ut den gang all trafikken på Riksvei 4 dundret forbi her, og det er ikke mange årene siden.

Post i Furuvegen ovenfor Harestuavannet. 

Bro over Klemma.
Det var ingen post her, men det var veien inn til skogsområdet mellom Klemma og Myllelva.

Tre av stolpepostene lå i dette fine skogspartiet der det er mange fine turstier.
For en mannsalder siden løp jeg Harestuakarusellen i disse omgivelsene.
 

2. Gran 25 poster 16,4 km

På Gran går riksvei 4 fortsatt rett gjennom sentrum, men det jobbes med ny veg som blir ferdig neste år.

Bortsett fra riksvegen er vel Gran mest kjent for søsterkirkene på Gran (Granavollen) et par kilometer fra sentrum. Stolpepostene var derimot i sentrum og i boligområdene ved Ringstad i lia over Jarenvannet.

Det ble en god del landlig vandring (oppover)  og jogging (nedover) på bondelandet mellom sentrum og boligområdene på Ringstad som ligger høyt over bygdesenteret og med flott utsikt vestover.

Oppe i lia var det også fire skogsposter der jeg like gjerne la inn en skikkelig omvei ut fra den ene posten - en såkalt parallellfeil som koster meg 4-5 minutter.
 
Ellers var flere av stolpene på Grankartet plassert litt unøyaktig... ikke mye, men når man er bortskjemt med at  postene ligget midt i ringen på kartet skal det ikke mye avvik til før man må ut på leting... og det er tross alt bre en liten stolpe man skal finne. Man må kanskje være o-løper for å reagere på at man må lete et halvt minutt for å finne en post.
 
Rent fysisk gikk det helt greit selv om jeg var litt daff i motbakkene. Løp ned snittfarten mye på siste tredel da det var veldig lett både løps- og orienteringsmessig. Etter turen måtte jeg innom en bensinstasjon og kjøpe en baguett, ostebrødskivene jeg hadde i bilen hadde smeltet til en ugjenkjennelig og udelikat masse som jeg valgte å stå over. Turens høydepunkt var runden på slutten langs elva Vigga og Hovstjern naturreservat....
 
NOEN AV BILDENE FRA GRAN:
 
Dagens andre post skapte litt bryderi for Stolpejeger'n. Poten var tegnet inn midt på plassen et sted, men jeg fant ingen stolpe før etter en del leting. Stolpen var knekt og støttet opp mot ei buske nærmere innkjøringa. Posten var plassert ved det to år gamle bygget til nødetatene (brannvesen, politi, ambulanse og legevakt) i Lunner og Gran kommune.

På Byggeindustrien.no står det om bygget:
Samlokaliseringen av nødetatene i de to Hadelandskommunene er historisk. For første gang i Norge har tre nødetater - pluss legevakttjeneste - etablert seg i ett felles bygg. Det kan og bør bli en foregangsmodell for flere kommuner.

Post 41 "Brua" lå ved ei lita klopp over en bekk ved Hadeland vgs.

Her hadde jo jeg passet inn: LHL-senter Hadeland!
Stolpen er midt på tunet...

Her ved Hovsbekken ble jeg lurt nok en gang...
Stolpebeskrivelsen var "Innkjøring", så da lette jeg der på andre siden av vegen (slik også kartet indikerte) både ved innkjøringa, bygget og nede ved den steinsatte bekken. Jeg ga egentlig opp, men fant stolpen da jeg skulle fortsette til neste post.
 
Her er det nok en ulempe å være tidligere o-løper, da man er så sikker på at man er kommet rett og dermed unnlater å utvide horisonten. Dette er selvsagt bare flisespikkeri, og for meg mer en unnskyldning for at det gikk med et par ekstra minutter. Ellers har jeg bortskjemt på tidligere stolpekart der nøyaktigheten har vært ekstremt god!

Trintom skole, litt opp i lia mellom sentrum og boligområdet Ringstad.
 
Fra parkeringsplassen ved Ål kapell...

Post 40 i frodige omgivelser... og nok en gang ble jeg fintet ut siden jeg bare lette på den andre siden av vegen der dammen var.  Eller....?

Denne lille dammen inne i krattet er tegnet inn på turkartet - og da lette jeg på den siden etter stolpen. Når jeg ser på Norgeskart.no har det åpenbart vært en større dam på den siden stolpen sto - men som nå er fylt igjen, liksom en dam litt lenger ned i vegen.
 
Mellom Gisleberggårdene var bare den lille dammen tegnet inn på turkartet... men stolpen var på den siden der det åpenbart har vært en større dam - i flg "norgeskart.no".

Hvem har det best, hestene eller meg.
Fint vær og masse gress vs nye opplevelser for hver meter.

Post ved en"Piknikkplass" på Ringstad.

Kremt, denne posten i "Snarvegen" skulle jeg kommet til ovenfra, men en parallelfeil ga en liten omvei - og ikke minst en utilsiktet tur over privat eiendom, sorry.

Også på Gran ble det en tur i skogen, fem poster på rad. Inn til posten i skogkanten her hadde gresset nesten skjult stien der den tok av fra Sykehjemsvegen.
 
Furuskog på Gran... post 50, min femtende på Gran og førtiende for dagen.

Rene trollskogen rundt denne posten ved Skjervumsmoen.

Her var det både Stolpepost, tur-o-post og vanlig o-post. Bare å velge og vrake.
Ut herfra gjorde jeg nok en parallelfeil... på tide å skjerpe seg!

Gamle hogstfelt kan bli vakre blomsterenger!

Sti?

Stolpepost ved Gran Sykehjem... herfra var det fin utsikt mot Jarenvannet, og nå fulgte nesten 2 km "transportetappe" til neste post nede i sentrum.

Post ved ei buske ved Gran vgs

Post 36 "Trafon". På et lite boligfelt ved Jarenvannet.

Vigga renner stille rundt Hovstjernet i utkanten av Gran sentrum. En veldig idyllisk "kjærlighetsrunde" på ca 1 km.

Ved første øyekast så elva grumsete ut, men det var klart vann og masse småfisk å se på.

Haha, "mordarbakken".
1,2 høydemeter du kunne slippe ved å velge sti til venstre for buska.

Motiv midt i mot post 48 som lå i Hovstjern naturreservat.

Siste stolpen min på Gran var ved torget i sentrum.. og været var fortsatt fint!
 

3. Brandbu 25 poster 14,14 km

Brandburunden virket lenger enn Granrunden på kartet, men var 2 km kortere. Det ble en mer naturlig runde her - og ikke så mye fram tilbake.

Hva jeg forbinder med Brandbu? Brandbukampen med sine 522 moh som ruver flott i landskapet... her var det vulkansk aktivitet i permtiden.

Ellers er Brandbu stedet jeg kjører gjennom på vei til Fagernes og Beitostølen. Brandbu var forresten egen kommune før sammenslåing med Gran i 1962.

Det meste av turen gikk i urbane omgivelser, men jeg fikk også en 5-6 kilometers tur i skogen på begge sider av Gjøvikbanen. Her fikk jeg også dagens eneste lille regnbyge, 10 minutter duskregn - ellers var det mest sol hele dagen.
 
Bena var fortsatt OK etter 43 kilometer og drøyt 6,5 time på variert underlag. Sko- eller sokkebytte var aldri aktuelt, kun bytte av t-skjorte etter hver tur. Jeg gadd ikke kjøre innom en bensinstasjon til, så jeg stappet i meg en god del nøttemix jeg hadde i bilen og masse cola, og regnet med at det var foring nok til siste turen på Jevnaker.
 
Fotograferinga underveis er viktig for meg. Akkurat som planlegging og gjennomføring er morsomme deler av Stolpeturene - er også dokumentasjonen noe jeg trives med. På hver post tar jeg minst to bilder, ett av stolpekoden for innlegging på nett, ett av posten/omgivelsene tatt på litt avstand, og ytterligere enkelte bilder fra interessante steder underveis. Jeg løpet med allværskameraet i hånda hele tiden (Olympus Tough)...
 
NOEN AV BILDENE FRA BRANDBU:
 
Brandbu stadion var et greit utgangspunkt for turen - der lå også to poster, blant annet en ved fotballbanen....
 
...og en annen ved den nye flotte friidrettsbanen.

Post ved Frivillighetssentralen...
 
Post ved Røysumtunet, rehabsenter for epilepsi og psykisk helse.

Ingen post, bare yndlingsblomsten min; stor blåklokke.
Det er faktisk ikke en blåklokke, men Fagerklokke!

På toppen av ei bratt kneik ikke langt fra Treholt Gartneri -
på en snarvei i boligområdene - var det en stolpepost.

Landbruk og boligområder hånd i hånd... her er jeg 50 meter fra nærmeste boligfelt.

Post i 100-metersskogen ved Markavegen.

Marka Sykehjem.

Post 13 nederst i "Brattbakken".
Etterpå skal jeg på en lengre runde i skogområdene i bakgrunnen.

Dagens bildebom!! Hvor er koden?
Jeg sendte ut en etterlysning på "Sprek på Hadeland" sin Facebookside, og Hans Jørgen Kvåle i Hadeland o-lag spanderte koden på meg. Jeg hadde jo beviselig vært der!

Årsak til bildebommen var at jeg var opptatt av å få med Brandbukampen i bakgrunnen...

Tegneseriemusèet, jøss - finnes det noe slikt også?
Det må jeg besøke en dag:
http://www.tegneseriemuseet.no/
 
Inne i boligområdet Briskebyen var det 4-5 ubebygde tomter -
som alle var dyrket opp i stedet for å ligge brakk.

Første av mange skogsposter i lia øst for Brandbu. På denne strekningen telte jeg 7 slike usikrede overganger - så turfolket kommer fram uansett.

Lytt etter tog.... det går helst bra! 

Post 18 lå i skikkelig gammelskog.

Post 16 ved klopp lengst nord på kartet, siste av 6 poster langs Gjøvikbanen.

Høyhus midt i skogen... post 24.
Nå venter en laaang utforbakke ned mot sentrum igjen.

Augedalsbroen, eller "Brua", en av stedets attraksjoner der det var skysstasjon i gamle dager.
Stolpeposten står nede ved brokaret på venstre side.

Brandbu Torg.
Her var koden delvis revet av... men koden var også skrevet med tusj på stolpen!

Bare 100 meter fra "Storlinna" (hovedgata gjennom Brandbu) finne vi vakre Størenslunden. Stolpeposten var ved en fin putt delvis gjengrodd av blå blomster.

Flott...men ooops - nå røpet jeg koden.
Det er vel ikke mange stolpejegere som leser dette likevel.

Post 10 lå fint til ovenfor amfiet i Størenslunden.
Et flott sted som kan leies/brukes av nesten hvem-som-helst...
 
Tilbake ved bilen på Brandbu stadion.
Bytte av trøye, lete fram cola og nøttemix, kjøre til Jevnaker!

4. Jevnaker 25 poster 17,5 km

Jevnaker er jeg betydelig mer familiær med enn de andre stedene jeg har vært tidligere denne dagen.

Jeg arrangerte Kristins Runde i Nordmarka ovenfor Jevnaker i seks år, jeg har gått i mål på Ringeriksmaraton her, jeg har vært noen turer på Randsfjord Glassverk og Hadelands Glassverk - og jeg har noen hundre gjennomkjøringer her opp gjennom årene.

Desidert mest kjent er Jevnaker for Hadelands Glassverk - som faktisk er en av Norges mest besøkte turistattraksjoner, det er etter hvert veldig mye mer enn et glassverk med eget utsalg.

I gamle dager (60-åra) var jeg ofte på fabrikkutsalget til Randsfjord Glassverk sammen med tante og onkel som bodde på Lunner. De var forresten spesialister på idrettspremier -så det er mye gravert Randsfjordglass i hyller og skap rundt omkring. Glassverket som lå på Tososiden av Jevnaker ble kjøpt av Hadelands Glassverk og lagt ned før århundreskiftet.
 
For oss langløpere er Jevnaker selvsagt også kjent som stedet der et firesifret antall løpere i Ringeriksmaraton går i mål hvert år (stafetter og individuelt løp).
 
Målestokken var mindre på Jevnakerkartet, så selv om runden ble 17,5 km fikk turen plass på et kart i 2x A3-størrelse. Jeg luntet forsiktig av sted, men oppdaget etter hvert at skrotten var samarbeidsvillig, så da ble det mye jogging også på Jevnaker. Faktisk var det ingen vesentlig forskjell på dagens første og dagens 61. kilometer, i sakte fart er dette helt problemfritt. ..og været var fint på hele Jevnakerrunden også, fint t-skjortevær.
 
NOEN AV BILDENE FRA JEVNAKER:
 
Jevnakerrunden ble todelt med en kort runde på Tososiden og en dobbelt så lang runde på Bergermoensiden. Hadelands Glassverk var første "stopp"...
 
Stolpeposten på glassverket var plassert ved lokomotivet.
Togene til Bergen gikk på jernbanelinja mellom Roa og Hønefoss til 1990, men jernbanelinja inntil glassverket er fortsatt i bruk til godstrafikk.

Post ved fotballøkke på Toso.

Blomsterpike ved Toso skole. Min gode venn og tidligere "Mr Ultraløp" i Norge var for et antall år siden rektor ved denne skolen. Få har løpt flere kilometer enn han på vegene i området. Per løp aldri i skogen, bare på vegene.

Det var flere skulpturer ved Toso skole, her en som har snudd rumpa til Stolpeposten.

Ny bebyggelse øverst i lia ved Toso. Her er det så bratt videre oppover at det kunne vært bygget alpinanlegg. Det er bare 2-3 kilometer i luftlinje opp til Lamannshaugen (701 moh) som var en av sjekkpunktene på Kristins Runde, det 82 km lange ultraløpet jeg arrangerte i seks år (2008-2013).

Fin Randsfjordutsikt fra Hovsmarkvegen...

Her skulle jeg ikke vært, men jeg fant ikke en gjengrodd sti.
 
Like før jordekanten forsvant tydeligvis stien ned langs bekken, men det var så gjengrodd at jeg oppfattet ikke tabben før jeg var godt nede ved jordet. Det var både gjerde og tett kratt mellom jordet og "stien" - så jeg fortsatt langs jordet der jeg bushet nedover i høyt gress.

Tosorunden er unnagjort, og Randsfjorden passeres på vei mot Jevnaker sentrum.

Stolpepost på lekeplass ved sentrum...

Post like ved undergang under jernbanen ikke langt fra Bergerfoss.
Det var fint gjennom skogen videre...

Stikryss rett ved Bergerfoss.

Randselva fra demningen ved Bergerfoss.

Post 74 "Brattbakken".
Ja, det var bratt bra Bergerfoss og opp hit. 

Post ved turstien rundt Grønntjernet.

En lett post som likevel ble litt "vanskelig". Mest fordi jeg uten å bruke brillene leste kartet litt feil, og litt fordi jeg kom langs skolebygningen og havnet under broa der posten var... og det var gjerder over alt, så det ble litt klatring.

Post ved Jevnaker stadion.

Post ved stisving i Kryteruddalen.

En hjort passer på stolpen ved Jevnaker skole.

Her har jeg løpt før... 1 km igjen til mål i Ringeriksmaraton!

På Facebook sto det at post 56 nede ved Randselva var fjernet, og erstattet med ny.
Nå var det dobbelt opp!

Jevnaker omsorgs og rehabiliteringssenter... siste post vest for elva.

Stipost rett ved sentrum. 

Post 51 - dagens nest siste - var på det koselige torget ved Storgata. I disse trappene har jeg hvilt ut etter Ringeriksmaraton, der jeg har i alle fall to hyggelige minner;
Først i 2005 da jeg i egentlig dårlig form ble nummer to totalt i den harde løypa med 3:15, og ikke minst i 2008 da jeg brukte et kvarter mer - spiste en pizza - og løp de 50 kilometerne gjennom marka til Oslo sammen med Geir Frykholm.
 

5. Toverud Kraftstasjon 1 post 0,01 km


Originalt nok var en enkelt stolpepost, nr 100, satt opp ved den nedlagte Toverud Kraftstasjon vest for Randsfjorden - ca 20 min kjøring fra Jevnaker. Med Hadeland Energi som en av initiativtagerne til Sprek på Hadeland var det kanskje ikke så rart at de ville vise fram Toverud, som også er et fint sted å "raste" ved Randsfjorden. I Toverud kraftstasjon er det fortsatt drift og kraftstasjonen inneholder i tillegg Hadeland Energimuseum. Kraften herfra dekket tidligere hele Hadelands behov, nå holder det til bare 4% av forbruket.
 
Det ble en biltur hit, men ingen trim!
 

Yr.no hadde lovet kveldsregn på Brandbu som vi ser på andre siden av Randsfjorden, og lovnaden ble innfridd. Jeg fikk også litt regn på turen tilbake mot Jevnaker, men nå var jeg ferdig med dagens tur, så det var egentlig helt greit...


Andre alle-på-en-dag turer etter hjerteoperasjonen i 2014:
19.07.2015 Sprek på Toten 126 poster
15.07.2015 Sprek i Gjøvik, 90 poster
14.05.1015 Stolpeposter i Gjerdrum, 50 poster
09.05.2015 Stolpeposter i Nes, 50 poster
06.11.2014 Sprek i Sarpsborg II, 100 poster
20.10.2014 Sprek i Sarpsborg, 100 poster
05.10.2014 Sprek på Toten, 80 poster
10.08.2014 Ti på Topp Romerike 2014 
04.08.2014 30 urbane turposter Hamar 
29.07.2014 Sprek i Gjerdrum 50 poster 
21.07.2014 Sprek i Gjøvik 65 poster 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar