tirsdag 21. juli 2015

Sprek på Toten i 7 akter

Søndag 19. juli 2015 er en foreløpig merkedag for meg; den dagen jeg besøkte flest o-poster eller stolpeposter på èn dag. Den nye rekorden er på 126 poster - likevel var dette betydelig lettere enn de to 100-posters turene mine i Sarpsborg i fjor høst. 

Toten rundt...
Stolpejakt "Sprek på Toten" var i år fordelt på hele 7 områder, tre på Østre Toten (Skreia, Kapp og Lena) og fire på Vestre Toten (Stenberg, Steffensrud, Presteseter og Raufoss). I fjor var det bare Skreia, Lena og Raufoss  - og "bare" 75 poster.

Det var litt spennende å gi seg i kast med planlegginga og deretter stipulere lengde og tidsforbruk; Var dette oppnåelig mellom soloppgang og solnedgang - inkludert bilkjøring mellom de ulike stedene? Joda: Jeg endte opp med en antatt total på "bare" 10 timer og 58 kilometer (pluss 2 timer kjøring) fra første stolpepost på Skreia til den siste på Raufoss. Det er problemfritt nå midt på sommeren. På toppen av det hele kom 2,5 time kjøing til/fra Vormsund, altså en lang dag på tur.

Jeg prøver jo å være litt effektiv på disse turene, men får jo god anledning til å se meg rundt og fange opp mange andre fine motiver på turene. Som for eksempel denne flotte skuta som lå like ved Skibladnerbrygga på Kapp.


Raskere enn stipulert
I motsetning til Gjøvikturen i forrige uke hadde jeg stipulert romslig, så samlet brukte jeg 8:48 på de 126 postene - og distansen ble "bare" 54,32 km.

For en gangs skyld - det skjer ikke ofte - kunne jeg ringe kona og si at jeg var på hjemveg foran skjema! Det kunne gått verre... det var både ei vond tå og ryggsmerter som ba pent om å få slippe mer trim allerede tidlig på dagen.

Ting tar tid...
Farten - som er bruttotider - må ses i lys av at
- jeg tross alt skal følge med på kartet
- det blir en del stopp og grubling og noen småbom
- det skal tas minst to bilder av hver stolpe
- det skal spises
- utsikten skal beundres
- noen opplysningsplakater skal leses
- osv...
Jeg legger heller ikke opp til å presse meg på noe vis, bare legge inn så mye jogging at jeg klarer dette uten å bli spesielt sliten.

De syv turene

1: Skreia Østre Toten 25 poster

Dagens første stolpepost var ved den gamle brannstasjonen på Skreia.

Halv åtte en søndag morgen er det "stille på landet" - selv bønda tar det rolig denne dagen. Hjernen min hadde også en rolig start, så jeg var 200 meter forbi den første stolpeposten før jeg våknet og gikk tilbake. Kvelden før hadde jeg sparket ene tåa i et bordben og vurderte seriøst å utsette turen en dag... etter de første skrittene angret jeg på at jeg ikke hadde gjort nettopp det.

Etter litt landeveg i starten mellom Skreia sentrum og Helgestadfeltet (boligområde med flott Mjøsutsikt) fikk jeg både noen skogsposter og gateposter før turen gikk tilbake mot sentrum. Deretter gikk turen opp i det største boligområdet på Skreia (Fossenfeltet) og litt opp i Kvemsåsen der jeg har løpt orienteringsløp mange ganger i yngre dager.

Landevegsturen langs fylkesveg 33 mellom sentrum og Helgestadfeltet var krydret med et par poster, blant annet ved gangbroa over Hølja.

Etter en frodig sommer var mange av postene godt innhyllet...
 
Det var åpen fin skog innenfor Helgestadfeltet. 

Koselig med grusveger i boligområdene...

Endepunkt for den tidligere Skreiabanen som gikk mellom Reinsvoll og Skreia (1902-1987).

KiMs-stolpen.
På firmaets hjemmeside kan vi bl.a. lese: KiMs potetchips lages på fabrikken vår på Skreia, som ligger på Toten – midt i selveste pottitland. Årlig sender fabrikken ut ca. 18 millioner poser potetchips til det norske folk – det blir mye kos det!

Inngangen til Skreia folkepark...
 
Stolpe i blomstereng...
 
 
Fra en post i Kvemsåsen.
 

2: Kapp Østre Toten 25 poster

På Kapp har alle Mjøsutsikt...
 
Kapp, hvem vet vel hvor det er? Det er ikke et sted der man kommer forbi, man må oppsøke stedet. Og vi som er "godt voksne" husker at det gikk ferge mellom Hamar og Kapp - ei ferge som sank tre ganger i sin tid og ble kalt "Mjøsas største båtskandale". Nå er steder mest kjent for anløpet til "Skibladner" - og for de kulturinteresserte; Kulturskolen Melkefabrikken  i de gamle lokalene til Kapp Melkefabrikk.

Kapp er nå det største tettstedet på Østre Toten, men det merker man bare på de mange og flotte boligområdene... det er jo knapt nok butikker der nede ved Mjøsas vestbredd.

Når jeg kom ut av bilen nede ved Melkefabrikken og tro ned høyre foten var jeg sterkt i tvil om det burde bli flere stolpeposter denne dagen. Det var vondt - var dette noe smart 'a? Men har man først sagt A får man si B og alt som følger med... så jeg ga tåa et ærlig forsøk, og selv om det var vondt holdt det de 10 kilometerne på Kapp også.

Hadde jeg ikke allerede bodd flott ved Vorma kunne jeg godt bosatt meg på Kapp, det er et veldig idyllisk sted, både i de nyere boligområdene og nede ved Smørvika. I flott vær som det var denne dagen var det bare kos å jogge rundt - vond tå til tross.

Første posten på Kapp var like ved båthavna.
Så sent som i fjor var jeg sammen med deler av familien på tur med Skibladner Kapp-Eidsvoll-Hamar-Kapp. Før det hadde jeg ikke vært på Kapp siden et o-løp på Starum i 2001.

Post ved fotballøkka ovenfor "sentrum".

Store tomter, flotte hus og hager og herlig Mjøsutsikt... det må være kjekt å bo her.
Men, du må stå på krakken for å se Mjøsa.

Post ved en putt i skogen ovenfor Store Enge. Herfra skulle jeg følge noen smale stier til neste post, men kom veeeldig feil. Dagens bom!! Jeg bruker aldri kompass på turorientering, men likevel bør jeg ikke gå 180 grader feil uten å merke det. Nåja, jeg kom til bebyggelsen og fikk rotet med på rett kurs igjen. Tapte 5-6 minutter og litt selvtillit.

Post ved gangvei på boligfeltet Store Enge. Til denne posten surra jeg også vekk 2-3 minutter - så nå var det samling i bånn og skjerpings!

Post ovenfor Kihlestrand.

Det er frodig og fint på denne tiden av året!

Stolpe ved Kihlestrand....

Post ved den flotte turvegen langs Mjøsa.

Fra Tallodden... populært bade- og friluftssted.

Post med utsikt mot Smørvika.

Post ved Brygga i Smørvika. Det var her Hamar-Kapp-ferga la til.

Fra turvegen mellom smørvika og båthavna ved Mjølkefabrikken.


3: Lena, Østre Toten 25 poster

Det er kjekt med poster fordelt på flere kart, da kommer jeg regelmessig innom bilen og kan spise mens jeg kjører, og jeg trenger strengt tatt ikke løpe med sekk - men synes det er kjekt å ha med mobil, litt drikke og litt backup ellers. For å orke ut med mitt eget selskap skifter jeg trøye etter hver tur.
 
Da jeg gikk ut av bilen ved Toten Treningssenter på Lena var jeg alvorlig i tvil om tåa mi ville tillate mer jogging og om jeg ville klare alle 126 stolpepostene. Det ble en svært haltende start på gårdsveiene øst for Lena sentrum oppover mot Hoffsvangen, men gradvis aksepterte tåa joggingen. Det holdt i 3-4 kilometer, da var det noen kniver i ryggen som sa stopp! Et eller annet sted der oppunder skulderbladene var det intens smerte for hvert joggeskritt, noe jeg bare så vidt har merket antydning til tidligere. Jeg gikk en kilometer og prøvde å jogge på nytt, men det var meningsløst. Heldigvis gikk det greit å gå fort - og jeg jogget ikkeen eneste meter de siste 6 kilometerne.
 
Jeg var nå ferdig med de 75 postene på Østre Toten, kanskje jeg skulle gi meg med det?
 
Runden på Lena startet med "Post 4" ved Toten Treningssenter
midt i mot det tidligere stasjonsområdet.

Langt over halve turen på Lena gikk i svært landlige omgivelser. To ganger støtte jeg forresten på, og vekslet noen få ord, med andre stolpejegere.
 
Her var det tydeligvis en grunneier nederst i Fodstadgutua
som ikke ville ha stolpejegertrafikken over tunet (?)
 
Post 7 lå mellom bygningene ved Hoffsvangen skole.
Hoffsvangen er totningenes gamle tingsted - ved siden av Hoff kirke.

Post ved Øvre Evangsgutua. I disse slakke motbakkene ned mot sentrum var det slutt på jogginga (i denne omgang) ... et eller annet forårsaket stikkende kraftige smerter i ryggen når jeg løp.

Post midt i rundkjøringa... en oval rundkjøring som mer var som en park.

Truende skyer over Lena Ungdomsskole... skal det komme regn?

Jeg fant ikke ut hva som har vært i dette bygget tidligere (skole?) Nå er det Østre Toten Røde Kors som holder til her, og stolpeposten var bak hushjørnet ved krakken.

Toten Folkehøgskole ligger i en fin park ved rundkjøringa inn mot sentrum.
Posten lå ved gamlebygget.

Post 14, dagens 68. stolpepost for meg, den 23. på Lena.

Post ved trapp i sentrum..

Post 1 på Lena var Østre Toten Rådhus.
 

4: Stenberg Vestre Toten 5 poster

Etter litt seriøs grubling over ryggsmerter og vond tå bestemte jeg meg for å fortsette med de 51 postene på Vestre Toten. Jeg hadde tid til å gå, jeg måtte ikke jogge!
 
Postene på Vestre Toten var i år spredd på tre steder i tillegg til Raufoss, og da snakker vi ikke om tettsteder - men heller om institusjoner. Alle stedene var nye for meg - og slik sett var det interessante turer på tre fine turområder.
 
Stenberg? Selv med googling havnet jeg andre steder med samme navn enn dit jeg skulle, men etter hvert fant jeg både Stenberg og veien dit da jeg sjekket dagen i forveien.
 
 
På hjemmesiden til Mjøsmuseet - på vestsiden av Mjøsa leser jeg bl.a.:

Stenberg er et stort friluftsmuseum som viser kulturlandskap, byggeskikk og sosiale forhold på Toten på 1800-tallet. Museet er bygd opp rundt amtmannsgarden Stenberg. Garden ligger omgitt av en vakker park, åker og eng. Javisst, det var et vakkert sted - hit tar jeg gjerne med familien på tur en gang. Ellers havnet jeg midt i noe omvisningsgreier, så det var mye folk her denne dagen.
Noen grå truende skyer bestemte seg for å slippe litt lett regn de 20 minuttene jeg gikk rundt til de fem postene på Stenberg - dermed trakk folk ellers seg innunder tak der det var mulig og jeg hadde veiene og stiene for meg selv... fortsatt bare gående, våget ikke jogge siden jeg ikke ante årsaken til ryggsmertene.
 
Regndråper på objektivet... Her fra en post i parken.

Post ved porten inn til de gamle gårdstunene.

Her inne finner man kafèen "Ditlevines utsikt"

Fra et av tunene på friluftsmuseet.
 

5: Steffensrud Vestre Toten 8 poster

Det var bare noen få minutters kjøring fra Stenberg til Steffensrud, ovenfor tettstedet Bøverbru. Steffensrud rehabiliteringssenter ligger flott til overfor Steffensrudtjernet. Jeg må innrømme at jeg aldri hadde hørt om stedet, men det ligger altså i "mitt" helsedistrikt Helse Sør-Øst, så jeg får søke meg hit om behovet oppstår.
 
Halvveis på runden var jeg lei av bare å gå, og prøvde meg med noen listende skritt. Hmmm, ingen ryggsmerter - jeg jogget resten av runden, men det kostet meg en trynings på en gjørmete sti. Nå var det heller ikke lenger spørsmål om tåa tillot mer trim eller ikke - den bare måtte slå følge!

Det var fint på Steffensrud... posten er mellom buskene og hovedbygningen.
 
Det meste av runden på Steffensrud var i ei turløype på ca 3 km som startet ved denne bommen.
Hva henger ved posten? ...se neste bilde...
 

Denne meldinga leste jeg ikke godt nok og gikk glipp av litt sjokolade, sukk!
Vestre Toten Venstre hadde gitt årets miljøpris til Stolpejakten, og hadde derfor lagt ut en del QuickLunch i denne posen...

Først når jeg kom hjem så jeg sjokoladen og leste meldinga bedre.

Steffensrud Aktiv, et flott treningstilbud til de som bor i rimelig nærhet...

Post ved Steffensrudtjernet der en kar sitter og innbiller seg at han skal få fisk på kroken.
Det settes ut jevnlig ørret her.

Merket løype til neste stolpepost...

Post ved "Kilden"

Kilden med klart deilig vann.

Herfra begynte jeg å jogge igjen...
først snikende forsiktig for å teste ryggen, etter hvert litt mer normal jogging.

...og her ved post 43 gikk jeg på snørra etter å ha sklidd på leira.

Siste posten på Steffensrud var denne store gammen.
Her er det plass til 45 personer - og den kan leies av alle.
 

6: Presteseter Vestre Toten 8 poster

Reinsvoll Sykehus er et psykiatrisk sykehus som ligger på Reinsvoll i Vestre Toten. Sykehuset ligger på gården Prestesæter og het først Prestesæter Asyl, deretter Prestesæter Sykehus. Det ble åpnet i 1913 - men det drøyt hundre år gamle sykehuset er nedleggingstruet.
 
Humøret steg i takt med antall tilbakelagte poster, og været var fint igjen med sol og ca 20 varmegrader. Fint t-skjortevær altså. Akkurat som på Steffensrud var det her noen poster på sykehusområdet og resten på en 4 kilometers sløyfe i terrenget rundt Presteseter. Heller ikke dette stedet hadde jeg hørt om, men jeg har vel ikke vært noen "asylkandidat" foreløpig (håper jeg).
 
Formen kjentes bra ut, men konsentrasjonen varierte. Dårlig lesesyn gjorde at jeg måtte bushe litt et sted det gikk sti ved siden av, men like etterpå kom dagens høydepunkt da jeg tok igjen og jogget fra ei dame på terrengsykkel! Underlaget var mer tilpasset jogging enn sykling...
 
Post i en grønn eng...

Post ved gapahuken inntil Klopptjern.

En liten hvileplass nedenfor sykehuset...
 
Anlegget på Presteseter består av en masse bygninger (30+)... det er synd om dette flotte stedet legges ned og det ikke kommer ny virksomhet der.
 

7: Raufoss Vestre Toten 30 poster

FINALE!
Raufoss har ikke Mjøsutsikt, men de har Hunnselva med flotte turstier og parker. Spesielt er det fint i området vest for sentrum - på andre siden av elva - rundt Rådhuset, Raufoss skole, Raufoss kirke, Fugleparken mv... Raufoss har også fantastiske turmuligheter helt inntil boligområdene ed et imponerende nettverk av lysløyper i området nord for Lønnbergbakken og Totenbadet (badeland) med Raufoss skistadion som naturlig midtpunkt. Herfra har jeg også gode (?) minner fra flere o-stafetter for en mannsalder siden.

Motiv fra parken på vestsiden av Hunnselva med den gamle skolen i bakgrunnen.

Det var kjekt å komme i gang med siste kartet og samtidig vite at jeg lå "foran skjema". Jeg hadde forventet å være sliten og dermed stipulert 2,5 time på Raufoss, men det holdt med i underkant av 2 timer på de 30 stolpepostene. Jeg parkerte ved Naprapatklinikken i Pumpevegen - og nettopp en naprapat er vel hva jeg bør oppsøke med ryggen min rimelig snart. Uansett så kjente jeg ikke noe mer til ryggsmertene.... egentlig ubegripelig ut fra hvor vondt det hadde vært tidligere på dagen.

Runden på Raufoss startet på gangveier langs Hunnselva, rundt industriområdet ved Prøven og opp  mot Lønnbergbakken (bakkene). Herfra fulgte 10 skogsposter i "lysløypeskogen" før turen fortsatte forbi badeland og stadion (der Raufoss vant en kamp i 2. divisjon litt tidligere på dagen - og nå ligger an til opprykk), gjennom boligområdet mellom Veltmannaåa og Hunnselva og ned forbi Raufoss Ammunisjonsfabrikker og gjennom sentrum til slutt.

Jeg var mer opplagt på Raufossrunden enn på de andre rundene, og kunne jogget mer enn jeg gjorde - men var hele tiden redd for at ryggsmertene skulle komme tilbake. Det var rett og slett en trivelig totimers avslutning.

Post13 ved turstien langs Hunnselva var den første av 30 stolpeposter i Raufoss.

Lønnbergbakken Hoppsenter med fem bakker, den største er brukt i både NM og verdenscup - og bakkerekorden til Daniel Tande er 104,5 meter (2012).

Utsikt fra Lønnbergsvingen...

Den andre av 10 skogsposter på rad, under skrent.

Denne steinen har jeg sikkert vært innom på et av mange o-løp her i gamle dager.

Lysløypetrasèer på kryss og tvers, et eldorado for mosjonister.
Denne posten løp jeg 50 meter forbi, jeg kom fra andre kanten.

Denne lavvoen var ny i fjor.
Den tidligere lavvoen til skolene og barnehagene i området måtte vike plass for ny barneskole som er under bygging, men 100 000 kroner fra skolebudsjettet fikset den saken.

Raufoss skistadion. Herfra løp jeg Skumsjøstafetten i orientering senest i 1997 og 2000, første gang med vrikket fot som resultat, andre gang med masse bomming!

Ned til denne posten tok jeg en snarvei gjennom 100-metersskogen like ved... det var ikke akkurat noe sjakktrekk - det var mye brennesle i skråningen ned mot lekeplassen.

Veltmannåa barnehage.

Post ved Raufoss skole.

Ælja - med Nammo's kontorer i bakgrunnen.

Post ved tennisbanen. I bakgrunnen ser vi det lille men eksklusive hotellet "Messen" (tilhører Nammo) som er under oppussing.
 
Dagens tredje siste av 126 poster ga jeg nesten opp å finne. Postringene som beskriver hvor stolpene er plasser er veldig nøyaktige, så for en garvet o-løper er det ikke naturlig å lete på feil ende av en bygning. Denne stolpen sto inne i lokalene til Toten Sparebank - og lenger nord enn avmerket på kartet. Jeg lette på feil sted og utenfor lokalet, og måtte for første gang denne dagen ta en avsjekk med "appen" som bekreftet at posten sto inne i lokalene.
 

Post ved Rødfossen fisketrapp i sentrum.

Siste stolpepost denne dagen var i den flotte Fugleparken ved Hunnselva... det var påfugl i dette buret, og bildet yter ikke dette fine stedet full rettferdighet.


Snipp snapp snute

...så var eventyret ute. For denne gang.

Ikke var jeg veldig sliten, og ikke hadde ryggen kranglet de siste timene.

Men hva med tåa... den var definitivt vond, så nå skulle tåsokkene av og elendigheten inspiseres:

Pøhh... det var jo ikke rare greiene. Rart at noe så lite skal lage så mye smerte!Dette var bare den fjerde "stolpepost-turen" min i år, men jeg er nå oppe i 316 poster som gir en foreløpig 11. plass på den nasjonale rankingen ("!) ... ja, det er faktisk en nasjonal ranking for disse stolpepostene som er samlet i Stolpejakten.no (der er f.eks. ikke Hamar og Sarpsborg med). Om to dager er jeg forhåpentligvis oppe i 416 poster inkludert 100 på Hadeland... det er mer enn den nasjonale lederen i øyeblikket. Akkurat dette er ikke viktig i det hele tatt, men det er jo litt moro å sjekke.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar