torsdag 25. februar 2016

Isebakke 6-timers (bildeblogg fra stolpejakt 50 poster)

Uansett fart er 6 timer en lang trimtur... i dag ble det 6 timer og 20 minutter i terrenget rundt Isebakketjern (mellom Sarpsborg og Trøsken). Det ble nesten like mye gåing som jogging - men store deler av turen var i ganske tungt terreng - og is og snø bremset farten ytterligere. Turen var "bare" 32,2 kilometer med 970 høydemeter, men jeg skulle jo finne 50 stolper - det gikk ikke uten bom, jeg brukte jo ikke andre hjelpemidler enn kartet - app og kompass ble liggende i sekken. I tillegg skulle jeg dokumentere postene (144 bilder) og jeg slo også av en prat med flere turgåere.

Jeg har aldri vært i dette terrenget tidligere, men nå vet jeg hvor Soli Brug er, hvor Ågårdselva renner, hvor fint det er rundt Isebakketjern, jeg har vært ved Feltspatgruva og jeg har gått forbi speiderhytta på Trestikkåsen.


Jeg parkerte like ved Soli Brug - et vakkert sted  som nå er galleri. Soli Brug ved Ågårdselva var i sine glansdager Skandinavias største sagbruk. Ruiner ned mot elva vitner om store forhold...

For to uker siden var jeg i Skjeberg på de første 50 av vinterpostene til "Fresk i Sarp" - der var det sommerføre helt uten snø og is. I dag ble det mye mer vinterlig, ikke minst i nordre delen av terrenget. Det meste av stier var islagt - så det var jaggu godt jeg hadde tatt med piggskoa. Selv om det var en strålende solskinnsdag smeltet det ikke på stiene, det var isete hele turen og ikke vått et eneste sted. Dermed kunne jeg klart meg uten våtsokkene.


Det ble alt i alt en fin tur i flott vær - men også en av de vanskeligste stolpejaktturene jeg har vært på. I utgangspunktene er jo stolpejakten urban-orientering der det er praktisk med stolper i stedet for postskjermer - slik som i orientering og turorientering. Når man flytter disse stolpene ut i skauen og vekk fra veier og stier, er disse vanskeligere å se enn postskjermer.

Bilder og litt omtale fra turen

Stolpe 601: Bare 2-300 meter fra der jeg parkerte lå første stolpepost ved dette rekonstruerte vasshjulet - ved bredden av Ågårdselva. Her ble tømmeret dratt fram til sagbrukene...

Ruiner vitner om store forhold... på Wikipedis kan jeg lese:
Ved foten av strykene nedenfor Sølvstufoss lå på 1800-tallet et av Nord-Europas største sagbruk – Sanne & Solli Brug. Allerede på 1600-tallet ble det skåret tømmer på bruket, og i perioden 1860–1880 var Sanne & Solli Brug et av Nord-Europas største, med 22 oppgangssager og ca. 600 arbeidere. I 1925 ble driften nedlagt. 

Ågårdselva er et av flere sideløp til Glomma - og tro det eller ei; det er en bra lakseelv hvor fiske er tillatt juni-august mot fiskekort. På topp-10 statistikken etter 2005 ser jeg at det er tatt 10 laks 14 kilo eller tyngre. 

Stolpe 602: Fortsatt er jeg ved ruinene,og stolpen fant jeg nesten tilfeldig - den var plassert lenger ned langs elva enn hva kartet indikerte.

Gamle ruiner gir mange fine fotomotiver. Jeg kunne lagt igjen en dag i dette området...

Stolpe 603: Det var vårlig langs den fine stien ved Ågårdelva.

Pilgrimsleden støter jeg på "over alt". Også på forrige tur i Skjeberg var jeg innom Pilgrimsleden. Slik har det vært mange andre steder jeg har vært også, men så er det jo flere leder som fører til Nidaros. På Pilgrimledens hjemmeside er det beskrevet 6 leder - men ingen lenger sør enn Folloleden. På VisitOslofjord sin hjemmeside fant jeg derimot info om leden i Østfold.

Hva med å prøve seg på Laksefiske i Ågårdselva? 
Dagskort 400,- for å prøve seg på rekorden 17 kg...

Stolpe 604: Fin rasteplass og gapahuk nedenfor Isebakke gård.

Stolpe 605: I en veisving ved Isebakke gård, turen fortsetter i terrenget.

Stolpe 609: Stolpeposten er på kollen ned mot Isebakketjern. Det var lite snø i dette området,men is på alle stiene - så piggsko var bra skovalg.

Det er idyllisk ved Isebakketjern - og stolpeposter var det flere steder rundt vannet. Isen virket solid, men jeg testet det ikke.

Stolpe 608: Islagt bro over Møllerødbekken.

Stolpe 611: Ved en ruin i lia over Isebakketjern.

Stolpe 612: På en høyde under kraftledningen som krysser området. Utsikten mot Isebakketjern var fin, men motsols var det ikke så greit å fotografere.

Stolpe 606: Tilbake i kulturlandskapet, en stolpe like ved hovedkontoret til Planteland AS - på vei til stolpene på vestsiden av Isebakketjern. De 50 stolpepostene var godt spredd utover kartet, så det ble en hel del fram/tilbaketurer det det ikke var praktisk å lage en runde.

Stolpe 648: I en bratt li vest for Isebakketjern. Her kom dagens første bom - jeg fant ikke et "diffust tråkk" som skulle føre inn mot posten. Når jeg ga opp å se etter tråkket og konsentrerte meg om å orientere etter terrenget gikk det greit.

Stolpe 650: På toppen av høyden vest for Isebakketjern. Det var rester etter et tidligere trig-punkt i steinrøysa på toppen. Det var fint her oppe.

Stolpe 649:  Ved steinrøysa ne'ri bakken. 

Stolpe 642: Ny bom! Postbeskrivelsen var "Åpent område syd" - men det var lite forskjell på avstanden mellom trærne. Jeg siktet inn avstanden mellom Isebakketjern og ei kraftlinje og fant stolpen etter et par minutter.

Stolpe 616:  Ved en putt i utkanten av et stort hogsfelt.

Stolpe 610: På bakketoppen midt i et enormt hogstfelt der det var aktiv hogst også mens jeg passerte. Det fine med hogstfelt en slik dag er at man kommer i sola - i skogen er man jo mest i skyggen med så lav vintersol.

Stolpe 618: Ved en liten skrent på en avstikker litt nord for Isebakketjern.

Stolpe 617: Lengst inn i Batteriveien lå en stolpepost der veien krysser bekken som kommer fra Tassebru og Feltspatgruven.

Stolpe 614: Her er jeg på en avstikker nordøst ved Isebakketjern. Hvis jeg ikke hadde hatt andre planer ville en tur rundt vannet vært en fin tur.

Stolpe 613: Ved Skjærbukta - en veldig idyllisk plass. Her er det bare 100 meter over isen til stolpe 616 som jeg var på noe tidligere.

Stien nordfra som jeg fulgte til/fra Skjærbukta var kupert og morsom.

Stolpe 615: På vei til denne stolpen tok jeg feil av to parallelle stier... men, hva betyr vel 3-4 minutter - annet enn at det er litt flaut å gjøre slike feil.

Stolpe 641: På en kolle vest for Trestikkmyra.

Stolpe 621: Rester etter grunnmur - i et nokså ugjestmildt terreng med trange nord/sør-gående daler. Herfra gikk det en bra sti ned til Trøskenveien ved Tassebru, men jeg måtta ta et annen veivalg og innom flere poster før jeg kom til Tassebru.

Mellom Isebakketjern og Trøskenveien ligger det ei flott nedlagt gruve som også er velegnet for overnatting - her har man tak over hodet. Det er en såkalt feltspatgruve som også inneholdt mye glimmer. Fra barndommer husker jeg vi lette etter og plukket glimmer - tynne mineralflak som vi kalte for kråkesølv.

Rasteplass og overnattingsted med innlagt badekar.

Stolpe 620: Et av dagens høydepunkter, flott postdetalj. Her traff jeg på en gjeng stolpejegere (unge og gamle) som jeg tidligere hadde møtt lenger sør - men de hadde tatt korteste vei nordover.

Vi slo av en hyggelig prat og utvekslet "stolpe-erfaringer". Denne gjengen foretrakk skogspostene framfor de urbane postene nede i Sarpsborg - men syntes også et det var litt mange poster i terrenget vekk fra stiene på akkurat dette kartet. Jeg måtte videre - og kom meg ned den bratte sklibakken tilbake til stien, uten å tryne, det hadde vært litt kjipt med tilskuere.

Stolpe 620: Det har vært mange gamle "boplasser" i dette terrenget nord for Isebakketjern. Det var kanskje folk som jobbet i gruva?

Stolpe 622: Restaureringsobjekt... 

Stolpe 623: Utenfor sti var jeg fornøyd med å gå rett på denne kløfta der stolpen gjemmer seg bak en av buskene.

Stolpe 624: Stein i terrenget like ved Tassebru. Mellom forrige og denne stolpen fulgte jeg  Trøskenveien en del av veien.

Stolpe 637: Ved stein i åpent fint skogterreng.

Stolpe 639: Ved hogstveien sørover mot Trestikkmyra var det en stolpepost i myra. 

Jeg slurvet med kartlesinga og havnet ned på Trøskenveien igjen - som jeg fulgte til dette skiltet ved stien inn til Speiderhytta i Trestikkåsen. Før jeg kom til speiderhytta skulle jeg innom 7 andre stolpeposter det det var greit med o-løper-bakgrunn.

Stolpe 625: Liten kolle nord for Trestikkberget. Herfra og de neste to timene var det mye tråkking i snø og lyng utenfor sti... tungt for en gammal krok.

Stolpe 626: Enkel post ved et stikryss.

Stolpe 627: Ved en brønn i skogen - ikke så lengt fra Vestby gård. 

Stolpe 628: Stolpepost ved et høydepunkt nord for Svarttjernåsen. Før jeg kom hit ble det noe surring og retningsfeil i et gammelt hogstområde, Når jeg bommer fortetter jeg til jeg finner et punkt jeg er 100% sikker på - før jeg gjenopptar orienteringa dit jeg skal.

Stolpe 629: Etter noen hundre meter i lyng og snø over en liten ås - traff jeg rett på denne stolpeposten ved kraftinja. Nå ventet en enda tyngre tur opp på Svarttjernåsen.

Stolpe 646: Ved haugen i bakgrunnen - i myra på toppen av åsen. Uten bru av kompass var jeg fornøyd med å gå rett på denne etter 700 meter i terrenget.

Stolpe 647: Til denne kom dagens dagens største bom - etter at jeg mistet kartkontroll i det veldig detaljerte terrenget. Sørfra er posten banalt enkel - men det var den ikke nordfra. Jeg kom for langt øst - men forsto det i myrområdene og tok en retning (i veldig ulendt terreng) jeg regnet ville føre meg til stien sør for posten. Det klaffet, men omvei og masse somling kostet minst 5 minutter.

Kartutsnittet viser nordøstre del av kartet. Dette er mer som "vanlig orientering" enn enkel stolpejakt - og i o-løp ville jeg selvsagt brukt kompass... Når det er så mange som 50 poster spreddd rundt på et kart er det viktig å planlegge rekkefølgen før man starter. Mange av de som bruker bare "Stolpjakt-appen" mister denne oversikten, men så er det vel ikke så mange som tar alle på en dag heller. 

Stolpe 636: Ved kryss mellom smal sti og grøft, rett sør for Svarttjern.

Stolpe 635: Post ved en sittegruppe like ved speiderhytta på Trestikkåsen (Trestikkberget på norgeskart.no). Dette er et kjempeflott terrengområde.

Imponerende stor hytte når det ikke er kjørbar vei overhodet - her er det bare sti som gjelder.

Stolpe 645: Etter tråkking i mye snø fra speiderhytta en kilometer lenger nord fant jeg til slutt stolpepost 645 i et ganske diffust område. Snøen gjorde det ikke så lett å tolke karttegnet som definerer åpent område (svaberg) - og jeg havnet for langt ned i lia og fikk en skikkelig sving tilbake. Det gikk litt på lykke og fromme - og med postbetegnelse "spesiell detalj" visste jeg ikke en gang hva jeg lette etter; det var en flott rasteplass tilrettelagt av store steiner.

Stolpe 644: Kremt.... retningsslurv ga en to minutters omvei til denne vesle kollen.

Stolpe 643: Kolle ganske langt sør på kartet - herfra er det mindre snø igjen.

Stolpe 638: I ei kløft like ovenfor Aagaardveien (her brukes gammel skrivemåte). Herfra var det bare å følge stien 50 høydemeter nedover. "Orienteringa" var slutt, de 7 siste postene var enkle langs vei og sti - først 2 km nordover - deretter samme vei tilbake.

Ved Ågård hilste jeg på denne flotte karen. Han var både litt skvetten og litt nysjerrig, men når jeg holdt meg i ro kom den nærmere.

Kjekt med selskap.

Brønn ved ei gammel hytte mellom Ågård og Ågårdselva

Stolpe 634: I jordekanten ned mot elva.

Stolpe 640: Etter litt klatring opp på en åsrygg øst for Ågård  kom jeg til stolpepost 640. Her gikk det en flott sti langs hele ryggen videre nordover - en sti som ikke sto på kartet, men som kanskje er laget av 1000 stolpejegere?

Stolpe 631: Gapahuk ved Dalebekken som renner mellom Skaugetjern like ved og Ågårdselva.

Stolpe 632: Nordligste post på denne avstikkeren, mellom Skaugetjern og Skauge gård. Bena var stive - det var bra å vite at det var en lett tur langs sti og vei tilbake til bilen.

Stolpe 630: På en kolle inntil stien litt nord for Ågård. Motsatt retning gikk jeg på åsryggen parallelt med stien.

Stolpe 683: Dagans femtiende og siste stolpepost var på en kolle ved veien forbi Nordre Isebakke gård. Her var det utsikt mot gårdene på andre siden av Ågårdselva.

Tilbake ved Soli Brug igjen.... 6 timer og 20 minutter etter at jeg startet. Turen var 5-6 kilometer lenger enn jeg hadde stipulert, og med start kl 11:00 hadde jeg ikke så veldig god margin til mørket. Men, jeg hadde hodelykt i sekken - og hadde også lagt den letteste o-messige delen til slutt.

25.02.2016 Isebakke 6-timers Stolpejakt Sarpsborg, 50 poster
11.02.2016 Søfritt terreng på stolpejakt i Skjeberg, 50 poster
26.11.2015 På vei mot 1000 stolpeposter i Sarp, 60 poster
03.11.2015 2-dagers Stolpejakt i Sarpsborg, 200 poster
06.11.2014 Sprek i Sarpsborg II, 100 poster
20.10.2014 Sprek i Sarpsborg, 100 poster

Da er jeg ferdig med 560 av de 1000 stolpepostene i forbindelse med Sprek i Sarp som inngår i byens 1000-årsfeiring. Jeg var ikke med fra starten og har litt å ta igjen. 300 poster kommer senere i år - i tillegg til 60 av postene fra 2013 som settes ut på nytt. De siste 80 postene skal jeg ta nå i vinter - men da skal jeg lete opp postdetaljer uten at det står en stolpepost der. Jeg har forstått det slik at jeg skal få etterregistrert disse postene i rankinga til Sprek i Sarp.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar