mandag 16. april 2018

Baksjøløpet og Bryelsegrottan på mosjonsstreakens dag #126

Det var sommerhalvårets andre dag, og fantastisk nok var det også et strålende sommervær denne søndagen. Vinteren har vært lang med masse snø og sen snøsmelting, men så plutselig; Våren ble avlyst og vi gikk rett på sommeren. Slik virket det i alle fall i går.

Dagen var avsatt til litt trim og sightseeing sammen med Tone, og det kunne jeg kombinere med jobb for kondis.no: Baksjøløpet i supervær med største deltagelse på 21 år

Dette var forresten dag #126 på min pågående mosjons-streak som altså dreir seg om minimum 30 minutter daglig mosjon og minimum 1 time pr dag i snitt. Det har gått greit hittil selv om dagsformen har svingt mye de siste månedene.

Åbogen før i væla:
På 50- og 60-tallet (forrige århundre altså) var Åbogen-turene mine for å besøke bestemor og bestefar (eller farmor og farfar som vi kanskje ville sagt i dag) som bodde i lia ovenfor stasjonen. Nede på slettene ved jernbanen lå sagbrukene - fire i tallet - på rekke og rad. En periode var Åbogen stasjon den stasjonen i Norge som hadde størst forsendelse av planker.

Nå er Åbogen-turene for å løpe eller gå eller skrive om Baksjøløpet. Dette fantastiske mosjonsløpet  som mangedobler folketallet i bygda tredje søndag etter påske hver år. Et par hundre løper på tid, men det store flertallet er med i mosjonsklassen uten tidtaking, og her er hele bygda mobilisert på arrangementssiden. I år ble det arrangert for 38. gang og selv var jeg med for (bare) 12. gang. De siste gangene har jeg gått sammen med Tone og hundene hennes, slik også denne gangen - som var Tone's 6. deltagelse. Tone endte jo opp som Eidskoging hun også for drøye 20 år siden, så turene til bestemor og bestefar er avløst av turer til barn og barnebarn - i en annen kant av kommunen riktignok.


Tone, Mike og Linda er klar for en flott tur i sola!

Baksjøløpet
Tone og jeg, sammen med labradorene Mike og Linda, hadde en fin rask marsj i Baksjøløpets 11-kilometer (1:55), i tiltagende varmere vær som endte på 17 grader ved målgang. Før det fikk jeg tatt bilder fra starten som jeg skulle bruke til omtalen på kondis.no - og både før, under og etter ble det tid til hyggelig prat med kjentfolk (løpervenner).


Når Baksjøløpet arrangeres er det flaggdag på Åbogen.

Følgebilen venter på 710 deltagere!

Så har starten gått...

Løperne strømmer på...

Lenger bak i feltet er farten lavere...

Så har vi kommet til avdelingen for barnevogner (og hunder)

Her er vi halvveis, og både løpere, turgåere og hunder har fått fortjent saft.


Bryelsegrottan
Vi hadde flere planer for dagen, så etter en obligatorisk vaffel i målområdet ved  Åbogen Grendehus, tok vi turen via Vestmarka til idylliske Skillingmark på svensk side av grensen. Der skulle Tone vise meg Bryelsegrottan.

Det lå fortsatt snø i terrenget oppover mot grotten, så det ble en tung tur med over 100 høydemeter i delvis råtten snø - og et par overraskelser i form av en hissig vårflommende bekk som måtte krysses to ganger. men det var verdt turen, selv om isen hadde begynt å "kalve" - og det ikke var mulig å komme inn i selve grottene.

VisitEda.se fant jeg denne beskrivelsen:
Bryelsegrottan. Naturens egen spektakulära lek med snö och is. I slutet av vintern bildas en grotta av is där snön rinner nerför den branta bergskammen. En isgrotta från istiden som ligger strax norr om Skillingsfors.

Mike og Linda var mer interessert i å rulle seg i snøen enn av å komme seg til grotta!


Opp her skal vi altså... sa vi sommer?
Ja, det var vinter i terrenget og sommer i lufta!

Bekken ned fra grottene var stri,
og balansering på tynne løstliggende stokker kan være vanskelig nok.

Uffda, ikke greit å være hund når de dumme stokkene beveger seg fra hverandre.

Den neste passasjen var enda litt verre. Unghunder  og rennende vann er en dårlig kombo.
Men de våget seg over til slutt.

Bakken var bratt, men der oppe er grottene.

Vannet renner over kanten i 50 meters bredde og danner noen fantastiske isformaskjoner. Noe av isen hadde løsnet - antagelig i de siste dagens varmebølge.

Bakenfor isveggen ligger grottene, men det ville vært livsfarkig å bevege seg dit denne dagen.

Is og rennende vann i skjønn forening!
Jeg må tilbake hit neste vinter, så jeg kommer inn bak isen og inn i grottene.

Takk for en fin dag Tone.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar