Lumske lønneblader
15 kilometer ut på stolpejakta i Fredrikstad trodde jeg prosjektet skulle sprekke. Etter å ha klatret over et gjerde i et anleggsområde ved Trosvik skole, skulle jeg bare skritte over en lav murkant der det lå masse lønneblader inntil muren. Lønneblader er jo ufarlig, men når de skjuler en halv meter dyp grøft er det skumle saker for en gammal krok. Venstrebenet forsvant under meg - det hogg til i ryggen og venstre hofte, og høyre kne sviktet. Gammel'n kom seg opp av grøfta på et vis - og behovet for sykebil føltes helt opplagt. Men stopp litt; Jeg måtte jo finne de siste 34 stolpene!!
Kartet fra GarminConnect (til høyre) viser tredjerunden i Fredrikstad. Uhellet skjedde på det nordligste punktet, rett før 5 km.
Fullførte uten syketransport
Det tok noen minutter før jeg fikk rettet meg opp skikkelig og kunne ta de første famlende skrittene. Jeg var ganske sikker på at det ikke var noe brudd verken her eller der (kanskje med unntak av hjernen), og heldigvis var jeg ferdig med terrengdelen av turen. Jeg hadde helt sikkert ikke fått syketransport til å kjøre meg resten av runden, så jeg kreket meg videre, etter hvert i nesten normal gangfart. Jogging var uaktuelt, og jeg måtte unngå brå bevegelser og slik sett være nøye med hvor jeg satte ned bena.
Slik kom jeg meg rundt de siste 15 kilometerne og fikk registret de siste 34 stolpene - selv om det ble nattorientering på slutten. Prosjektet lever videre. Nå etterpå ser jeg at Fredrikstad har utsatt å ta inn stolpepostene sine til 1. desember!! Nå etterpå har jeg også vært hos naprapat på første behandling, og kan bevege meg rolig, selv om det innimellom hogger til i venstre side. Jeg skal uansett klare Sarpsborg-stolpene når den tid kommer.
I god rute til 10.000 stolper
Nå har jeg totalt besøkt 9172 stolpeposter, og med 95 i Sarpsborg i desember vil jeg trenge ytterligere 733 stolper pr 21.7. neste år da jag skal besøke stolpe nr 10.000 på Gjøvik - der eventyret startet fem år tidligere.
Gamlebyen - Borredalen - Sentrum/Isegran
Hvis jeg glemmer uhellet og en småvond avslutning var det en hyggelig stolpejakt i Fredrikstad. Joda, det var bitende kaldt. Stort sett -1 og vind, men sol på runden i Gamlebyen.
Jeg hadde militærtjenesten her i 1970-71, jeg var salgssjef her i mange år og bodde i Gamlebyen en periode der jeg ukependlet hjem til Flateby. En herlig by der jeg godt kunne bodd permanent.
Først var det en runde i og rundt Gamlebyen, Kongsten Fort og Vaterland. Deretter en liten runde i Borredalen, før den lengste runden (45 stolpeposter) gikk i sentrum og på Kråkerøysiden av Vesterelva - og på Isegran med fortet ut mot Østerelva med Gamlebyen midt i mot.
De tre turene ble på totalt 28,2 km - med bare 378 høydemeter - og med sakte avslutning tok det 5 timer og 25 minutter.
NOEN BILDER FRA TUREN
De fleste bildene er fra Gamlebyen, da fotoværet var best.
Dagens første stolpepost var ved Commonwealth War Grave mellom Kongstenhallen - der jeg parkerte - og Kongsten fort.
Den eneste stolpen ved Kongsten Fort var ved den nordøstre inngangen.
Fortet sett fra Kongstenbanen, banen som også¨brukes til Amerikansk fotball.
De-No-Fa's gamle hovedkontor.
Fra idylliske Vaterland som ligger mellom fabrikkanleggene på Øra og Gamlebyen.
Fra Vollgraven i sørenden av Gamlebyen, ved "Søndre Bjørn".
Stolpe 23 lå ved Tøihuset - innenfor vollen. Det var det vi soldatene hentet våre bukse-under-lang og andre militære plagg.
Tøihusgården med Østre Fredrikstad kirke i bakgrunnen.
Gamlebyen, vollen ut mot Østerelva (Glomma).
Kommandantporten. Isegran Fort (Kråkerøysiden) midt i mot.
Gamlebyen er flott bevart, og har unngått de mange store brannene som herjet i trebebyggelsen her på 17-tallet og tidligere.
Fra Torvgaten
Torget i Gamlebyen. Til høyre kan vi se kasernegården, der jeg bodde under rekruttskoletiden. 15 år senere bodde jeg en periode i en leilighet i kasernegaten.
Geiter i by'n. Ved Gamlebyen geit- og fjærkreavlslag - som ble etablert innenfor murene i 2008).
Artillerigården. Her bodde jeg i 6 måneder i toppetasjen mens jeg gikk på sersjantkurs i Gamlebyen (SK-35). Mye av undervisningen foregikk også i denne gården.
Fra vollen bak Artillerigården, i nordre del av Gamlebyen. Utsikt mot Fredrikstadbrua.
Ingen kommentarer...
Runde nummer to var i området ved dammene lenst sør i Borredalen. Et herlig terreng med mye svaberg og åpen skog. Her har jeg vært på utallige treningsturer og o-løp, og spesielt gode minner er Blodslitet, Fredrikstadmarka Rundt og også Fredrikstad maraton som går delvis i terrenget her.
Fra stolpe 3 lengst nord ved 3. dam.
En titt gjennom en ventil som var utstilt ved 2. dam. Bjørndalsdammene var byens drikkevannkilde til 1908, men er nå en del av et veldig populært rekreasjonsområde. Her møter du alltid masse mennesker på tur. Vi ser stolpe 5 i venstre kant.
Den minste av dammene, 1. dam, ligger i kanten av boligområdet ved Stjernehallen. Jeg parkerte ved Stjernehallen, og adkomsten hit og til FIF-huset er mildt sagt bortgjemt for folk som ikke farter der regelmessig. Jeg kjører på retningen, men ser ingen skilting.
"Langrunden" startet med at jeg parkerte ved Trosvikstranda midt i mot Fredrikstad stadion med parkeringsappen innstilt på 3,5 time. Det skulle vært romslig tid, men holdt bare akkurat på grunn av uhellet underveis.
Første post på runden var den eneste jeg ikke fant sånn uten videre. Den skulle vært rett utenfor "Lykkeberg" som vi ser på bildet. Jeg lette høyt og lavt og fram og tilbake, helt til en ung dame åpnet et vindu i bygården på andre siden og pekte ut at stolpeposten lå lenger bort i gata. Jeg takket for hjelpen, men hadde vel funnet stolpen likevel siden den var i fortsettelsen av der jeg skulle gå til neste stolpepost. Det var kanskje ikke mer enn 50-60 meter feil, men en o-løper vet når han er på rett plass og leter ikke hvorsomhelst når ting ikke stemmer - jeg tror vi er mindre villige til å lete rundt omkring enn folk uten samme o-løperbakgrunn.
Stolpe 61 var ved kulturhuset Røde Mølle i Traraveien. Opprinnelig kornmølle i Glemmen kommune (slått sammen med Fredrikstad i 1964), men senere kinolokale til 1984.
Fra den stor fine Bratliparken mellom Glemmen og Bjørndalen
Stolpe 65 lå på et berg i vestkanten av Bratliparket, rett over husene i Bjørndalsveien.
Jeg har haltet med videre etter fallet to-tre kilometer tidligere. Her er jeg på nye Værstebroa (2011) over til Kråkerøy. Stolpe 70 er ved krana ut mot Vesterelva.
Ved brua ligger også Fredrikstad stadion - det som vel må være Norges største og flotteste 2.divisjonsarena. Aristokraten i norsk fotball har selvsagt en egen Aristokratinngang (siden vi ser på bildet). Sjøl har jeg aldri vært på den nye stadion, det får evt vente til FFK møter LSK i eliteserien om noen år, for jeg tror bestemt Fredrikstad kommer tilbake.
Etter hvert ble det mørkt, og bildene helt uinteressante. Her er jeg ved Isegranhuset, eller Empirehuset som det også kalles. Det er Fredrikstads eldste hus (fra 1660-årene).
Så kom jeg da rundt til alle stolpepostene i Fredrikstad, men hadde jeg visst at de brått skulle forlenge stolpesesongen fram til 1.12. hadde jeg nok tatt korteste vei tilbake til bilen etter uhellet underveis. Takk uansett for fin tilrettelegging og fin tur. Jeg kan også tilgi at post 60 ligger feil.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar