onsdag 27. april 2016

7,5 times stolpejakt i Sarpsborgmarka og Olavs by

Det begynner å bli en vane; å reise til Sarpsborg på "stolpejakt". Bare i år har jeg vært på Østfoldtur seks ganger tidligere, dette var den syvende turen - og det blir vel 2 eller 3 til før jeg er ferdig med de 1000 stolpepostene til Sarpsborgs 1000-årsjubileum. Det er bare 5 dager siden jeg var nedover og hentet kartet med postene som ble satt ut 15. april - da besøkte jeg samtidig 52 av postene, slik at det gjensto 98 stolpeposter til dagens tur.

Hadde jeg hatt kartet tidligere, ville jeg nok planlagt alle-på-en dag, men det ble jo en lang tur likevel, med de 98 stolpepostene i dag. Utgangspunkt for turen var SOL-hytta, og med halvparten av postene i terrenget og halvparten i by-/boligstrøk passet det bra å dele opp i to runder. Først en firetimers tur i terrenget, og etter skobytte 3,5 timer i urbane strøk.

Været var bra hjemme på brygga ved halv seks tiden på morgenen...
...og fint var været det meste av dagen i Sarpsborg også (kun en liten snøbyge (!!) på ettermiddagen. En pensjonists privilegium er jo å velge turdager etter yr.no-varslene.
 
Postene lå tett i terrenget nord for SOL-hytta. Jeg går uten kompass (eller app-hjelp) og må være skjerpet både for å unngå bomming, for å gå mot riktig post og for ikke overse noen poster. Jeg var ikke like skjerpet hele tiden....

På terrengturen testet jeg Altraskoene jeg fikk som gave for å ha meldt med på til Ecotrail Oslo. Det var ingen bra debut med skoene, siden jeg umiddelbart fikk problemer med spinkle hælkapper og vondt i høyre hæl. Jeg var glad da jeg fire timer senere kunne bytte til Hoka-skoene som nok passer føttene mine bedre - men en halvtime inn i runde to vrikket jeg vestre ankel, og hadde deretter litt småvond i begge føttene.

Med styrketrening dagen før og "tempotest" dagen før der igjen var jeg ikke helt restituert før dagens tur, så det ble tungt, spesielt i de mange bratte (heldigvis korte) kneikene i terrenget. Jeg var også litt ukonsentrert i perioder som medførte ca 30 min bomming totalt. Fotofangsten ble 220 bilder, inkl 98 bilder av kodene som jeg har registrert på nettet, fotograferinga kostet nok en time det også (snitt 35 sek pr stolpepost). Dermed er 7,5 time helt OK på turen som var på 43 kilometer med 900 høydemeter.

Nedenfor er bilder fra ca halvparten av stolpepostene.

RUNDE 1 - Terrengrunden i Sarpsborgmarka mellom Tunevannet og Glengshølen

Dagens første stolpepost var ved ruinen inntil turveien 100 meter  fra SOL-hytta der turen startet.

Turen fortsatte med mange stolpeposter i nærheten av lysløypa - der jeg også pratet litt med en annen stolpejeger. Dette bildet er fra dagens 8. stolpe i lia overfor Tunevannet ved Markushytta. Allerede nå var høyre hæl vond .... så de nye Altraskoene ga et dårlig førsteinntrykk.
 
Det var mye åpent fint småkupert terreng med mye "berg i dagen". Disse svabergområdene er flotte, men det er lett å overse stiene. Dette er stolpepost 827 ved et lite høydepunkt.

I min aktive o-karriere elsket jeg slikt åpent terreng - der det var lett å holde oversikten og orientere på kurvebildet i stedet for å surre med kompasset. Her fra stolpe 845. Jeg har utelatt mange av bildene fra skogen siden de blir veldig like alle sammen.

Her er jeg allerede på dagens 21. post. Det var tett mellom postene, og litt før denne posten i utkanten av bebyggelsen hadde jeg tyggende på ei brødskive vært mer opptatt av den enn av orienteringa - og dro dermed på en 10-minutters bomtur der jeg "trodde mer enn jeg visste".
 
Nå fulgte noen poster i kanten av boligområdene ved "Herresal" - her post 808 i parken ved Furuberget.

Opp til denne posten på en knaus ved Lyngberget var dagens bratteste klatring, mitt definitivt svakeste punkt (bratte bakker altså). Gjerdet som stolpen er festet til er satt opp for å unngå at noen havner utfor stupet.

I Sarpsborgs boligområder har man vært flinke til å sette igjen noen 100-metersskoger. Her er stolpe 809 i en av dem.

Nå har jeg gjort et hopp 11 poster fram til denne lille kollen rett ved Ravneberet kvinnefengsel. Jeg var etter hvert tung i bena... det var mye opp og ned i dette partiet nordøst på kartet.
 
Stolpe 804 i skråningen nedenfor Ravneberget Fort - med flott utsikt ned mot Glomma og Glengshølen og boligområdet Opsund på andre siden.

Stolpepost i ei steinrøys...

Stolpepost i et virvar av vindfall i skråningen ovenfor Tjueklo.

Den smale stien som klamret seg til skråningen overfor Glengshølen (vik av Glomma) hadde jeg ikke vært på tidligere. Det var en fin tur til to av stolpepostene der.

Stolpepost 830 midt i mot Opsund Golfklubb på andre siden.

Fra stolpe 830 og opp til Olsokveien måtte det fantasi til for å finne ut hvor man skulle gå for å komme fram uten motorsag.

På denne broa i sørenden av Fiskedammene har jeg vært på en tidligere stolpepost, men nå var stolpen i andre enden. Det er flott tilrettelagt for bading rundt hele vannet, men temperaturen fristet ikke foreløpig.

Ved broa over nordre del av Fiskedammene var det derimot en stolpe denne gangen.

Motiv fra broa der stolpeposten var.

Midt mellom vannet "Fiskedammene" og veien "Ørretkroken" var det en stolpe som kan skimtes midt på bildet. I forhold til tradisjonelle o-poster er det mye vanskeligere å se disse stolpene på avstand, så det er greit ha kontroll på hvor man er selv om det er svært lette poster i utgangspunktet.


RUNDE 2 - Den urbane runden på Kurland, Opsund, sentrum, Alvim og Valaskjold.

Etter 10 minutters stopp ved SOL-hytta for å bytte sko (herlig) og trøye og hive innpå et par brødskiver, var det klart for den urbane delen av turen. Stolpe 796 lå femti meter nedenfor SOL-hytta og kan skimtes mellom trærne.

Fem stolpeposter senere er jeg innerst i Glengshølen på vei mot boligområdene på Opsund. Der hadde jeg ikke vært tidligere. Stolpe 786 ligger ved buska i vannkanten.

Fortsatt ved Glengshølen nedenfor Opsund.

Til denne stolpen nesten ved golfbanen på Opsund hadde jeg valget mellom å ta en lang omvei tilbake, eller kreke meg på kronglete underlag i vannkanten. Jeg valgte det siste. Litt rart at det på en 800 meter llng strekning ikke var en eneste sti/gangvei fra boligområdet til vannet.
 
Stolpe 724 ved parkeringsplassen til Borregård Golfklubb. Her kom en dame kjørende i bilen nærmest posten, hun var på kjørende stolpejakt!! Det er vel ikke helt intensjonen med folk i form - denne damen så da sprek nok ut til å klare seg uten bilen på stolpejakt.

Neste post var på en liten knaus i en 50-metersskog. Ut mot veien igjen hoppet jeg ned en liten skrent...og vrikket venstre foten. Det ble en skikkelig tryning, og selvsagt med nabodama som tilskuer. Jeg har vrikket foten mange ganger i årene som o-løper, og vurderte denne til å være overkommerlig for resten av turen. Det gikk stort sett greit å jogge også de neste tre timene.

Stolpepost like ved en tee på golfbanen. Min egen golfing blir nok utsatt enda et år med alle de stolpejaktprosjektene jeg har foran meg.

Morsom hytte i ei buske ved Glomma... Stolpepost 764.

Stolpe ved et søkk mellom Opsundveien og Glomma.

Dette mor og barn monumentet på Opsund kom opp allerede tidlig på 50 årene og er altså nesten like gammelt som meg selv. Det var ganske overraskende å finne en så fin plass med statue og fontene midt i et ellers ganske vanlig boligområde. Stolpen er ved benken i bakgrunnen.

På forrige tur for 5 dager siden overså jeg at 6 av postene i sentrum av Sarpsborg hadde passet bedre å ta sammen med turen den dagen - nå fikk jeg derfor en avstikker innom sentrum på denne turen i stedet.  Akkurat da var der også litt gråvær og ei snøbyge (!). Her er jeg ved stolpepost 706 på inngangssiden til Borgarsyssel museum der det pågikk bygningsarbeider.

Stolpepost 709 var ved gamle Kirkegata skole. Verneverdig bygg som ble solgt i fjor og som skal rehabiliteres til bl.a. leiligheter - uten å endre eksteriøret.

Det var ingen post ved statuen av Olav den hellige, eller Olav Digre, eller Olav Haraldssøn eller Sankt Olav. Kjært barn har mange navn... og byens grunnlegger har sentralplass ved hotell Olav Digre. Der overnattet jeg forresten da jeg i fjor tok 200 stolpeposter på 2 dager.

Stolpepost ved gangveien ned mot Roald Amundsensgate iutkanten av sentrum.

Stolpepost 739 var ved porten inn til Petersons store anlegg nesten i byens sentrum.

Stolpepost ved ei fin buske i krysset mellom Follogata og Færders gate.

Kruseløkka sykehjem, stolpepost 742.

Stolpepost 787 var ved den nye plast-skibakken utenfor Sarpsborg stadion. Ikke så stor, men her kan man lære å stå utfor på ski, og det er hopp og railer for de som er mer vant med ski eller brett.

Neste stolpe var også ved stadion, ved det nye fine skateparken.

I et søkk ved boligområdene vest for Sarpsborg var det en stolpepost.

Tett på E6 like ved Sparta Amfi, stolpepost i gatekryss.

Ved Landbruksservice i Albert Moeskausvei var det stolpepost på begge sider av jordet, men siden det var nypløyd måtte jeg ta den lange veien rundt.

Stolpe 744 på broa over E6 ved Tunejordet.

Etter å ha krysset forbi varehusene ved Tunejordet  kom jeg til denne parken ikke langt fra Tune prestegård. Stolpepost 789.
 
 
Rottweilere:
På vei videre til neste post, i enden av Åsaveien tok jeg igjen et par med to beist av noen Rottweilere (eller var det en annen lignende og enda større hunderase?). Jeg valgte å gå rolig til jeg tok dem igjen, men de så ut til å ha stålkontroll, så jeg startet å jogge idet jeg var forbi. Glefs....den ene hunden bjeffet/knurret og bykset fram mot meg - men nådde ikke helt fram - eieren var heldigvis sterk. Jeg kastet ut av meg noen gloser om at han måtte ha bedre kontroll på bikkja - jeg var overhodet ikke hørbar for noen forklaring - det er ingen unnskyldning for så skremmende hunder - de skal man ha 100% kontroll på om man beveger seg ute blant folk. Det er bare tre år siden forrige skremmeepisode med rottweilere, men de var løse.

Stolpepost 733ved det gamle bygget til Infotjenester... en svært god Xerox-kunde der jeg fikk signatur på noen riktig feite kontrakter på store "produksjonsprintere". Nå har infotjenester flyttet til nytt og større bygg like ved badeland.

Stolpepost nedenfor Høgskolen i Østfold (tidligere Østfold Ingeniørhøgskole).

Skogen innenfor Prestegårdshagen ved Tunevannet er en åpen og fin parkskog der hvitveisen dominerer nå i slutten av april. Stolpeposten er ved første buska på venstre side av stien.

Dagens 98. og siste stolpepost fotograferte jeg i Vardeveien ikke langt fra SOL-hytta. Det hadde gått 7,5 time, både hælvondtfoten og vrikkefoten hadde klart seg sånn noenlunde - men jeg var stiv de siste timene, så  jogginga var ganske ynkelig.
 
Da har jeg besøkt 790 av 1000 stolpeposter som inngår i "Folk i form til tusen" - 60 av postene jeg mangler har vært utplassert tidligere, men skal visstnok settes ut på nytt senere i år - og de siste 150 kommer vel til sommeren en gang.

Tidligere stolpeturer i Sarpsborg:
22.04.2016 Borregård rundt, stolpejakt 52 poster
09.04.2016 Kjerringåsen Trøsken, stolpejakt 30 poster
19.03.2016 Varteig, stolpejakt 30 poster
27.02.2016 Tunevannet Rundt, stolpejakt 20 poster
25.02.2016 Isebakke 6-timers Stolpejakt Sarpsborg, 50 poster
11.02.2016 Snøfritt terreng på stolpejakt i Skjeberg, 50 poster
26.11.2015 På vei mot 1000 stolpeposter i Sarp, 60 poster
03.11.2015 2-dagers Stolpejakt i Sarpsborg, 200 poster
06.11.2014 Fresk i Sarpsborg II, 100 poster
20.10.2014 Fresk i Sarpsborg, 100 poster

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar