onsdag 29. juni 2016

Stolpejakt i Askimbyen

Det plasket ned de siste 15 minuttene før jeg kom til Askim, og det duskregnet fortsatt da jeg parkerte ved Østfoldbadet. Da fristet det ikke mye med stolpejakt i kortbukse og t-skjorte. Men, bak i bilen lå (uheldigvis) redningen i form av ei overtrekksbukse og ei tykk jakke i backup-bagen.

Hva er stolpejakt

På vei fra et ærend i Fredrikstad mimret jeg om når jeg forrige gang var i Askim; ... det var i 1996 - da jeg hadde et av salgskontorene (Xerox) i Fredrikstad, og salgsjefen var på rådhusbesøk et par år før Askim fikk bystatus. Turen den gang endte med en kontrakt verdt mange hunde tusen kroner til nytt hustrykkeri (høyvolums printer) for kommunen - det var jo på den tiden da sakspapirene til kommunestyrerepresentatnter og utvalgsmedlemmer utgjorde store papirbunker til hvert eneste møte. Dessverre endte turen også med at jeg mistet lappen på vei tilbake til Fredrikstad.

Nå hadde jeg ingen kontrakt, men derimot et kart med 25 poster jeg skulle registrere. Til den turen trengte jeg ikke sertifikatet, men for å komme til og fra Askim er jo slikt kjekt å ha.

Det var ingen lang tur... 25 stolper konsentrert om sentrumsområdet og boligområdene og skogen vest for Idrettsparken, i alt 8 kilometer og en drøy time. Det ble en varm tur, for været klarnet opp så fort jeg var i gang, og jeg registrerte at jeg overhodet ikke hadde trengt hverken overtrekksbuksa eller jakka.

Dagens tur var i sin helhet nord for jernbanen. I august settes detut 25 stolper sør for jernbanen, så da blir det en ny tur til Askim.


Noen bilder fra Askimturen:

Det var et greit utgangspunkt for turen å parkere ved Østfoldbadet. Da jeg var inne for å hente kart - som det var annonsert med at fantes på stedet - fikk jeg vite at det hadde de ikke der, men jeg fant det i brosjyrehylla likevel, hehe - til damens store overraskelse. Stolpe nummer 5 var utenfor bygningen, og jeg var i gang.

 På baksiden av Plantasjens bygg var det også en stolpe.

 Her er en stolpepost like ved brannstasjonen

Stolpe ved en undergang under Solbergfosslinja - nå turvei fra Askim sentrum til Solbergfoss kraftstasjon. I bakgrunnen ser det ut til å være inngang til et bomberom.

 Stolpe i Prestenggata.

 Stolpepost ved inngangen til Idrettsparken og Askimhallen.

I høyre bildekant kan vi se stolpen ved Askimhallen. Kulestøteren på bildet er  Bjarne Thoresen, femdobbelt norsk mester og rekortholderiårene før og etter krigen. Les mer om Bjarne på Wikipedia.

 Stolpepost ved en gammel "hulvei! inn mot Askim kirke.

Og etter hulveien kom jeg til kapellet ved Aslim kirkegård, stolpepost 3 er helt til venstre i bildekanten.

Fra stolpepost 3 ser jeg mot Askim Kirke i bakgrunnen, det er en ganske ny tømmerkirke fra 1878. Det var fint i parkområdet her.

Stolpepost ved Prestegården på "andre siden" av kirken.

 Så var det en liten tur i løvskogen vest for kirken og Idrettsparken. Her en stolpe i et turveikryss.

Sort stolpe betyr vanskelig stolpepost, men det er jo egentlig veldig lett alt sammen. Det var en fin tur på stier inn til denne stolpen.

Stolpepost ved et vedlager ved Engen gård !!!
Neida, ikke i slekt med meg - men gårdsnavnet er jo vakkert.

 Slike skogsområder er flotte tursteder... og det lukter godt... og det kvitres mye!

 Siste skogsposten på denne turen var like ved Baglerfaret, ved boligområdet på Tornerud.

Stolpepost ved Tornerudveien.

Stolpe i skogkanten ved Nordliveien.

  Her er annen stolpe lenger øst i Tornerudveien,like ved Idrettsparken.

Stolpepost ved jernbaneovergangen (kun myke trafikanter) mot Glava Fabrikker, byens hjørnestensbedrift etterat Viking-Askim la ned i 1992. Glava ligger mildest talt sentralt i forhold til byens sentrum.

Her er jeg ved en stolpepost inntil jernbanen 300 meter unna Glavastolpen, innerst i Gamle Kirkevei der det også er turvei over jernmabelinja. Langs jernbanelinja var det verken sti eller vei - så det ble 800 meter dit i stedet for 300...

 Stolpe 17 var ved Askimbyen skole, tett ved Idrettsparken.

Stolpe 8 ved Parkdammen i Folkeparken inntil Idrettsparken. Med folkeparken, idrettsparken og skogsområdet med turstier like ved - har beboerne i sentrale Askim et flott område å spasere i.

 Askim Kommune-stolpen var selvsagt plassert ved Rådhuset.

 Ved Ruigården var Frisklivsstolpen - stolpe nr 4.

Dagens 25. og siste stolpe besøkte jeg i Kittaparken ved rundkjøringa nærmest sentrum - ved fylkesvei 115 og 128.

Tidligere turer  i opplegget til Stolpejakten.no 2016:

29.06.2016 Stolpejakt i Askim, 25 stolper
05.06.2016 Stolpejakt i Jevnaker, 30 stolper
01.06.2016 Stolpejakt i Gjøvik, 75 poster
28.05.2016 Stolpejakt i Lørenskog, 60 poster
27.05.2016 Stolpejakt i Vestre Toten, 80 poster
25.05.2016 Stolpejakt i Rælingen, 50 poster
16.05.2016 Stolpejakt i Drammen, 38 poster
15.05.2016 Stolpejakt i Gerdrum, 55 poster
10.05.2016 Stolpejakt i Nes, 120 poster
05.05.2016 Stolpejakt i Groruddalen, Alna 21 poster
01.05.2016 Stolpejakt i Ullensaker, urbant, 77 poster
30.04.2016 Stolpejakt i Ullensaker, terreng, 23 poster

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar