fredag 1. juli 2016

Stolpejakt i Vestre Aker i øspøs regn

"Sol og varmt vær er stolpejaktvær" bruker jeg å si. Som deltidsarbeidende pensjonist kan jeg jo i stor grad bruke yr.no til å finne gunstige tider for stolpejakt.

Men, etter at jeg tryna på stolpejakt i Groruddalen for nesten tre uker siden og først nå er løpbar igjen, har jeg derimot kommet litt på etterskudd med årets jakt. Jeg skal jo innom alle de norske stolpepostene også i år.

Hva er stolpejakt?

Og hvem er vel litt redd for noen regnbyger - som det var meldt? Ikke jeg - og da får jeg ta med på kjøpet at det ikke ble bare regnbyger, men i stedet fire timer med regn, dvs hele turen.

Dagens tur var til vestre del av Vestre Aker (Røa, Bogstad, Voksenlia, Hovseter, Huseby) - altså en del av byens beste vestkant. Ikke det at det er spesielt finere her enn på andre kanter av byen, men det er mye dyrere - og det er fint her også.

På det store kartet på ca 70x70 cm er det 61 stolpeposter spredd rundt i bydelen. 27 av dem skulle jeg innom på dagens runde, de 34 siste besøker jeg på en eller to turer senere. Til stolpejakt å være er det god spredning på postene på dette kartet - så jeg trengte 27 km til fots for å komme innom dagens 27 stolpeposter.

Brutto inklusive fotografering, tissing, spising, roting med iPhone-appen og tørking av briller og fotoapparat ble det en tur på 27 kilometer og 4:05, fem minutter mer enn stipulert på forhånd, men det er til å leve av.

En del av bildene fra turen:


Første stolpepost på turen hadde postbeskrivelse: "Beverhytte vis-à-vis Taterberget". Jeg leita ikke så mye, men så ingen beverhytte, mens Taterberget så vidt jeg forstår er badeplassen der Lysakerelva er litt bredere rett overfor broa over Griniveien. Stolpen lå i turveikrysset like ved.

Neste stolpepost var ved turveien mellom Jokerbanen og Lysakerelva, litt nedenfor Ankerveien. Løypa til Ecotrail Oslo passerer her for alle løypene (18, 45 og 80 km) - og det var ikke mye saft i bena da jeg passerte her etter 65 km i fjor.

Vanndråper bidrar til uklart bilde i regnværet. Her er jeg ved en stolpe på Osbakken der den gamle masovnen var ved demningen som regulerer Bogstadvannet. Her starter Lysakerelva, ovenfor Bogstadvannet heter det jo Sørkedalselva. I bakgrunnen er Bogstad golfbane.

Her er jeg ved en stolpe langs Ankerveien inntil golfbanen. Det var mye folk på golfbanen selv om været var av det våte slaget.

Portalen ved Bogstad gård ved inngangen til Sørkedalen. Her har jeg vært noen ganger i både jobbsammenheng og selskap, et veldig fint sted. Stolpeposten var på baksiden.

Ved lysthuset på "baksiden" av hovedbygningen var stolpe nummer 10.

Jegersborgsdammen like ved Bogstad gård. En idyllisk liten flekk.
 
Stolpeposten var mellom vannet og plassen Jegersborg. Plassen lå under Bogstad gård.
 
Stolpepost 49 er i krattet til høyre, ved "Skogvokteren" inntil Byveien.

Denne staselige elgen var livfull, men ikke i live. Den står i veikanten i Olaf Bulls vei i Voksenlia. Det var en tung tur fra Byveien og opp hit, skulle ønsket jeg var en elg akkurat da.

Like ved elgen i den nederste hårnålssvingen i Ole Bulls vei var det en stolpepost der turveien går under bilveien.

Utsikten fra Grindbakken mot Bogstad golf og Bogstadvannet er nok fin på klare dager, nå kunne jeg så vidt skimte landskapet der nede.

Regnet øser ned, her ved stolpeposten innerst i Svarttrostveien like ved Voksenlia stasjon på Holmenkollbanen.

Ikke så spennende postdetalj akkurat, ved en turveiundergang i Wildenweybakken. Men for å komme fra Svarttrosveien og ned hit var det litt verre. En turvei som var tegnet inn på kartet var ikke mulig å finne fra Måltrostveien ned mot Nils Collett Vogts vei. Alternativet til denne stien/turveien på 250 meter var en omvei på nesten 2 kilometer. Jeg fisket fram appen med GPS-spor påslått, og kom dit jeg mente stien skulle gå ned, og joda; i kanten av en plen som naboen hadde bearbeidet som sin egen grunn skulle stien gå ned. Jeg så jo at det var plantet noe hekkelignende litt inn på plenen - og det var vel tomtegrensen det da. Jeg tråkket over plenen og deretter ned på stien i et smalt skogbelte. Slike "tilpasninger" ved turveier i boligområder er noe dritt for oss som ikke er kjent. Minimum burde det vært skiltet med turvei.

Etter en fin men våt tur på etter hvert gjørmete turvei i øvre del av Merradalen, kom jeg til denne stolpeposten ved Marradalsbekken like ved Voksen kirkegård. Stolpen var ugjestmildt plassert i et brenneslekratt litt vekk fra turveien... kjekt med kortbukser da.

Postbeskivelsen her er Orebakken, men så langt jeg forstår er dette våningshuset (Jarbakkstua) fra Søndre Jarbakken. Men det var flere gamle bygg her....
Her var en av hoppbakkene på Hovseter. Stillaset står fortsatt igjen ved den mindre bakken like ved. Stolpeposten er ved buska i forgrunnen. Jeg tror denne bakken het Store Ore.

Stolpepost ved Orebakken Borettslag, der turveien fra Hovseter kommer ut.

Denne stolpeposten ved Steiner-barnehagen i Arnebråtveien måtte jeg leite litt etter, og faktisk fiske opp appen for å finne. Postringen på kartet indikerte at stolpen lå i skogholtet ved siden av barnehagen, men den viste seg å være ved parkeringa på andre siden .

Her ble det ny leiting. Nå har jeg jogget forbi blokkene på Hovseter og ned til Persbråten videregående skole på sørsiden av Sørkedalsveien. Jeg kom via skolegården og inn mot der stolpen skulle være i det åpne området, ved "Gammel stue Persbråten". Det var ingen gammel stue der, men jeg så på kartet at det var en del små bygninger 50 meter unna, helt inntil skolens område. Jeg beklager, men her surra jeg mellom noen fine små gamle bygninger i det som åpenbart var privat grunn - og det jeg tror er husmannsplassen Persbråtan. OK, fram med appen nok en gang, og da fant jeg jo stolpen, i skogen inntil skoleområdet - ved en sti som ikke sto på kartet og som jeg ikke så fra den kanten jeg først kom. Jaja, vi o-løpere er vant med at kart og terreng stemmer, jeg er nok litt pirkete... På bildet ser vi stolpen ved ei steinrøys som kanskje har vært en gammel stue en gang... men ikke nå.

Ved Husebygrenda er det et langstrakt fint friområde med turvei og balløkkker som strekker seg fra Persbråtan til Makrellbekken. Her var stolpe 16. Ikke mye liv her i regnværet, men jeg møtte noen joggere.

Ingen stolpepost her, men jeg måtte jo ta bilde av den nye Amerikanske ambassaden som er under oppføring ved siden av Njårdhallen på Makrellbekken. På bildet ser vi hovedbygget, men det så ut til å være mer under bakken enn over bakken.

 På vei inn i Husebyskogen var det en stolpepost ved HV-huset.

Etter skogsturen gjennom Husebyskogen og deretter forbi Gardeleiren og Vestre Akers administrasjonsbygg kom jeg til husmannsplassen London.

Stolpepost ved Røaveien.

 Stolpe ved Deichmanske bibliotek på Røa.

Fra Deichmannstolpen så jeg bort på en god gammel  kjenning, Røa Bokhandel. Som leketøyselger (jeg jobbet 8 år med leketøysalg!) på 70-tallet var Røa bokhandel en av mine beste kunder... nå senere ser jeg at leker er skilt ut som egen butikk.

 Stolepost 9 var ved Røa kirke.

Det regnet mer enn bildene gir inntrykk av. Her er jeg ved en stolpepost i Fådveien. Jeg måtte blogge dette rare navnet og finner følgende: Veien fikk navn i 1937 etter et gammelt navn på Lysakerelva som trolig har med dens funksjon som grense å gjøre.

Da er det bare en tur oppstrøms Lysakerelva tilbake av turen. Her en stolpe der mølla lå ved turveien nedenfor Røa idrettsplass
 .
Stolpepost ved turveien som krysser elva midt mellom Røa idrettsplass og Griniveien.
Legg merke til regnet som pisker mot brudekket.
 Dagens siste stolpepost var ved Grini mølle, ved Grinidammen. I mølla er det nå møbelforretning.

Tilbake ved bilen hadde det kommet en innsjø som ikke var der da jeg startet fire timer tidligere.

Det er ikke ofte jeg er på slike turer i regnvær, og turistinntrykket blir litt annet i slikt vær enn når sola skinner. Bildene blir også annerledes - men turene er helt greie som trim. Jeg satser på finere vær når jeg skal besøke resten av Vestre Aker om noen dager.

4 kommentarer:

 1. Takk for flott gjennomgang, jeg fikk god hjelp av den da jeg sto fast på Persbråten :)

  SvarSlett
 2. Bare hyggelig at dette kunne være til hjelp :-)

  SvarSlett
 3. Hei! Gikk Vestre Aker for noen uker siden, men kjempegøy å se dine bilder og kommentarer :)

  SvarSlett
 4. Takk, det var hyggelig.
  Jeg tok resten av Vestre Aker-stolpene på to senere turer:

  http://optimistgammeln.blogspot.no/2016/08/stolpejakt-i-kollen-pa-sommerfre.html

  http://optimistgammeln.blogspot.no/2016/08/stolpejakt-i-vestre-aker-del-3-av-3.html

  SvarSlett