fredag 29. juli 2016

Stolpejakt og hyttegrend-fesjå i Lygnaterrenget

Stolpejakta på Lygna var like mye et visningsprosjekt" for den storstilte hytteutbygginga som foregår, som det var en del av "Stolpejakten på Hadeland". Samtlige av de 18 stolpepostene var i områder med pågående eller framtidig utbygging. Det var for så vidt helt greit det, selv om orienteringskartet da var neddynget med detaljer som vanskeliggjorde og forvirret orienteringsdelen;

Det var en hel del prosjekterte veier på kartet - som altså ikke eksisterte i real life, foreløpig. Utbyggings-områdene hadde i tillegg fått en rødfarget bakgrunn, og den nye fine turløypa i området var ennå ikke kommet med på kartet. I tillegg var det noen betydelig vanskeligere poster her enn på annen stolpejakt jeg har vært på. Da er det godt at de som ikke er så vant med orientering i terreng har mobilappen og GPS å støtte seg på.

Men, dette er et herlig turterreng med mye åpen fin skog, og det kommer til å bli mange flotte vestvendte hyttetomter her oppe etter hvert. Bygginga pågår for fullt og det er vel et 50 talls nybygde hytter allerede.

Klikk på linken og få svaret: Hva er stolpejakt?


På tur med Marita


Jeg skulle også til Gjøvik og Søndre Land på stolpejakt i dag, men startet på Lygna der Marita Hernandez ble med på turen. Marita, som fortsatt er aktiv o-løper - foretrekker å jakte stolper der det er mest terreng og lite urbant miljø. Likevel har hun samlet 582 stolper hittil i år (jeg har nå 1379).

På forhånd hadde jeg stipulert runden til 9 kilometer, men det ble drøyt 11,5 kilmeter inkludert en del bomming/slurving. Det ble også tungt for gamle meg i den delen av turen som gikk i ville terrenget. Jeg er langt fra restituert etter over 200 km på stolpejakt de siste to ukene.

Bilder fra Stolpejakten på "Lygna Sør"

Vi parkerte ved Lygnasæter hotell, der jeg senest i februar 2015 var på jobbworkshop (Kondis) og også fikk testet de flotte skiløypene to av dagene. Stolpepost 95 lå rett bortenfor hotellet og den populære veikroa.
 
Puhhhh, motbakker tidlig på turen er slitsomme greier. Det var 50 høydemeter opp hit til veikrysset ved stolpepost 98. Denne posten var i alle fall lett nok.
 
Her er vi en liten avstikker fra stien, ved stolpepost 103. Det ble en liten bom siden vi begge nok mistet konsentrasjon av skravlinga...
 
Det var kjerrevei helt fram til stolpepost 100 ved gjerdet utenfor Finnskjeggholen. Bygningene brukes som hytte, bonden som akkurat holdt på med silokjøringa holder nok til et annet sted.
 
På vei til stolpepost 109 var vi spent på om de grønnstiplede veitrasèene på kartet var merket i terrenget. Det trodde vi også en stund, da vi støtte på en ny fin tursti med solide merkestolper. Men, da kartet ikke stemte med terrenget innså vi at verken de grønnstiplede trasèene eller stien var på kartet. Vi måtte litt tilbake for å finne posten.
 
Det var altså en veldig godt tilrettelagt tursti som ikke sto på kartet... her kan man gå med "lakksko".
 
Plakater med reklame for "Lygna Hyttegrender" møtte vi på flere steder. Stolpepost 99 var ved en av disse.
 
Marita på vei til stolpepost 102 i ei lita myr. Til denne og de neste tre postene trengtes enten o-kunnskaper eller GPS-støtte. Det var et stifritt område (men om noen år er det antagelig et utbygd hyttefelt her).

Utsnitt fra appen med de fire "svarte" stolpene 111-113.
 
Det var mye myr på vei til stolpe 113 under denne skrenten, men det var nesten tørre myrer uten at det betyr at vi holdt oss tørre på beina. Ellers var det mye moden multe allerede og enormt med blåbær i Lygnaterrenget.
 
Reklame midt i skauen!
 
Vi slurvet litt, og selv om Marita tok hovedansvar for orienteringa hadde jeg noen egne idèer som bl.a. førte til at hun måtte vente på meg her på toppen av skrenten ved stolpe 110. Hun bommet litt, jeg bommet mye på posten.
 
Dagens mest lurvete postplassering, men det skyldes delvis at vi kom litt lavt i i lia, og fulgte det steinete bekkefaret oppover mot stolpepost 112. Det var et mye bedre veivalg langs myra sør for posten, og også helt greit om man kom omvendt vei av vår rute - på rett kurs fra stolpe 102.
 
Stolpepost 102 ved veien ned til område A der hyttebygginga nå pågår for fullt.
 
Marita på vei opp fra stolpepost 106 i ei grop ikke langt fra hytteveien. Marita scannet inn stolpekodene direkte, mens jeg tar bilder og legger inn koder når jeg kommer hjem. Her sjekker hun at stolpeposten ble registrert i appen.
 
Mer reklame for hyttefeltet...
 
Stolepost 105 inne i hyttefeltet - posten er ved steinene oppe på haugen i høyre del av bildet. Det ser lurvete ut i slike byggefelt mens bygginga pågår. Det blir nok fint, men det var ikke mange store trær igjen.
 
Her er Marita på vei ned til stolpepost 105. Ut fra denne posten gjorde jeg en 180 graders feil etter en "vannepause". Jeg hadde vel snudd meg rundt da jeg skulle pisse, og plutselig stemte ikke noe - og Marita så jeg heller ikke. Hehe... gubben surra vekk et par minutter på den imponerende manøveren.
 
Kort fra stien, men en litt lur stolpepost (104) i myrlendt og noe diffust terreng. Det er betydelig vanskeligere å se en slik stolpe (spesielt de svarte) enn en tradisjonell orienteringspost.
 
Jadda, jadda - her var jeg på ny "alenetur" før jeg kom til stolpen. Inn mot Stolpepost 108 nølte Marita litt, og jeg så en skrentrekke til høyre som jeg ville sjekke - en manøver uten mening så lenge jeg ikke hadde fulgt med på kartet fra der vi tok av fra stien.
 
Da er vi nesten tilbake på Lygnasæter, og ved stolpepost 97 i hytteområde 1.
 
Siste stolpepost (96) av 18 var ved Lygna Camp.
 
Det hadde vært en tross alt "annerledes" stolpejakt-tur, slik som vi hadde også på deler av Grua-kartet for noen uker siden. Fos oss o-løpere var jo dette bare moro... 2 timer og 15 minutter moro.
 
Takk for turen Marita, da fortsetter jeg til Gjøvik og Søndre Land. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar