torsdag 7. juli 2016

Stolpejakt på Hadeland (Jaren/Moen, Grindvoll og Grua).
Årets stolpejakt på Hadeland er mer omfattende enn i fjor - og alle dagens kartområder er nye. Tidligere har jeg vært på Jevnakerpostene, i dag var det Jaren/Moen, Grindvoll og Grua, og senere skal jeg til Harestua og Lygna. Alle kartene er glimrende og i stor lesbar målestokk.

Klikk her og få svaret: Hva er stolpejakt?

Akkurat som de to forrige turene søndag og tirsdag fikk jeg en flott turdag med mest sol, ca 20 grader og ikke en eneste regnbyge. Jeg hadde satt opp et tidsskjema til 9 timer inkl kjøring - noe som klaffet bra, og jeg var i rute da jeg møtte Marita som ble meg på de to siste rundene på Grindvoll og Grua.

Jeg har planlagt lange stolpejaktturen nesten annenhver dag en periode nå - til jeg er ajour med alle 1690 stolpene som hittil er satt ut (stolpejakten.no). Jeg passerte 1000 i dag... For å orke med det tar jeg det rolig på turene, men jogger mer enn jeg går.

SISTE 7 DAGER = 127 KM STOLPEJAKT
I dag ble det fire runder på til sammen 37 kilometer, det tok akkurat 6 timer og jeg bokførte 65 stolper. På de siste 7 dagene har jeg på fire av dagene vært på 240 stolpeposter og brukt 20 timer på 127 kilometer for å klare det.

De fire rundene i dag var Jaren (18 stolper), Moen (20 stolper), Grindvoll (9 stolper) og Grua (18 syolper).


Bilder og litt omtale fra dagens stolpejakt:

Runde 1: Jaren - 18 stolpeposter - 9,86 km - 1 t 40 min


Jaren ligger mellom Brandu (litt nord) og Gran (litt sør). Alt er Gran kommune. I fjor var det stolper på Gran og Brandbu, mens i år var altså turen kommet til Jaren og Moen. Jaren er vel mest kjent som endestasjon for lokaltogene på Gjøvikbanen (Oslo-Jaren). Jeg vet også tilfeldigvis at Bilskadeinstituttet ligger her, jeg hadde en venn som jobbet der da det var nytt i 1971 - og som mekka de første bruktbilene mine.


Området preges av motorveiutbyggingen som pågår på en nesten 10 km lang strekning mellom Gran og Jaren - og som er ferdig om et halvt års tid. Det er mange stengte passasjer foreløpig.

Jeg parkerte her ved Marienlyst - eller Jaren Grendehus - midt i mot jernbanestasjonen. Bilen min i høyre bildekant er base for begge rundene på Jaren og Moen.

Dagens jakt startet med stolpe 64 ved Røysumtunet, rehabiliteringssenter for bl.a. epilepsi. På andre siden av gata lå Gran Rådhus, men der var det ingen stolpe. Rett ovenfor pågår arbeidet med den nye 4-felts motorveien for fullt... men kartet viste hvor det var mulig å passere (jeg hadde fire kryssinger av Rv4 i dag).

Her er jeg ved stolpe 76 på en lekeplass ovenfor Parallellvegen.

Stolpepost 86 ved denne gapahuken i skogsområdet mellom Merrabakkene og Mohagen industriområde var første av 6 stolper i dette terrenget. 


Den neste stolpen (91) gikk jeg rett forbi - da den lå litt før jeg kom ned i denne tørre gropa der det i våtere perioder er en dam. Stolpen ligger litt inn i skogen bakenfor her.


Stolpeposter i skogen er ikke så spennende å ta bilder av, bildene blir veldig like. Her er jeg ved stolpe 85 så lå inntil stien.

Det var stier og tråkk over alt i skogen... og jeg var ikke helt skjerpet så "tidlig" på dagen. Det ble litt slurvefeil både inn til og ut fra denne stolpen (90).

Her er jeg ved stolpe 83 i et stikryss i et ellers "grønt område" - for en o-løper er et grønt område et sted med tett vegetasjon, der vi helst ikke beveger oss vekk fra stien.

Stolpe 84 ligger i det jeg kaller typisk Hadelandsterreng. Steinete og utfordrende selv om det kan være god sikt.

Stolpe 72 er ved buska på denne løkka ved Solbakken.

Det var tungt for en gammel gubbe oppover i lia ved Myhrebakken.

Da er jeg øverst i Myhrebakken, ved stolpe 74 ved kraftledningsstolpen i krysset. Nå bærer det litt nedover igjen...

Da er jeg i skogsområdet mellom Merrabakkene og Haugsbakken. Her ved stolpe 92.

Stolpe 87 ved bekken mellom Vekterud gård (i bakgrunnen) og Rugrota gård.

Mer typisk og steinete Hadelandsterreng ved stolpe 93. Det er morsomt å lete seg fram i slike områder når man verken bruker kompass eller app/GPS-støtte. Unntaksvis henter jeg likevel fram appen når jeg blir usikker, og til neste stolpe skjedde det.

Stolpe 88 lå lenger ned langs denne stien enn jeg trodde, så jeg tok en sjekk på appen. Jeg hadde nok bare kommet litt skjevt ut fra forrige stolpe.

Stolpepost 94 var en stor stein rett før jeg kom ut i boligområdet ved Haugsbakken.

Her i Haugsbakkroken kom jeg i prat med en eldre herre (ses midt på bildet) som lurte på hva jeg holdt på med.Han hadde sett mange folk komme ut fra skauen midt i mot huset - som lå bare 100 meter fra stolpe 94. Det ble en hyggelig prat om stolpejakt og dyreliv i skogen innafor.

Jaren skole med stolpepost 65 under skrenten ved parkeringsplassen. 

Stolpe 79 i fin utforløping ned Haugsbakken.

På løkka nederst i Haugsbakken ved Haugsbekken (?) var stolpe 78, siste stolpepost på runde 1. 

Da er jeg tilbake ved Marienlyst. Litt morsomt med dette navnet og boligfeltet Briskebyen like ved. Med så fine fotball-arenanavn mangler det bare at Brandbu IF møter Strømsgodset og HamKam på Sittpåsletta (fotballbanen på Moen) i serie eller cup, men det er kanskje ikke alt for sannsynlig for klubben som befinner seg i 5. divisjon.

App-kartet for Jaren og Moen. Jarenrunden var øst for Rv4 på søndre halvdel, Moenrunden jeg skal ut på etterpå er altså vestre og nordre del av kartet.


Runde 2: Moen - 20 stolpeposter - 14,98 km - 2 t 9 min


Moen er vel strengt tatt mer Brandbu enn Jaren, der bare elva Skjerva skiller Moen fra resten av Brandbu. Jeg har vel aldri tenkt på Moen som eget sted....

Det ble en kort stopp ved bilen for å lette litt på antrekket - kun t-trøye på overkroppen resten av dagens stolpejakt. Ei brødskive og litt drikke var også kjekt før jeg fortsatte.

Første stolpe på runde to var 89 i et stikryss nedenfor Kiwi'n.

Her er jeg ved flotte Hadeland Gjestegård - med stolpe 63.

Dette målet ved løkka i Røykenviklinna ser litt bortglemt eller borgjemt ut.... Stolpe 75 setter i alle fall målet på kartet, bokstavelig talt.

Etter en kryssing av jernbanen er jeg ved stolpepost 73 nedenfor Granlund. Herfra ble det en lang varm tur gjennom skogen og opp til Mohagen (industriområde).

Fra Mohagen måtte jeg litt ned igjen en annen bakke til denne stolpen (71) i Feierdalen. Stolpen kan skimtes midt på bildet. Det var fin utsikt fra boligområdene her oppe.

 I utkanten av industriområdet på Mohagen lå stolpe 70 på en 50 meter lang stistubb mellom veiene.

 Stolpe 61 i Mohagalia... øverst på indudtrifeltet.

 Her ser vi stolpe 69 i krattet ved stien opp mot Nordheggen.

Stolpe 60 ved steingjerde i enden av Steinerudsvingen. Rett nedenfor er en stor boligutbygging på gang - med flott utsikt på kjøpet.

I motbakkene oppover mot rundens høyeste punkt hilste jeg på disse fine hestene.

God og varm kom jeg opp til stolpe 58 ved Moen skole, høyt opp i lia overfor boligbebyggelsen. Her kjente jeg meg igjen gitt. Her var jeg i januar 1983 hvor start og mål på det 37 km lange Malsjøløpet gikk. Malsjøen ligger 7-8 kilometer oppover i lia ved Lushaugen på Lygna - og jeg husker at jeg "løp" på skia i motbakkene. Jeg var ingen stor skiløper, men kondisjonene var god - og jeg kom rundt på 2 timer og 10 minutter. Det var forøvrig konkurranse nr 315 i databasen min med 2160 konkurranser totalt.

Jeg måtte krysse Rv4 både før og etter Moen skole. Nå er jeg altså nedenfor Rv4, ved hoppbakken i lia ned mot Skjerva (elva). Der er stolpepost 80 ved treet inntil stillaset.

Stolpepost 66 var ved Moen Sportsklubbs idrettsanlegg... Sittpåsletta.

Jeg er ikke helt bekvem med å passere kirkegårder, men tok snarveien gjennom kirkegården ved Moen kirke. Det er en flott og ganske ny (1914) trekirke.

 Stolpepost 59 ved p-plassen nedenfor Moen kirke.

Så skal Gjøvikbanen krysses for siste gang på turen. Ingen varsling her... men det var jo god oversikt der stien krysset jernbanen.

Derimot var det tydeligere skiltet på nedsiden; Keep off....  Det står at det er forbudt å ferdes i sporområdet, men det betyr kanskje ikke at det er forbudt å krysse sporet....

 Det har gått mye nedover fra Moen skole. Her er jeg på en fin sti mellom Skjerva og boligområdet "Briskebyen". Stolpen vi ser er nummer 81.

Ved stolpe 67 kom jeg samtidig med to andre stolpejegere... og da ble jeg så "distrahert" at jeg glemte å ta bilde av stedet, men her er i alle fall et utsnitt av stolpebildet. Jeg tar vanligvis minst to bilder pr stolpepost, et med området og ett med stolpen/koden.

Til stolpe 68 i Dales vei fikk jeg et bra forsprang på sykkeljegerne (mor og sønn). Jeg kunne smette over en gresskledd plass ut fra forrige post, mens de syklet omveien rundt på veien.


Utsikt fra Øvre Kolabakken mot det nye boligfeltet i Stensrudhavne. Ikke noe å utsette verken på tomtestørrelser eller husstørrelser her.

 Stolpepost 82 i Martegutua (se ogsåtoppbildet) med flott Hadelandsutsikt.

Stolpepost ved butikkene i krysset ved Prestkvern. Her møtes både fv34, fv38 og fv50 - og her var stolpe 62. Postbeskrivelsen "Sti" var derimot litt merkelig.

"Folkvang" dominerer på høyden ved Jarenvegen - måtte bare ha bilde av dette fine huset. Stedet fungerer som ungdomshus og huser mange kulturelle arrangementer.

Etter en lang tur på landet, langs elva Vigga, kom jeg til turens nest siste stolpe (77) ved Jarenstranda, lengst nord ved Jarenvannet der Vigga renner ut i vannet. Langs veien var jeg i konkurranse med en gammel skiløper på rulleskitur, men han var sterkere i armene enn jeg var i beina, så han vant.

Runden ble avsluttet med Hadeland Energi-stolpen (101). En fornøyd gutt kunne påpeke at "vi tok deg igjen til slutt".... og jeg svarte med å gasse på litt så jeg kom tilbake til bilen før de passerte. De var på en 11-stolpers Briskebyrunde.

Jeg kom litt forsinket hjemmefra, men de to rundene på Jaren/Moen gikk litt raskere enn ventet, så jeg var i rute i forhold til tidsskjemaet jeg hadde satt opp. Marita ventet allerede på Lunner, hun var litt tidlig ute - og vi avtalte å møtes på Grindvoll om en liten halvtime.


Runde 3: Grindvoll - 9 stolpeposter - 3,52 km - 30 min

Grindvoll er et lite sted i åsen mellom Lunner og Jevnaker, og var tidligere et stoppested på Bergensbanen fra den gangen (til 1990) det var persontrafikk her. Det opphørte da ny togforbindelse via Drammen til Bergen ble åpnet. Den flotte stasjonsbygningen står der fortsatt.

Marita ventet i krysset nedenfor Skogglimt (det lokale samfunnshuset)... hun har tidligere i år vært med meg på stolpejakt i Nes - og har tatt ca 500 stolper hittil i år. Det er veldig hyggelig med selskap, og Marita skulle slå følge på Grindvoll og Gruakartene.

Her er Marita på stolpepost 49 i Grindvollgata. Hun scanner inn QR-koden og registrerer seg direkte, mens jeg tar bilder og registrerer meg på nett når jeg kommer hjem. Da slipper jeg å rote med både telefon og fotoapparat... (jada, jeg kunne tatt bilder med mobilen, men jeg stoler ikke på batterikapasiteten).

Her er stolpe 52 i krysset ved Grindvollinna - der du kommer til Jevnaker (til ventre) eller til Lunner (til høyre).
Rett bortenfor Skogglimt var stolpe 55 i Kvennvegen.

Her er vi ved flotte Grindvoll stasjon - der stolpe 50 var.

Ved snarveien mellom jerbaneovergangen og Vaterudsvegen var denne stolpen (53) godt pakket inn i krattet. Kjekt at noen har tråkket spor før oss.

I dumpa ved den 130 meter lange alpinbakken (!) nedenfor Solhaugen Miljøhjem lå stolpepost 56.


For andre gang i dag glemte jeg avstandsbildet... Stolpe 57 var ved et stup like ved Haugen østre.

Jeg var nok mer opptatt av å skravle enn å fotografere, så også her ved fotballøkka i Haugenvegen glemte jeg å ta avstandsbilde.

Da er vi allerede ved siste stolpeposten på Grindvoll. Det var bare ni av dem. Her en post ved Steinerud gård helt nede ved Vassjø.

Dette var den korteste runden på det minste stolpejaktkartet jeg hittil har besøkt, det hele var unnagjort på en halvtime. Men det er fint å komme på slike steder man ellers ikke ville kommet til.


Runde 4: Grua - 18 stolpeposter - 7,97 km - 1 t 42 min


Om den forrige runden på Grindvoll var den korteste, var runden på Grua den seineste - i alle fall første halvdelen. Her var det lagt inn noen skikkelig utfordrende stolpeposter i lia ovenfor stasjonen og alpinbakken.

Her er Marita i et stort hogstfelt i et lite turvennlig område i Milsteinberget.


Grua har i motsetning til Grindvoll beholdt persontrafikken, for her er vi ved Gjøvikbanen. Som navnet indikerer var det også et gruveområde i tidligere tider. For mange av oss er Grua stasjonen dit vi tar toget for å gå på ski fra Mylla, når skiføret svikter i Osloområdet - eller for å gå den populære turen gjennom marka fra Mylla til Oslo.

Marita er her på vei til stolpe 31 på andre siden av stasjonsbygningen. Det er utrolig hvor mange flotte stasjonsbygg vi har her i landet, og selv om de fleste mister den opprinnelige funksjonen blir de tatt godt vare på.


Stolpepost 37 var på haugen øst for jernbanelinja.

Da har vi krysset jenbanen igjen. Stolpe 35 var ved brakka nederst i alpinbakken - her er vi på veioppover bakken.

Phuuu, det var bratt og tungt oppover her. Det minnet meg litt om motbakkene ved Feiringklinikken da Marita var med på tur mens jeg var på rehabiliteringsopphold der etter hjerteoperasjonen for to år siden.

 Stolpe 48 i et flatt søkk i skikkelig "gammalskog" med masse undervegetasjon, tørrkvist og vindfall.

Like ved stolpe 48 kom vi forbi denne dyregrava (?) som på kartet var tegnet inn som brønn.

På vei til stolpe 47 under dette stupet krysset vi et stort hogstfelt (se bilde litt lenger opp)... der vi først på slutten traff på et tråkk som antagelig de som har brukt GPS har benyttet.

Stolpe 46 var en stor stein i lurvete terreng.... 

...og verre skulle det bli. I lia nedover mot neste stolpe måtte man virkelig passe på hvor man satte ned foten, være obs på tørrkvister som truer øyer og andre kroppsdelen,og samtidig prøve å holde noenlunde ok kurs (uten gps eller kompass). Dette er helt greit for oss som er o-løpere, men det er ikke her man helst tar med barn på stolpejakt!

Egentlig litt spennende terreng, men svært krevende...

Vi kom litt skjevt og helt inn mot et hytteområde midtves mellom 46 og 45. Der støtte vi på denne morsomme hytta i trærne...

Stolpepost 45 ved "kjempestor stein" som postbeskivelsen kalte det. Steinen var stor, men mye mindre enn steinene litt bortenfor dit vi først havnet etter litt orienteringsslurv.

 
Så skulle vi oppover i åsen igjen, og fulgte en liten bekk som delte seg uten at vi la merke til det. Dermed kom vi ut i enda verre terreng enn strengt nødvendig (?) - det var bare å bane seg veg.

Vegetasjon på høyde med oss selv, det gjaldt å tråkke forsiktig. Ganske lattermild registrerte jeg en kilometertid på 23 minutter!!!

At det går an... for fjerde gang i dag glemte jeg å ta bilde av detaljen, det har tidligere skjedd to ganger på over 3000 stolpeposter. Fra stolpe 41 kom vi i lettere terreng... selv om vi gikk rett på i stedet for en stor omvei på sti.

Stolpepost 42 på en liten kolle... da er det bare lett stiløping igjen de siste 400 meterne i skauen.

Stolpe 34 er i kanten av boligfeltet - i Voldstadenga.

Det var egentlig litt deilig å komme på løpbar vei.Stolpe 36 her i Sveavegen er ved lysstolpen lengst til venstre på bidet.


Stolpe 38 nederst i Konvallvegen ved det tekniske huset. 100 meter nedenfor her bor min gode venn Sten Solfjeld, han blir nok ikke blid om han hører jeg var så nærme uten å stikke innom (slik jeg tidligere har lovet). Ytterligere 100 meter nedenfor der igjen bor Atle - som glemte igjen løpeskoa sine på Romeriksåsen på langs - skoene jeg hadde i bilen og glemte å levere. I sum ble det mye glemsler i dag - et dårlig tegn!

Stolpepost 33 ved en fin turveibro inntil Myllavegen.

Her er stolpe 43 i krattet ved stien mellom Myllavegen og Einerbakken.

Stolpe 39 ved Einerbakken.

Her er vi ved plassen Bråten som huser Hadeland Bergverksmuseum. Det er samlet mye historie fra gruvevirksomheten i området i byggene her. Marita er på vei mot stolpe 40 ved låven på det tidligere småbruket.

 Stolpepost 44 i skogkanten bak kunstgressbanen Granly.

Turens og dagens siste stolpepost (32) skulle være ved et tre midt i dette kaoset av gravearbeider. Det såut til at gravinga hadde skjedde tidligere på dagen. Stolpen var selvsagt ikke der - og selv ti minutters leting på alle mulige og umulige steder rundt graveområdet ga negativt resultat. Jeg har meldt fra til stolpejakten.no og håper noen sender meg koden.

Takk til Marita som var sammen med meg på de to siste rundene, det er veldig hyggelig med selskap - og så lenge farten er på mine premisser er hvem som helst velkommen til å bli med på stolpejakt sammen med meg.

Dagens turer ble altså 37 kilometer totalt på brutto 6 timer og 1 minutt+kjøring mellom stedene. Alt i alt en flott dag og altså bare nye stolpejaktsteder. Da har jeg vært på 1004 stolper i stolpejakten.no i årets opplegg og 3415 stolpeposter totalt 2014-1016.


Årets tidligere stolpejakter:
07.07.2016 Stolpejakt i Hadeland, 65 stolper
05.07.2016 Stolpejakt i urbane Oslo nord, 50 stolper
03.07.2016 Stolpejakt i Østre Toten, 100 stolper
01.07.2016 Stolpejakt i Vestre Aker, Røa, 27 stolper
29.06.2016 Stolpejakt i Askim, 25 stolper
14.06.2016 Stolpejakt i Groruddalen, Bjerker, 22 stolper
12.06.2016 Stolpejakt i bydel Nordstrand, 45 stolper
10.06.2016 Stolpejakt i Groruddalen, Grorud, 16 stolper
07.06.2016 Stolpejakt i Groruddalen, Stovner, 22 stolper
05.06.2016 Stolpejakt i Jevnaker, 30 stolper
01.06.2016 Stolpejakt i Gjøvik, 75 poster
28.05.2016 Stolpejakt i Lørenskog, 60 poster
27.05.2016 Stolpejakt i Vestre Toten, 80 poster
25.05.2016 Stolpejakt i Rælingen, 50 poster
16.05.2016 Stolpejakt i Drammen, 38 poster
15.05.2016 Stolpejakt i Gerdrum, 55 poster
10.05.2016 Stolpejakt i Nes, 120 poster
05.05.2016 Stolpejakt i Groruddalen, Alna 21 poster
01.05.2016 Stolpejakt i Ullensaker, urbant, 77 poster
30.04.2016 Stolpejakt i Ullensaker, terreng, 23 poster
27.04.2016 Sarpsborgmarka og sentrum,  98 poster
22.04.2016 Borregård rundt, stolpejakt 52 poster
09.04.2016 Kjerringåsen Trøsken, stolpejakt 30 poster
14.02.2016 Ministolpejakt på Gjøvik,10 poster
19.03.2016 Varteig, stolpejakt 30 poster
27.02.2016 Tunevannet Rundt, stolpejakt 20 poster
25.02.2016 Isebakke 6-timers jakt Sarpsborg, 50 poster
11.02.2016 Snøfritt terreng på jakt i Skjeberg, 50 poster

1 kommentar:

  1. https://www.banenor.no/Nyheter/Nyhetsarkiv/2021/det-er-farlig-og-ulovlig-a-krysse-sporet-utenfor-planovergang/

    SvarSlett