fredag 29. juli 2016

Stolpejakt i Sørbyen Gjøvik og Skibladner spesial

Jeg kom rett fra stolpejakt på Lygna (Stolpejakt og hyttegrend-fesjå i Lygnaterrenget) og skulle også til Søndre Land på denne fredagsrundturen på jakt etter stolper. Det har blitt veldig mange lange turer de siste to ukene (267 km) - så jeg var sliten allerede før jeg startet på denne runden til 18 stolpeposter med utgangspunkt fra idrettsplassen ved Vind.

Tidligere har jeg vært på 75 stolpeposter i og rundt Gjøvik sentrum, men nå var det satt ut 15 nye i "Sørbyen" - dvs i lia fra Kopperud til Vind. I tillegg ble det satt ut 6 stolper i forbindelse med et Skibladnerarrangement tidligere i juli. Dermed ble det en liten runde i sentrum også.

Klikk på linken og få svaret: Hva er stolpejakt?

Jeg kjente meg så trøtt og daff da jeg parkerte ved Vind idrettsplass at jeg seriøst vurderte å droppe Søndre Land-turen, men slik ble det ikke. Jeg kviknet litt til etter en rolig tur i Sørbyen.

Runden på Vind og Kopperud var bare 9 kilometer - og selv om runden gikk i lia høyt over Mjøsa ble det bare 160 høydemeter. Jeg tok det veldig rolig, men smøg så vidt under 1,5 time. Runden ved Skibladnerbygga og Skysstasjonen var snaue 2 kilometer... en rusletur på 20 minutter.

Toppbildet: Alle byer med respekt for seg selv har egne designede brannkummer, det har selvsagt også Gjøvik. I dag var det derimot stolper og ikke kumlokk jeg skulle jakte.

Bilder fra stolpepostene i Sørbyen

Jeg kom kjørende via Rv4 fra Lygna, og tok snarveien fra Reinsvoll via Vestre Totenveg til Vind som ligger 3 km sør for Gjøvik sentrum. Jeg parkerte ved klubbhuset på Vind idrettsplass. Vanligvis velger jeg å legge rundene slik at jeg får tyngste delen først, her gjorde jeg omvendt siden kroppen var "råtten".
 
Stolpepost 83 var i utkanten av idrettsplassen.
 
Stoplepost 89 i en skogflekk mellom idrettsplassen og (gamle) Vestre Totenveg.
 
Det var mye nedoverbakke i starten... det var kjekt for en sliten kropp. Her er jeg ved stolpe 85 ved en liten bygning i krattet like ved lysløypa som går i et smalt friområde mellom bebyggelsen hele veien fra Kløverstua ved Vind til Kopperud.
 
Jeg fulgte løysløypa ned til stolpepost 78 i Fredengvegen på Svarthaugen.
 
Da har jeg passert på oversiden av Kopperud senter og beveget meg inn i den nyere bebyggelsen sør for Kopperudmyrene. Stolpepost 77 i Skoglundlia ses i venstre bildekant.
 
Stolpepost 79 i enden av boligområdet der stien går inn mot Kopperudmyrene - et flatt og fint turområde, men med noen myrer man ikke skal forsøke å krysse til fots.
 
Stolpepost 87 på en høyde mellom myrene...
 
Det var mye vindfall i dette terrenget. Stolpepost 88 er på høyden bak buska.
 
Stolpepost 86 var også i skogen ved Kopperudmyrene.
 
Stolpepost 84 var ved en gapahuk i skogkanten ved Seljelia barne- og familiesenter. Her støtte jeg på andre stolpejegere.. og i Gjøvik er det noen turen av dem (!).
 
Da er jeg på vei tilbake mot Vind igjen, men lavere i lia. Her er stolpe 76 ved Geiteramsvegen.
  
I slak motbakke har jeg kommet meg en kilometer videre til stolpepost 80 ved denne løkka ved Rognstien.
 
En ny kilometer i slak motbakke til denne flotte utsikten ved stolpe 81 øverst i Frusetlia.
 
Etter en bratt motbakke opp fra krysset Frusetholtet/Vestre Totenveg var stolpepost 90 ved en "bålplass".
 
Litt høyere i lia var stolpepost 82 i denne steinrøysa. Herfra var det noen hundre meter langs gamle Vestre Totenveg tilbake til klubbhuset ved Vind idrettsplass. Turen hadde vært kortere enn jeg hadde stipulert, så jeg var igjen "likt med skjema".
 
 
Bilder fra stolpepostene etter "Kartslipp Skibladner"
 
Lørdag 16. juli var det ministolpejakt med seks stolper i Gjøvik sentrum i forbindelse med NRKs sending fra Skibladners anløp i byen. Stolpene var i utgangspunktet et endagsprosjekt, men blir stående ut sesongen.
 
Jeg parkerte ved Huntonstranda - like ved stolpepost 91 inntil Hunnselva, bare 100 meter fra Mjøsa.
 
Stolpepost 96 lå ved brygga mellom båthavna og Skibladnerbrygga, ved buska ut mot Mjøsa.
 
De seks stolpene hadde fått eget Skibladnermotiv.
 
Stolpepost 95 var ved sykkelmotorveien under Rv4.
 
Her ved Skysstasjonen var stolpepost 94 i hjørnet av parken. Jeg var samtidig innom turistkontoret og hentet et par stolpekart. Her legger de ut kart til alle jaktområdene i søndre Oppland.
 
Stolpepost 93 var i parken foran Rådhuset - i hekken til høyre.
 
I parkveien er en hel vegg dekorert med Norges mest berømte båt. Stolpepost 92 er ved hushjørnet.
 
Og dermed var dagens stolpejakt på Gjøvik historie... turen går videre til Søndre Land, nærmere bestemt Hov og Fall.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar