tirsdag 7. oktober 2014

Totenjakt uten gevær

Søndag 5. oktober var det start på elgjakta på Østlandet... da reiste jeg til Toten på jakt, men det jeg jaktet var "stolpeposter" og ikke elg. Målrettet avskyting var det derimot; turen innom de 80 postene var grundig planlagt på forhånd.

Bildet: Utdrag fra Raufosskartet.... (klikk for større bilde) der man ser at det er poster både i byen og i nærterrenget.

Dette lavterskel orienteringstilbudet som kommer stadig flere steder i Norge er et glimrende tiltak for å få folk ut på tur i hjembyen eller -bygda der de bor. På Gjøvik og Toten har flere tusen deltatt på opplegget! I vanlig turorientering er stort sett alle postene gjemt bort i skogen og merket med postskjermer. I Stolpejakten er det mer beskjedne poster i form av små stolper, men til gjengjeld er brorparten av postene plassert i bebygde strøk - og resten hovedsakelig langs stier i terrenget. Jeg like å kalle dette "urbanorientering".

Selv om dette først og fremst er et tilbud til lokalbefolkningen (gratis kart i alle postkasser) er det noen nysgjerrige sjeler slike som meg, som synes dette er en flott kombinasjon av trim og seightseeing. For meg er dette utrolig fine "bli-kjent-med" turer - og før turen til Skreia, Lena og Raufoss i går hadde jeg vært på tilsvarende turer i Gjøvik, på Hamar og i Gjerdrum.

Dette er også god opptrening etter hjerteoperasjonen på en morsom måte. Det blir jo automatisk en del stopp både for å se bedre på kartet og for å ta bilder... ellers går jeg i motbakker og jogger ellers. Til sammen på de tre turene i går ble det 35,75 kilometer på 4 timer 32 minutter (7:36/km inkl alle småstopp). Neste års store mål er å fullføre UltraVasa'n 90 km innenfor makstiden på 15 timer... og det er jeg jo mer enn i rute til allerede nå.

Nytt kamera:
På den siste turen under Spaniaferien fikk Panasonic Lumix-kameraet litt for mye fuktighet innabords... Jeg har bestilt nytt batteri og håper det er alt som skal til. I mellomtiden har jeg kjøpt et billig Nikon Coolpix allværskamera som jeg debuterte med på Totenturen. Enten gjorde jeg feil, eller det er noe gant med fokuseringa. De fleste bildene ble uskarpe.

Selv om turen går mest i urbane strøk er det mulig å få litt naturopplevelse likevel... som i dette eksemplet fra et boligområde ved den videregående skolen på Raufoss.
 
Det er også mye flott "natur" i parker - som her like ved Raufoss kirke.
 
Distansen på gårsdagens tur er ikke på noen måte avskrekkende, men med reising og annen logistikk var dette et 8-timersprosjekt i kategorien alle-på-en-dag. Med så mange poster er det også en stor fordel å planlegge postrekkefølge og veivalg hjemme, hvis ikke er det fort gjort å overse en eller flere poster. Neste prosjekt i høst er 2 x100 poster i "Sprek i Særp" der over halvparten av postene er i terrenget.
 
Søndag kl 10:00 Sprek på Toten - Skreia
Skreia... det er lett å tenke på pottitter, for hva ellers er Skreia kjent for? Sangerne Inger Lise Rypdal og May-Britt Andersen, Alv Gjestvang som var Norges beste 500-meterløper da jeg var guttunge, Landheim veveri (nedlagt 2005) og en strålende beliggenhet ved Mjøsa. Det er ikke mange hus i lia overfor Skreia uten Mjøsutsikt. Men så var det pottittene da: Skreias viktigste industri i dag er Kims fabrikker, som produserer potetgull av kortreiste pottitter.... så da så! Skreia var også endestasjon for Skreiabanen (nedlagt på 80-tallet) som gikk fra Reinsvoll på Gjøvikbanen, imponerende for et tettsted med bare 1 000 innbyggere.

Den staselige jernbanestasjonen på Skreia er godt ivaretatt.
 
Skreiaturen startet ved Landheim der et av Norges største veverier holdt til - der det nå produseres takstoler. Posten lå ved den fine gangbrua over Lenaelva som renner ut i Totenvika (Mjøsa) like ved. Broa var dessverre stengt, antagelig på grunn av manglende vedlikehold.

Flott tiltak å beskrive lokale turveger.
 
Dagens andre post var ved Balke Bo- og Behandlingssenter. På slike turer slår det meg hvor mange offentlige institusjoner det er på ethvert tettsted.

Neste post var på hjørnet av Østre Toten kulturhus
 
Mange bedrifter sponser turorienteringsopplegget og får sine "egne stolper".
Her fra den lokale Essostasjonen ved riksveg 33.

Typisk urban post, ved Sandberggården i "sentrum".

Post 28 lå ved lokomotivstallen... et minne fra den gangen jernbanen gikk hit.

Den niende posten jeg besøkte på Skreia var post 37 i Skreia Folkepark. Postnumrene er litt vilkårlig plassert, og ikke på noen måte relevant for den rekkefølgen de er praktisk å besøke. De representerer i rekkefølge "Svært lette poster", "Lette poster", Middels vanskelig poster" og "Vanskelige poster". Det må jo innrømmes at for en o-løper er alt dette svært lett.

Selv i et boligområde er det kratt og 100-meterskoger å gjemme postene i.

Herlig sti, farten øker automatisk...

Den lovede sola uteble, men høsten er uansett vakker. Denne posten ligger ved turveien som er bygget på den tidligere jernbanelinja.

Jernbanen i dag!

Siste post før turen går opp i Hveemsåsen...

Gapahuk, dagens 14. post, 11 igjen. Med nesten to bilder i snitt pr post går det litt ekstra tid, men det er min form for stempling på postene.

Her i Hveemsåsen har jeg løpt orientering mange ganger, ikke minst i det tradisjonelle Vårløpet til OL Toten-Troll. Det var primus motor i klubben, Ola Brox, som skaffet meg kartene til dagens tur.

På toppen av Hveemsåsen etter 100 høydemeter opp fra jerbanelinja. På nye kart står det Kvemsåsen.

Mange steder i terrenget var det satt ned solide stolper, det er tydeligvis nymerking av løype på gang. Terrenget er til dels rufsete på grunn av store hogsfelt, men stier på kryss og tvers gjør dette til et flott turterreng likevel.

Store hogstflater betyr mye undervegetasjon på ettersommeren og høsten...

Kobbergruva i Vestre Balkeskog... på Hveemsåsen.

Herlige lettløpte stier ned fra toppen mot bebyggelsen... dagens 19. post lå i et stikryss.

Stolpene er små, men med kartmålestokk 1:5 000 er postplassering veldig nøyaktig inntegnet.

Tilbake til urbanorientering...

Post 32, Oliviabakken barnehage, men hvor er skippern?

Hadde jeg snudd meg og tatt et bilde andre vegen, ville du sett fabrikkanlegget til Kim's.
Posten heter "Hus ved fisketrappa"... og ligger altså ved Lenaelva.

Toten FKs hjemmebane "Plassen" var dagens 25. og siste post på Skreia. Etter 75 minutters gang- og joggetur er jeg nå bedre kjent på Skreia, takk for at jeg fikk hilse på dere.
 

Søndag kl 12:00 Sprek på Toten - Lena
Lena har noen flere innbyggere enn Skreia, ca 1 200 mennesker bor det her - og her er det landbruk og landbruksindustri for alle penga. Mens det meste av bebyggelsen på Skreia lå vakkert i lia opp fra Mjøsa er det ganske flatt landskap og jorder på alle kanter på Lena. Skreiabanen krysset tettstedet øst/vest, og også her er det meste av jernbanesporet nå blitt turveg.

Disse flotte terrasseleilighetene på Lena manglet Mjøsutsikt, men de hadde Lenaelva 50 meter unna.
 
Lenagata er Lena's sentrumsgate. Postjakten startet utenfor Toten Sparebank i det grå bygget.

Her gikk Skreiabanen fram til en gang tidlig på80-tallet.

De fleste postene på Lena var plassert landlig rundt sentrumsbebyggelsen.

Lenaelva.

Det handler om pottitter her også. Denne posten lå ved Hoff Norske Potetindustrier.

Fin gammel steinhvelvbru (Håjen bru) over Lenaelva like ved Lena stadion.
 

Posten ved brua.

Hest er viktig på Lena. Egen travbane har de også, og der lå post 23.

Denne posten ved hjørnet av travbanen kom brått på, den var flyttet fra en haug 100 meter unna der det tidligere var sperret pga beitende hester.

Her skulle posten vært...

Turveien mellom travbanen og renseanlegget klamrer seg fast øverst i skråningen mellom bebyggelsen og Lenaelva.

Lenaparken.

Toten treningssenter. Inne bra - ute mye bedre!

22. julimonumentet ved Lena videregående skole. Stolpeposten koser seg i hekken.

Landlig post

Tidligere har det vært mest skogsorientering og urbanorientering.På Lena ble det jordbruksorientering også.

Post ved riksveien øst for sentrum.

Post 18 lå ved porten inn til Hoff kirke i området nordøst for dagens sentrum.
Her ved Hoff var sentrum før jernbanen kom.

Gapahuk ved Hoffsvangen barneskole.

Oooops, politikontroll. Farten min gjorde neppe utslag på radaren.

Post 7 ved busskuret på Lillo med utsikt mot bøtelegging.

Her hadde jeg planlagt en snarvei over jordet, men det var allerede pløyd, så det ble med tanken.

Minne om det gamle rettersted på Lillo, Alstadhaugen. Pilegrimsleden passerer også her.

Det var imponerende fint tilrettelagt med turveier på vesla Lena. Ved denne undergangen lå post 6, som var min tyvende på Lena denne dagen.

Gamlebygget på Toten folkehøgskole.

Denne familien på tur etter Stolpeposter møtte jeg tre ganger...

Post på en haug ved gamle Seierstad skole.

Tilbake ved bilen etter 100 minutter på Lena. 25 poster på kryss og tvers var nesten nok til å bli lokalkjent på stedet. Ved siden av der jeg parkerte lå et gatekjøkken, men jeg satset på mine tørre brødskiver med ost og skinke.
 
 
Søndag kl 14:00 Sprek på Toten - Raufoss
Raufoss trenger egentlig ingen omfattende presentasjon. Alle har jo hørt om Raufoss Ammunisjonsfabrikker - som nå først og fremst produserer bildeler. Med 7 000 innbyggere er det Raufoss betydelig større enn Skreia og Lena, men stolpeturen ble omtrent like lang. Boligområdene i lia oppover mot Lønnbergbakken mangler litt av det du har i store deler av Gjøvik litt lenger nord, nemlig Mjøsutsikt, men stedet har Hunnselva som har fått flotte turstier og parker på begge sider gjennom hele tettstedet.
 
Det var flott på begge sider av Hunnselva gjennom Raufoss fra nord til sør.
 
Langs turstiene på begge sider av elva var det informasjonstavler med litt om stedets historie. Her er jeg bare 150 meter fra Raufoss stasjon (motatt side av elva) på min første stolpepost på stedet.

Langs Hunnselva...fint treningsområde.

Post ved krysset inn mot "Prøven". Hovedvegen her er betydeligere mindre trafikkert nå enn da dette var Riksveg 4 inntil nyveien kom utenom Raufoss sentrum i 2006.

Denne stolpen var lett å se.

Raufoss videregående skole.

Post ved ungdomsskolen...

Lekeplass i boligområdet nedenfor Lønnbergbakken.

Fra bakkesenteret med store Lønnbergbakken i bakgrunnen. I den største av de fem bakkene hvor bakkerekorden er 104,5 meter har det vært arrangert både NM og verdenscuprenn.

Blåmerket turveg under låvebrua...

Så var det noen poster i den fine og åpne skauen ovenfor skianlegget... jeg begynte å bli stiv og sliten i bena nå, så mykt underlag var helt "toppers".

Inngangen til Totenbadet, eller Raufoss badeland som det het da jeg for svært mange år siden hadde med barna hit for heldags turer i badelandet.

Stolpepost og løypemerking side ved side.

Man får jo lyst til å løpe bare av å se slik natur. 

Stadionhuset på Raufoss Skistadion. Herfra har jeg løpt orienteringsstafett mange ganger i Raufoss-stafetten - en mixstafett med begge kjønn og alle aldre på samme lag.

Raufoss har en stolt fotballklubb som for øyeblikket befinner seg i 2. divisjon, ett poeng fra opprykk til 1.divisjon med tre kamper igjen. Denne statuen står utenfor fotballhallen.

Nedenfor fotballhallen var det omfattende byggevirksomhet... omveien ble lang, men her ved Veltmannaåa er jeg på sporet igjen.
 

"Sti" (?) langs åa...

Den fine badedammen i Veltmannaåa... her var poststolpen borte vekk.... eller litt for kreativt plassert. På kartet viset posten i høyre (østre) kant av badebrygga.

Post i skogkanten på Øvre Tollerud, nå gjenstår bare 12 urbane poster.
Såpass skal vel bena klare.

Stolpepost ved skiltet inn mot industriparken. 

Radio Toten!

Toten Kulturhus.

Denne turveien hadde jeg sans for. Her har man bevart et av de gamle sporene fra sentrum og bort mot Raufoss Industripark. Selv der det var asfalt har man beholdt skinnene synlig.

Det var flott i parken ved Smedshammerdammen nedenfor Raufoss kirke.


Post på hjørnet av Smedshammer Ljåsmie.

Hunnselva ved Ljåsmia.

Infoplakat og stolpepost ved kirken.

Gamleskolen i sentrum.
 
Mye industrihistorie langs Hunnselva nord for stasjonen.

Fyrstikkfabrikken.

RA-hylsa (Raufoss Ammunisjon)

Bare innspurten langs hovedgata gjenstår. Her nordsiden av Amfisenteret.

Toten Sparebank... her også.

Dagens 80. og siste stolpepost var ved Raufoss Skysstasjon. I bakgrunnen ser jeg bilen, det er bare en forsiktig kryssing av hovedgata igjen etter 100 minutter på kryss og tvers i Raufoss. Kanskje blir det stolpejakt på Toten også neste år.... (?)


Mine tidligere dokumenterte alle-på-en-dag turer:
10.08.2014 Ti på Topp Romerike 2014 
04.08.2014 30 urbane turposter Hamar 
29.07.2014 Sprek i Gjerdrum 50 poster 
21.07.2014 Sprek i Gjøvik 65 poster 
20.07.2013 Ti på Topp Romeriken 2013 
21.02.2013 Skijeger'n  2013 
27.02.2011 Skijeger'n  2011 
04.09.2010 Feiring 12-toppers 2010 
05.06.2010 Nes tur-o 2010 
17.01.2010 Skijeger'n  2010 
21.02.2009 Skijeger'n  2009 
29.03.2008 Skijeger'n  2008 til fots 
08.01.2006 Skijeger'n  2006 
10.04.2005 Skijeger'n  2005 
22.12.2001 Skijeger'n  2002 til fots 
 

2 kommentarer:

  1. Artig med omvisning på gamle trakter! Det har skjedd en del siden jeg flyttet fra Raufoss i 1974 ser jeg!

    SvarSlett
  2. Javisst har det skjedd mye på Raufoss.... du får bli med på neste års stolpejakt på Toten...

    SvarSlett