lørdag 28. mai 2016

Stolpejakt i Lørenskog - barndomsbygda

(Skrevet 18. juni om en tur 28. mai):

Når yr.no melder sol er det "stolpejaktvær" - så sant tiden ellers strekker til. Dette var tredje turen på fire dager (25, 27. og 28.mai). Etter 50 stolper i Rælingen onsdag ble det 80 stolper i Vestre Toten fredag og altså 60 stolper i Lørenskog lørdag. Else er på jentetur i Trysil, så det var lett å ta seg denne friheten....

På disse fire dagene ble det altså 190 stolpeposter og 87 km på "jakt". Men blogginga kom jeg ikke a jour med før nå tre uker senere!

Kartbrosjyra til Lørenskog prydes av bilder jeg tok på fjorårets stolpejakt..blant annet dette bildet på forsiden. Det er jo hyggelig!
 
Lørenskogturen startet hjemme hos Reidun og Jens på Nordli gård, der jeg fikk kartet Reidun hadde hentet for meg - og der jeg fikk en hyggelig prat mens jeg planla runden til stolpepostene i Lørenskog. Det vil si; det ble tre runder. Først en runde i Losby, så en lang runde i sentrale Lørenskog og til slutt en mindre runde "hjemme" på Fjellhamar. Til sammen 33 kilometer og 4:50 i tidsforbruk.

Disse turene virker mye lenger enn de er. 33 kilometer er jo ikke så langt, men med konstant retningsforandring og leting etter poster, stopp for å ta bilder, noen "leteaksjoner" og en god del høydemeter (600 meter), så blir jo tidsbruken mye høyere enn om jeg bare skulle jogget 33 km.

Med tre "korte" runder løp jeg med rumpetaske i stedet for sekk... men det slenger mer, så egentlig foretrekker jeg å bruke sekk.

Ellers var det en flott vårdag med sol, mye godlukt fra blomstring, og hyggelig gjensyn med barndomsbygda. Ikke minst sisterunden på Fjellhamar - der jeg er oppvokst - ble en skikkelig mimrestund.

Som vanlig orienterte jeg etter papirkartet, og appen som disse illustrasjonene er fra bruker jeg bare unntaksvis for å kunne lese et forstørret kart - eller for å sjekke dersom en post er fjernet eller feilplassert.


BILDER OG LITT OMTALE FRA DE TRE TURENE

Utvalg av de 170 bildene jeg tok på turen.

1. Losbyrunden, 10,87 km - 1:34 - 273 høydemeter - 20 stolpeposter


Jeg parkerte ved skytebanen før "dumpa" ved Losby - der var det også en stolpepost. Og turværet er det best mulige!

Stolpepost 45 ved en av tee'ene på den flotte golfbanen i Losby. Her hadde jeg sett meg ut en sti over banen mot stolpe 46, men det gikk jo ikke når det samtidig ble spilt på banen.
 
 
Etter en omvei rundt ved Losby besøksgård kunne jeg krysse golfbanen på denne turstien fram til stolpe 46 på broa over Losbyelva.
 
I skogen ved Østmork på østsiden av golfbanen møtte jeg på Daniel - i klubbens løpejakke. Han var på stolpejakt med kone og barn - så det er altså flere ultraløpere som liker stolpejakt.
 
 
Her på en senere stolpe - ved veien inn mot Putten - dukket Daniel og datteren opp igjen, pr sykkel. Og nettopp sykkel fungerer fint på stolpejakt - selv om man noen steder må sette igjen sykkelen.
  
Stolpe like ved plassen Garterud.
 
Stolpe ved Mønevannsdemningen.
 
Etter en tur over "åsen" ved Sotua kom jeg til denne stolpen ned mot Mønevann.
 
Her er jeg tilbake ved badedammen og stole 48, der det var mye mer folk enn dette bildet gir inntrykk av. Badeplassen er flott tilrettelagt, ikke helt som da jeg for 50-60 år siden badet her og balanserte på fløtetømmeret som samlet seg her lengst nord i Mønevann.
 
Stolpepost 57 var ved den gigantiske statuen til Nico Westerberg, lengst sør på golfbanen og godt synlig fra hotellet 600 meter unna.
 
Jeg tar alltid bilde av godset - som nå er hotell og mye større enn det opprinnelige bygget. I hele oppveksten likte jeg å dra på tur til Losby, men registerte jo forfallet som ikke tok slutt før Fjellheim-søsknene fikk godkjennelse til å bygge hotell og golfbane. Det siste var en forutsetning for det første. Mange var skeptiske, men alle er  glade for hvordan det nå er blitt her i Losbydalen.
 
Stolpepost i en liten skogflekk ved parkeringsplassen til Losby golfbane.
 
Hei Olav!!
Og jaggu var det ikke kjentfolk som nettopp hadde gått en runde på golfbanen. Det ble klem og hyggelig prat med Nora - en av oss fantastiske 7B'erne fra Fjellhamar skole 1964.
 
Den siste stolpeposten i Losby var ved innkjøringa til hotellet - like ved elgen. Da var den landlige delen av dagens jakt over, og 40 urbane poster ventet noen kilometer unna.
 

2. Lørenskogrunden, 15,81 km - 2:22 - 271 høydemeter - 28 stolpeposter

 
Planen var å parkere ved Kjenn skole / Rådhuset, men der var det ikke plass til flere biler på grunn av en matfestival i Rådhusparken. Dermed ble parkeringa ved Mailand videregående skole utgangspunktet for stolpeturen i sentrale Lørenskog - og her er jeg på vei over Strømsveien retning Lørenskog Hus.
 
Stolpepost i Solheimveien ved C-optikk.
 
Stolpepost med Lørenskog Hus i bakgrunnen.
 
Etter en joggetur på nesten 1,5 km langs Nordliveien - forbi svoger og søster gård der jeg hentet kartet tidligere på dagen - kom jeg til stolpeposten ved Gamleveien like ved Sørlihavna. Hvorfor jeg ikke parkerte på gården og tur runden derfra vet jeg egentlig ikke... tenkte ikke tanken.
 
Stolpepost 28 lå i skogkanten til venstre ved nyrestaurerte Hammer skole.
 
 Her ble det ett minutt bom. Jeg kom fra andre kanten og smatt opp på haugen før jeg så stolpen og gikk noen meter i feil retning.
 
Bilde tatt fra stolpepost 32 ved Løkenåsen skole. Her ved Skåreråsen heter de tre skolene Skåreråsen skole, Nordliåsen skole og Løkenåsen skole. Da jeg var yngre kalte jeg hele området Skåreråsen.
 
Stolpe i en park  på Sørlifeltet.
 
Rekkehusene på Sørlifeltet er så langt jeg vet det første store rekkehusprosjektet på Lørenskog. Her ser vi nedover Sørli Terrasse.
 
Stolpepost i 100-meterskogen på det høyeste punktet på Løkenåsen.
 
 
Stolpepost ved blokkene innunder Skåreråsen.
 
Røykåshytta ved  Lørenskog bygdemuseum ble i 1999 flyttet fra Røykås til Skårer gård. Jeg hadde ikke lagt merke til den før nå. Her var stolpepost 4. 
 
Det var en viss spredning mellom stolpepostene. Til denne stolpen i rekkehusområdet på Finstad ble det en kilometer jogg fra Skårer gård. Feltet her ble utbygd av OBOS som deres første prosjekt i Lørenskog, det var mens jeg bodde i blokkene på Løkenfeltet midt i mot.
 
Stolpepost ved undergang under Losbyveien.
 
Etter et par mislykkede forsøk på å krysse byggeområdet "Løkenhagen" måtte jeg ta runden om Triaden for å komme til stolpeposten ved Benterud barnehage og skole. Her burde skogområdet vært skravert som byggeområde.
 
Stolpepost ved Thon Hotel Triaden, ved treet til høyre.
 
Utrolig nok er ikke denne grønne flekken inntil Skårersletta utbygd... er det lov å håpe om fortsatt park her når man nå starter en storstilt utbygging av området mellom Triaden og Metrosenteret. Stolpepost 34 er ved den store buska.
 
Globusgården fra 1979, samarbeidsprosjekt mellom IOGT og Lørenskog Sparebank. Jeg satt i styringsgruppa (?) til losjen under planleggingen av bygget - det var i min aktive tid i Lørenskog Godtemplar ungdomslag.
 
Stolpepost ved gangvei ved Margarethas vei..
 
Lengst inn i Ragnhilds vei var det en stolpe på "baksiden" av Rolvsrud Idrettsplass.
 
Stolpe like ved Rolvsrud Barnehage
 
Da har jeg krysset Strømvveien - og neste stolpe var ved gamlebygget til  Solheim skole.
 
Her er det skiltet til matfestivalen som gjorde at jeg ikke fikk parkert her borte.
 
Stolpepost ved Kjenn skole.
 
Her er det matfestival i Rådhusparken ned mot Langvannet.
 
Stolpepost ved en av kurvene til Rådhusparken Discgolfpark.
 
Stole ved en liten bekk under den fine turveien på Vestsiden av Langvannet.
 
Den samme broa over Langvannet som på toppbildet, "skammens bro" som ble flere ganger så dyr som først tenkt. Broa er flott og øker turmulighetene i området.
 
Stolpepost ved Fjellveien, på høyden mellom Langvannet og Vesletjernet.
 
Tilbake i parken ved Rådhuset og skolene...
 
Siste stolpepost på denne runden var ved Mailand skole.
 
Jeg hadde ikke startet dagens tur så veldig tidlig (regn på formiddagen) - men så at jeg ville rekke siste runde også før det ble mørkt.
 
 

  3. Fjellhamarrunden, 5,93 km - 0:54 - 77 høydemeter - 12 stolpeposter

 
Jeg parkerte ved Icopallageret midt i mot Fjellsrud ungdomsskole. Her er det planer for riving av industribyggene og erstatte med gedigen boligbygging og ny Fjellhamarskole (Norges største barneskole) - og kanskje også flytting av Fjellhamar idrettsplass fra andre siden av jernbanen.
Første stolpepost var i grøntområdet som kanskje blir nedbygget.
 
Stolpe ved Fjellsrud Ungdomsskole.
 
Stolpe ved gangbro over trafikkmaskinen ved Kloppa.
 
Stople ved gangveien (i svingen) mellom Fjellsrud skole og Lørenskog videregående skole.
 
Stolpepost ved basen til Norsk Luftambulanse.
 
  
Bilde tatt fra stolpepost 27 ved nye Ahus - eller Akershus Universitetssykehus .
 
Stolpe ved ei buske på sykehusområdet. Det er rart å tenke på at dette var "præriejordet" da jeg var gutt... Det var jordbruksland som delvis lå brakk i påvente av sykehusutbygginga.
 
Stolpepost ved undergang under Strømsveien.
 
Stolpe i en liten skogflekk ved Fjellhamarelva mellom Kloppa og Fjellhamardammen.
 
Liatangen bru over Fjellhamarelva...
 
Stolpepost 21 ved Fjellhamar Velhus. Vi kalte det vel Fjellhamarskogen her på "andre siden" av elva - vi som bodde på Blåkollen og Vittenberg. I dette lokalet har jeg jo vært på noen fester, også klassefester i nyere til med 7B-gjengen fra 1964.
 
Stolpepost ved gjerdet til Fjellhamar skole. På andre siden av veien ligger Frelsesarmeens lokale der jeg en kort tid gikk på søndagsskole (passet ikke helt for meg) - og senere var FA-speider en del år.
 
Det var ingen stolpe ved Brogården, men dette er altså bare 200 meter i luftlinje fra huset i  Bråtaveien der jeg vokste opp. I en mye mer beskjeden utgave av bygget drev familien Fjellheim en lite kafe og selskapslokale - her giftet jeg meg forresten første gang. Jeg hadde da en del omgang med Fjellheimsøsknene (spesielt Frode og Per) , som sammen med søsteren i dag driver hotellene på Olavsgaard og Losby. Byggestilen røper jo delvis det. Det er imponerende hva de har fått til.
 
Det begynner å bli dårlig fotolys...her ved en bro over Gundersenvika ved Fjellhammer Brug. Denne turveien og parken ved elva har kommet til i senere år, flott er det blitt.
 
Tilskuere....
 
Denne stien gjennom gjerdet ved "kråkeåsen" var ikke der for 60 år siden... Nå er det bl.a. legesenter på andre siden av haugen, men her inne tror jeg fabrikksjefen på Fjellhammer Brug hadde tilhold. Stolpe 39 ved gjerdet var dagens siste stolpe.
 
Den nye turbroa over Gundersenvika og den gamle bilbroa over Fjellhamarelva. Bilbrua er uendret siden gangfeltene ble bygget på for ca 60 år siden.
 
Fjellhamarveien 56, også det et "Fjellheim-produkt" etter at de en eller annen gang overtok forretningsgården og bygget ut. Midt på bygget lå godte-kiosken (Det het vel Fjellhamar frukt og tobakk?) som ofte var målet i "store fri" for oss som gikk på skolen på andre siden av veien. Det var da vi fikk karameller til 5 øre og 2 stk salte måner for samme mynt.
 
I bygget til høyre startet jeg på barneskolen i 1957, da som nå er Fjellhamar skole Norges største barneskole. Jeg leser ofte om skolebygg som rives etter 40 år pga manglende vedlikehold. Dette er over 60 og fortsatt i bruk, det vitner om bra vedlikeholdsplaner i Lørenskog kommune.
 
Så var både "mimreturen" på Fjellhamar og årets stolpejakt i Lørenskog ferdig for min del. Takk for en fin tur, til neste år ønsker jeg en post eller to på Blåkollen, og hvorfor ikke på "myra" ved siden av barndomshjemmet mitt...
 
Tidligere turer i stolpejakten.no 2016:
27.05.2016 Stolpejakt i Vestre Toten, 80 poster
25.05.2016 Stolpejakt i Rælingen, 50 poster
16.05.2016 Stolpejakt i Drammen, 38 poster
15.05.2016 Stolpejakt i Gerdrum, 55 poster
10.05.2016 Stolpejakt i Nes, 120 poster
05.05.2016 Stolpejakt i Groruddalen, Alna 21 poster
01.05.2016 Stolpejakt i Ullensaker, urbant, 77 poster
30.04.2016 Stolpejakt i Ullensaker, terreng, 23 poster
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar