lørdag 6. desember 2014

Intervalltrening for et bedre liv


Høhh... intervalltrening for et bedre liv, hva mener jeg med det?

Etter hjerteoperasjonen i slutten av januar så jeg "best case" for meg spaserturer og kanskje noe jogging i framtiden. Jeg hadde lest om 4x4 for hjertepasienter, men regnet med at det dreide seg om rask gange, hvilket jo også er situasjonen for mange.

Tren intensivt 1-2 ganger pr uke
Egentlig er jeg ikke motivert for hard trening lenger, jeg er mer enn fornøyd med rask gange og rolige joggeturer - men så var det anbefalingene da; hjertemuskelen trenger trening akkurat som andre muskler for å vedlikeholdes eller bli sterkere. På rehabiliteringsoppholdet på Feiringklinikken i mars/april fikk vi hele tiden beskjed om å trene "intensivt" 1-2 ganger pr uke, fortrinnsvis intervalltrening så hard at man ble kraftig andpusten og svett. Javel!

Så er jeg altså godt i gang igjen med intervalltrening, en løpeøkt og en spinningøkt pr uke. Det er IKKE for å bli i bedre form med tanke på å konkurrere igjen, men altså for å kunne leve et bedre og kanskje lenger liv. Jeg har samme effekt av intervalltrening nå som da jeg var yngre og myyyyye raskere; dagen etter er jeg veldig opplagt - og kondisjonen bedres gradvis.

I går la jeg forresten ut link til Ingrid Kristiansens 4-dobbelte blogg om intervalltrening på kondis.no, interessant lesning både for toppløpere, mosjonister og hjertepasienter.

Det er en hake ved dette...
Det er bare en hake ved dette. Bedre form lokker fram konkurranseinstinktet.... men jeg har jo lagt opp! Rett nok har jeg planlagt å gå/jogge noen ultraløp i 2015 (EcoTrail, Marka24, UltraBirken, UltraVasan, NUC54) - men klarer jeg å stoppe med det? Egentlig håper jeg det, og for årene etter 2015 er det bare Marka24 jeg umiddelbart har lyst til å fortsette med.... og så alle gå/jogge prosjektene mine av typen alle-på-en-dag.

Ultraløpene i 2015 krever ingen intervalltrening... det  var bare det jeg ville presisere i den grad noen trodde Gammel'n hadde fått ambisjoner igjen.

5 x 500 i 5 min/km-fart
Dagens intervalltrening gikk på drømmeføre for årstiden, dvs 3-4 cm snø på gangveiene - og dermed bra feste og mykt underlag. Etter noen forsøk med 1000-metere har jeg nå tenkt å løpe 500-metere, i alle fall til jeg lett løper 10-12 drag. I dag ble det 5x500 i slak bakke med 2 min pause; 2:32, 2:33, 2:31, 2:31 og 2:29. Siste draget gikk altså i 4:58/km med 5:28/km til vending og 4:28/km tilbake. Det er nivået mitt i øyeblikket uten å presse meg maksimalt. For 20 år siden ville det vært en elendig fart på maraton - sånn er det bare.

2 kommentarer:

  1. Hihi, du har "lagt opp" og skal "bare" ta EcoTrail, Marka24, UltraBirken, UltraVasan og NUC54:-) Stå på, Olav!:-D

    SvarSlett
  2. Ja, dette blir nok mer "lagt opp" enn lagt opp!
    Men så rart det egentlig høres, så ønsker jeg å avslutte løpskarrieren... alderen krever jo også sitt, så før eller siden må jeg jo gi meg med dette. Men, jeg kjenner igjen en del av de kroppslige og mentale reaksjonene fra da jeg slet i mange år for å slutte å røyke. Det er ikke så lett...

    SvarSlett