tirsdag 3. mars 2015

Skiløper jeg? Nei!!

1,2 kilometer i sakte fart på glatte ski i motbakke "drepte" armene mine... de neste 22 kilometerne ble som en Vasa-avslutning, kavete og slitsom. Wow... har jeg virkelig blitt så elendig på ski?

Reidun (bildet) var nok ikke mye imponert over sin yngre bror denne dagen. Men... det ble en fin dag med Reidun nord i Nordmarka, selv om det også ble en skikkelig rotedag for meg.

Rotet startet med at jeg - som vanlig - dro litt for sent hjemmefra. Det fortsatte med at jeg sløvet meg forbi et veikryss i Nannestad og havnet på gamleveien over åsen til Roa, i stedet E16. Jeg kunne snudd, men fortsatte, og selv om det gikk 20 minutter ekstra var det en flott tur i vinterlandskap med meterhøye brøytekanter og vinterhvite snødekte veier. Mellom Grua og Mylla bare måtte jeg på huk utenfor bilen, men med meterdyp snø der jeg burde gått, ble det i stedet dårlig dekning bak bilen i en liten parkeringslomme. På utfartsparkeringen ved Svartbekken fikk jeg ikke kodet inn telefonnummeret på SMS'en når jeg skulle betale parkeringsavgiften. Med telefonnummer 2090 fikk jeg i stedet opp alle valgene på Hurdølinger (postnummer 2090) i kontaktene mine. Reidun betalte for meg... Nypreppa ski måtte også få noen lag med blå ekstra og VR30... men det ga ingen god start på skituren som startet 10:59 i stedet for 10:00.

Markadatabasens kart med preppestatus...
(klikk for større kart)
vi burde vært i de grønne løypene, men det var vi ikke.

Dagen var avsatt til Skijegertur i Østmarka, men der er det ikke føre for slike utskeielser nå, så de to eldste søsknene Engen hadde avtalt en alternativ skitur et sted med gode snøforhold. Valget falt på Svartbekken, der er det over en meter snø og løypene innover i Marka var nypreppa i går og søndag, det hadde jeg sjekket på forhånd(i går). Med et par minusgrader lå det an til fint blåføre. Hadde jeg sjekket Markadatabasen før avreise i dag hadde det nok blitt en tur Mylla-Finnstad tur/retur i stedet...

Det var noe som ikke stemte. Løypa fra Svartbekken over mot Gjerdingen var åpenbart preppa i går ettermiddag eller kveld, men det må ha vært plussgrader. Nå var det nesten som et skarelag over det hele, noe som gjorde smøringa utfordrende, og styresnø i utforbakkene var fraværende. Det var flotte trikkeskinner av noen skispor å gå i, men det var betydelig flottere å se på enn å takle. At jeg ikke smurte om med VR50 før to timer senere er jo et ubesvart spørsmål, for en i utgangspunktet dårlig skiløper ble det mer enn kavete. Reidun klarte seg bedre med VR50 fra start (og hun er en bedre skiløper også).

Skiforeningens løypebas Petter Biong reddet turen over Gjerdingen og Kalven... flott spesialservice og en hyggelig prat. Vi betaler begge medlemskontingenten med glede.

I lusefart kom vi oss over til Gjerdingen, men derfra var ikke løypa mot Katnosa kjørt opp etter siste snøfall (i går?). Vi gikk litt på veien mot Almedagsputten, men snudde og bestemte oss for å gå over vannet på Gjerdingen. Dette var heller ingen god ide, der var det heller ikke kjørt eller gått etter siste snøfall - så etter 50 meter var vi i ferd med å snu, men da kom dagens engel forbi. En av Skiforeningens løypebaser, Petter Biong, kom glidende med skuter og sporsetter da han så oss, og selv om han hadde planlagt noe annet, kjørte han først opp de 3 kilometerne over vannet, slik at vi fikk seks fine kilometer tur/retur over Gjerdingen og Kalven. Vi brukte opp den planlagte tiden - men dagens skitur ble 23 i stedet for 30 kilometer - og avslutningen i bakkene ned mot Svartbekken kunne sikkert høres helt hjem til Romerike. Utrolig hva skiene tåler av skrubbing på hardt underlag.

Matpakka ble inntatt i ly av Gjerdingen skole, en Markaskole som ikke har vært i bruk siden 1940-tallet. I vinduet henger en lapp om at skolen kan leies av 2. Nordberg KFUM speidergruppe til samlinger og annet - og med 37 sengeplasser kan kanskje dette være noe for ultraløperklubben. Kristins Runde som vi arrangerte i 6 år fra 2008-2013 passerte for øvrig skolen ved Gjerdingsdammen - og det meste av skituren i dag gikk i KR-terreng.

Utsikt fra Gjerdingen skole mot Gjerdingen.
 
Reidun på tur over Gjerdingen...
 
Reidun ved Rajebråten dit vi tok en avstikker på slutten. Her er der servering (Harestua IL) lørdager og søndager, men dette var jo en tirsdag.
 
Takk for nok en fin tur søster!!
Jeg samler på jenteturer i år; de fire siste skiturene er med Reidun i Losbymarka, to ganger Marianne på Lygna og så Reidun fra Svartbekken i dag. Førstkommende helg blir trenden brutt, da skal jeg på guttetur til Trysil!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar