onsdag 1. april 2015

Beste intervalløkt på bena siden 2008

Litt oppsummering
Sesongen 2008 var siste året med regelmessig intervalltrening, og siste året jeg var i skikkelig bra form. Etter det har det meste vært håpløst med langdistansekne, hælskader og operasjoner, symfysitt og kuliminasjon med trippel bypass hjerteoperasjon januar 2014.
Så hva gjør jeg?

Jeg la opp som løper umiddelbart, sånn var det bare - og det var for så vidt OK, jeg hadde over 2200 konkurranser bak meg og nok å mimre over resten av livet.
Men hva skjer?

Medisineringa og den lange pausen etter hjerteoperasjonen hadde tatt knekken ikke bare på hjerteproblemene, men også på hælplagene og symfysitten. Jaja... så kunne jeg jogge i alle fall - og jeg var mer enn fornøyd med det.
Men hva skjer?

Jeg frisknet til på en helt annen måte enn jeg hadde regnet med, jeg fikk med meg en hel del kjempelange turer, riktignok med mest gåing, på distanser fra 50 til over 100 kilometer. Dermed begynte jeg å drømme om likevel å få med meg noen av de nye ultraløpene jeg hadde gått glipp av.
Så hva skjedde?

Jeg meldte meg på til EcoTrailOslo80 km, UltraBirken 60 km og UltraVasan 90 km. Drømmen var å fullføre innenfor makstiden - og det er jeg nå overbevist om at jeg skal klare. All treninga er lagt opp mot dette, men i tillegg følger jeg jo også Feiringklinikkens anbefaling om en ukentlig styrketrening og en ukentlig intervalløkt.
Så hva skjer?

Jo, formen blir bedre og bedre, mye bedre enn jeg hadde drømt om i mine villeste fantasier etter hjerteoperasjonen. Jeg er jo en gammel mann også!

Den begrensningen jeg hadde satt med tanke på fart og intensitet var bare egnet for ultraløp, og egentlig ønsker jeg å sette strek der. Men nå innser jeg at det ikke er noe fartsmessig hinder for også å slenge med i "vanlige" løp igjen snart, f.eks. noen av karuselløpene. Jeg har ingen planer for det, men...

Jeg tør ikke lenger spå om hva som skjer!

Dagens intervalløkt
Nå er ikke farten på intervalløktene mine så veldig stor ennå, men med relativt hyggelig intensitet er dette trening med overskudd - så jeg vet at jeg kan tøye grensene en god del lenger. Jeg skal gradvis øke fart og antall repetisjoner på intervalløktene utover våren, jeg er ikke minst nysgjerrig på hva en gammel hjerteoperert gubbe kan tåle uten å presse seg så det blir ubehagelig.

I dag løp jeg en 4x4 økt på mølle på Spenst Årnes, i praksis var det 4x 3:30/1:30 i 5:15 min/km-fart med rask gange i pausene og 10x 30/30 i 4:17 min/km-fart. Jogging ellers gikk i 6:00 min/km på ei økt som totalt var 10 km. Jeg hadde ikke pulsbelte på meg, men håndsensorene viste høyeste puls på 142 - altså en snill belastning og et hint om at jeg kan tøye strikken en god del mer.

Rart å tenke tilbake på tiden da 3:45 min/km var normal halvmaratonfart.... men det er historie!

Det var ikke bare meg fra Kondis på Löplabbets PåskeHareMaraton. 
Marianne hjalp til med utdeling av boller og cola og påskehareluer til deltagerne.

PåskeHareMaraton
I går hadde jeg satt av noen timer til å ta bilder og lage reportasje fra Löplabbets PåskeHareMaraton mellom Ski og Sandvika. I strålende vær var det 71 løpere med i dette som omtales som en "sosial maraton" - der det å løpe sammen med noen er viktigere enn å løpe fra noen. Hyggelig var det å stå på sidelinja med fotoapparat og utveksle kommentarer med kjente og ukjente, hyggelig var det å prate med mange av de som hadde fullført  - og som samlet seg i Löplabbets butikk, og hyggelig var det å få solid deltagerrabatt på mine nye Hoka Huaka sko!

Kondis.no: 71 deltagere i påskesol under Löplabbets PåskeHareMaraton

Frants var en av de 11 fra klubben som deltok...
Her fra Blommenholm hvorfra jeg tok de fleste bildene.

4 kommentarer:

  1. Se der ja 😀 Kanskje ikke helt tilfeldig at du kjørte en slik økt Olav.....for da jeg løp en langtur på tirsdag tenkte jeg på deg/oss da jeg var i bakkene opp fra "Hølet" retning Løkenvangen. Der kom jeg nemlig på at du og jeg kjørte bakkeintervaller for noen år siden 😛 Så - kan jeg ha sendt noen inspirerende tanker til deg mon tro?
    He-he...og du vet jo egentlig at jeg har hatt stor påvirkningskraft på deg siden vi ble kjent - om du vil innrømme det eller ei. Så hvem vet hvem som egentlig pushet deg på mølla Olav 😉
    For økta var ikke en Aprilsnarr vel 😄

    SvarSlett
  2. Firkantene i innlegget mitt er smilefjes ;-)

    SvarSlett
  3. Ja, Bjørn. Kansje det var noe i lufta...jeg husker veldig godt de motbakkeintervallene - som var en av de siste intervalløktene mine før skadene dukket opp. Ser at dagen var 21. juli 2008, og at jeg ikke hadde noen god dag - med bare to langdrag og fire korte til slutt.

    Neida, gårsdagens økt var verken aprilsnarr eller like tung som i 2008...

    Påvirkningskraft...hvordan kan du tro det, hehe.
    Joda, jeg har jo glippet på 10-årsjubileet for min første ultralange løpetur; 24.mars 2005. Etter litt mailing møttes vi første gang på Sagmoen og la ut på en 5-milstur, min første ultralange tur og du som nyfrelst ulraløper.
    Du kan godt si at det ble et vendepunkt for o-løper og halvmaratonløper Engen.

    SvarSlett
  4. haha, jeg leste gjennom referatet mitt fra turen. Jeg var nok i bedre form enn deg den gangen :-) Jeg hadde heller ikke sans for rask gange som del av treninga, jeg skriver: "Turen var ganske nøyaktig 50 km, men fratrukket gåturen underveis ble det 47 km". Altså, for meg var det 47 og ikke 50 km, hehe.
    Ser at snittfarten var 5:30/km for hele turen, men 5:15 siste to milene etter at du måtte kaste inn håndkleet (du løp ut uten næring og med 2 dl drikke i en liten flaske).

    SvarSlett