torsdag 9. mars 2017

Stolpejakt i Lillestrøm på en utepilsdag

Dagen var 26. august, det var fredag kveld og et usedvanlig flott vær - utepilsvær. Det var en fin dag for å lete etter stolpeposter også, Lillestrøm Rundt, 40 stolpeposter på en to timers joggetur. Det er syv måneder siden nå når dette skrives, men når jeg ser på bildene husker jeg nesten hvert skritt av den fine turen.

Dette er en av seks stolpejaktturer jeg aldri rakk å dokumentere på sensommeren... det var vært noen usedvanlig travle måneder. Pensjonist... haha... med periodevis mer enn fulltids jobb og masse engasjement ved siden av. Nå er snart årsmøtesesongen over, og jeg har en slags kontroll på utestående oppgaver... inkludert de fire stolpeturene som skal dokumenteres etter denne (Biri/Snertingdal, Re, Ålgård og Stenberg/Bergsmarka Gjøvik).


Klikk på linken og få svaret:
Hva er stolpejakt?
Der finner du også link til alle mine 82 stolpejaktblogger med tusenvis av bilder.


Jeg er godt kjent i Lillestrøm, og jeg var vel denne kvelden ingen steder jeg ikke har vært før - men det var en veldig  fin tur, og for de stolpejegerne som ikke hadde vært i Lillestrøm tidligere er jeg sikker på at de fikk et fint og kanskje overraskende innblikk i Flisbyen. Jeg håper andre fikk like fint vær på turen som meg - alt er så mye finere i fint vær!

Tidligere i uka hadde jeg vært 11 timer på stolpejakt i Bærum (to dager) og Askim, men joggeformen var helt grei og med en liten sluttspurt var jeg tilbake ved bilen etter den 14 kilometer lange turen på nøyaktig 2:00:00 inkl foto- og annen stopp.

Bilder fra stolpejakta i Lillestrøm:

Jeg parkerte ved Skedsmo Rådhus, hvor stolpepost 8 ble dagens første "fangst". Foran rådhuset sto en av kommunene hydrogenbiler strategisk plassert. Det blir spennende å se hvilket navn rådhuset og kommunen får etter sammenslåingen med Fet og Sørum. Jeg håper på "Lillestrøm" som er det eneste virkelig godt kjente navnet utenfor regionen.

Stolpepost 4 var ved turveien mellom Helsebygget og jernbanen, på byggets skyggeside bokstavelig talt.

Stolpepost 2 er definitivt ikke på skyggesiden der den var plassert ved turveien mellom Dampsagveien og Nitelva. Det nye boligområdet skjemmer ikke ut flisbyen...

Stolpepost 1 ved Kanalveien...

Stolpepost 3 ved torget på sydsiden av Lillestrøm stasjon  Her fortsatte turen gjennom stasjonsbygget til sentrum på andre siden. 

Det var som sagt en dag som egnet seg like bra til utepils som til stolpejakt, men jeg lot utepils være utepils selv om stolpepost 5 var ved gjerdet til Garcon.

Det var rigget til (stygt) for et eller annet arrangement utenfor Lillestrøm Kultursenter der stolpepost 7 var festet til en stolpe. De som pilset utenfor kultursenteret kikket litt forundret på gammeln som jogget forbi dem to ganger.


Stolpepost 6 ved Doktorgården i Kirkegata.


Ny mulighet for utepils på Lillestrøm Torv....

... men jeg valgte den tørrlagte stolpen på andre siden av torget. 


Det bygges og bygges og bygges i Lillestrøm. Den bymessige sentrumsbebyggelsen mister mer og mer sitt gamle småbypreg. Fra gammelt av het det at ingen bygg i Lillestrøm skulle være høyere enn kirken, det er historie nå. Akkurat nå pakkes kirken inn av massiv ny bebyggelse og mister sitt tidligere nesten monumentale uttrykk. Stolpepost 12 var i parken foran kirken.

Her er Engebret Wesselsgate stengt av byggevirksomhet. Selv som fotgjenger måtte jeg ta en omvei for å komme til Lillestrøm videregående skole.


Stolpepost 21 var i parken ved Romeriksmonumentet - like ved Lillestrøm vg skole. Monumentet er til minne om falne under 2. verdenskrig.

Vollaparken med stolpepost 13. Her ved Volla skole fikk jeg et møte med lovens lange arm som 13-14-åring. En venn av meg hadde fått seg ny lett motorsykkel. Jeg hadde aldri kjørt verken moped eller motorsykkel, men ble fristet til å prøve en runde rundt parken - og der dukket altså en uniformert brysk "polti "opp. Det var min eneste moped/motorsykkelltur noensinne, maks 500 meter. Det ble hjembesøk av den lokale lensmannen, og forseelsen fulgte meg i ganske mange år (som den eneste, men nok til at jeg ikke hadde rent rulleblad). Neida, jeg bodde ikke i Lillestrøm, jeg syklet dit - en sykkeltur på 2x10 km var jo ingen utfordring for datidens ungdom (sa gammeln).

Stolpepost 14 på andre siden av Volla skole.

Stolpepost 20 var ved den lille parken i Rolf Wickstrømsgate, midt i villabebyggelsen på paddeflate Volla.

Stolpepost i Vestbygata ved Volla barnehage.

Fortsatt i Vestbygata, nå stolpepost 23 ved Kjellervolla Ungdomsskole.

Også Skedsmo videregående skole ligger i Vestbygata, her var stolpepost 24.


Flott postplassering!


Stolpepost 26 ved våtmarksområdet Sogna - mellom Kjeller flyplass og Nitelva.


Stolpepost 25 i Bjerkealléen.

Stolpepost 19 ved banene til Lillestrøm Tennisklubb.

Stolpepost 17 ved krokketbanen (!) på Volla, der Strandpromenaden Krokketklubb holder hus, en av ikke alt for mange krokettklubber i Norge. Den flotte banen ligge nå rett innenfor flomvollen ved K.M.Nordangers vei, men jeg mener å huske at den for 50 år siden lå ved "Måsan" i Vestbyveien. Jeg var ihuga LSK-patriot den gangen også - i Tom Lunds storhetstid. Tom var ikke bare Norges beste fotballspiller, han var også en utmerket stavhopper (og god i mange andre idretter også) og han elsket å spille krokket. Det var nesten så jeg fryktet han skulle droppe fotballen for å kunne spille mer krokket. Så sent som i 2006 vant han forresten NM i Enhåndscroquet sammen med sin tidligere lagkamerat på LSK, Finn Bjerk. Om det nå er mer bridge, golf og hestesport skal være usagt.... jeg tenker i alle fall alltid på Tom Lund når krokket blir nevnt!

Flomvollen langs Nitelva er et gigantisk prosjekt som ikke minst ble diskutert etter storflommen i 1967, men først etter flommen i 1995 ble flomvollen påbegynt - og siden 1999 har den vært der ikke bare som en beskyttelse mot flom, men som et flere kilometer langt parkanlegg som inkludrer stadig flere kunstverk.

På turen langs flomvollen er det mange nye sittegrupper... stolpepost 18 var på vollen bak denne fine hvileplassen.

Langs flomvollparken var stolpepost 27 ved disse buskene ved Badeveien.

Jeg oppfattet ikke hvem det var før det var for sent å hilse, men de jeg nettopp hadde møtt var to andre stolpejegere fra Nes - som i likhet med meg har vært på alle 2016 og 2017 stolpepostene i opplegget til stolpejakten.no (jeg har 1300 andre i tillegg)

Stolpepost 28 langs den fine Badeveien.

Og i Badeveien kom jeg til gamle Nebbursvollen Friluftsbad med stolpepost 29.. "Nebbursen" var en stor begivenhet da den åpnet i 1967 - tragisk nok samme året som den gigantiske flommen oversvømmet Lillestrøm totalt.

Stolpepost 37 var ved nok en nyopparbeidet rasteplass ved "Helsestien" langs Nitelva.

Her deler Helsestien seg med avstikker mot Hundejordet.

Stolpepost 39 i jungelen det Nitelva slynger seg på tre kanter.

Stolpepost 38 ved Hundejordet, som var fritt for hunder akkurat da jeg var der.

Stolpepost 40 ved elvebredden ytterst på halvløya.


 
Idyll med Kjeller Flyplass på andre siden av elva.


Stolpepost 35 på Skjettensiden av turveibroa over Nitelva


Stolpepost 36 ved turveien mellom Skjetten og Lillestrøm.

Stolpepost 33 ved turveien retning Sagdalen.

Stolpepost 33 ved industriområdet innerst i Skjærvaveien.

Stolpepost 32 ved flomvollen mellom Skjærvveien og Nitelva.


 Stolpepost 31 ved evja der Sagelva renner ut i Nitelva. Her har Strømmen Båtforening tilhold.

Fossen som avslutter Sagelva. Herfra kan man gå en flott tur langs elva mot Strømmen og Fjellhamar.

Da har jeg kommet over til andre siden av elva.

Stolpepost 30 ved Strandveien.

Nitelva fra broa der Strømsveien blir Nittedalsgata. På området langs Strandveien til høyre på bildet planlegger grunneier NRV (og noen til) å bygge en ny gigantisk bydel, delvis i Rælingen og delvis på fylling ut i elva.

Stolpepost 15 ved OBS Lillestrøm i Jonas Lies gate.

Sjekk merket fra 1967 på flomsteinen. Ikke rart hele byen lå under vann og båt var eneste framkomstmiddel! Vannet sto mye høyere enn nivået på dagens flomvoll, men nå har man kanskje bedre kontroll på tapping av vann i Glomma/Øyeren. 

Stolpepost 16 ved Flomsteinen.

Langbeint kar i kveldssola med Lurkahuset i bakgrunnen.
  
Stolpepost 10 ved Lurkahuset  - Lillestrøms eldste hus - med Politistasjonen i bakgrunnen.


Stolpepost 9 var ved Johnathan Borofsky's Hammering Man, Lillestrøms versjon av den kjente kunstnerens bevegelige hamrende figur. Det var dagens 40. og siste stolpepost i Lillestrøm., i bakgrunnen er rådhuset der jeg parkerte to timer tidligere.

Videoen min av Hammering Man in action:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar