onsdag 17. juni 2015

Rundkollen-Paradiskollen-Bukollen

På en av årets flotteste soldager hittil, kanskje den flotteste, kom Reidun og jeg endelig ut på vår lenge planlagte 3 (4)-toppstur vest i Romeriksåsen, med utgangspunkt fra "jordstasjonen" i Hakadal. Det var "Ti på Topp Romerike" toppene Bukollen (522 moh) og Rundkollen (592 moh) som skulle besøkes, og da tok vi også turen bort til Paradiskollen (670 moh) som ligger rett ovenfor Harestua.

Jeg har vært på toppene tidligere (men nesten 30 år siden jeg var på Paradiskollen)... men for Reidun var alle tre toppene nye besøkspunkter. Vi parkerte der nevø Sverre (Reiduns eldstemann) jobber, ved Televerkets jordstasjon i Hakadal - som er det beste utgangspunktet for tur til den flotteste av toppene, Rundkollen.

Utgangspunktet for turen....

Turgåere vs orm 3-3
På en hverdag selv i fint vær møter man ikke mange turgåere i skauen, men for oss pensjonister er det lett å velge øyeblikkene med best vær. Turbøkene på Bukollen og Rundkollen røpet da også at toppturer er noe folk flest bedriver i helgene. Vi møtte bare tre turgåere på de drøye fire timene vi gikk - de møtte vi innunder Paradiskollen. Faktisk støtte vi på like mange ormer, to passe store hoggormer og en liten stålorm.

Oppover og oppover.... herlig terreng!

Det er flott sti og veldig fint å gå hele veien opp til Rundkollen, men det er jevn stigning hele tiden med ganske nøyaktig 400 høydemeter fra parkeringa. Halvveis opp i åsen kommer man til Flåhellene, og herfra er det åpent flott furuterreng (lavfjellterreng) med mye "svaberg" - et usedvanlig vakkert parti, og slik er det helt til toppen og videre nordover.

Fin buske og turgåer like før toppen av Rundkollen.

Reidun på toppen...

Utsikt østover mot Vrangen og Sortungsvannene.

Reidun registerer "Ti på Topp"-posten i turkassa på Rundkollen.
Jeg skal ta alle ti toppene på samme dag senere i sommer.

Mellom Rundkollen og Paradiskollen startet det med flott terreng på svaberg og småmyrer i høyden, men gradvis mer teknisk terreng - og forbi mange idylliske småvann. Gamlebrodern langet ut foran og Gamlesøstern fulgte etter, hun insisterer alltid på å gå etter meg, enten det er til fots eller på ski. Etter de obligatoriske bildene og beundring av utsikten var det helomvending og tilbake samme vei vi hadde kommet, nesten ned til jordstasjonen.

Flott sti videre i retning Paradiskollen.
 .
Det var mange flotte tjern langs stien...

Motiv fra Kroktjerna.

Joda, det er greit å følge med på kartet selv om løypa er blåmerket.

Paradiskollen, 670 moh, dagens høyeste.

Utsikt mot Harestuavannet og Harestua.

Fin sikteskive der vi så topper i massevis. I det fine været var det flott utsikt til blant andre snøkledde Norefjell og Vikerfjell.

Reidun må også forevige utsikten.

Så er vi på tilbaketur igjen. Det var noen myrer i høyden, her er den største og våteste.
Tips; jo raskere du løper over - jo mindre synker du ned i myra!

Mot Rundkollen for andre gang...

Jeg prøvde meg med et forsiktig "er du klar for en topp til" - og fikk et halvfornærmet svar tilbake: "ja selvsagt! Har vi først dratt oss hit skal jeg ha med meg den siste toppen også". Hu har ultraløpergener hu søstera mi, synd at en operasjon etter løpeskade for mange år siden gjør at hun nå bare kan gå og ikke løpe - og helst bare i terreng. Men sprek er 'a, vi går ikke i lusetempo.

Dermed ble det å gi seg i kast med nye motbakke i solhellinga. Den smale flotte stien oppover Langveggen til Bukollen er brattere enn turen til Rundkollen, men når man kommer over 400 moh åpner terrenget seg slik som på Rundkollen med flott og idyllisk "fjellterreng". Stien opp her ble i praksis anlagt til "Ti på Topp Romerike" i 2012. Nå er den blåmerket. Bakken var bratt, og heldigvis viste Reidun litt menneskelige egenskaper ved å røpe at hun var sliten opp siste bakken - det var viktig for selvtilliten min.

Denne vesle stålormen likte seg i sola på vegen der stien gikk opp til Bukollen. De to hoggormene vi møtte kamuflere seg i lyngen før jeg fikk fisket fram fotoapparatet.

Det er like flott og samme "fjellandskap" på ryggen opp mot Bukollen som opp til Rundkollen.

Reidun registrerer posten på Bukollen. I bakgrunnen skimtes Varingskollen på andre sien av dalen, der var det Ti På Topp-post i 2013.

Innskriving i gjesteboka.

Ingen andre hadde skrevet seg inn så langt denne tirsdagen.

Krokete busker og fin utsikt.

Trigpunktet på Bukollen.

Så er det bare nedoverbakker igjen av turen....

At i alt var vi på tur i 4:23, og gåinga alene utgjorde nok 4 timer. GPS'en viste 17,67 kilometer og 879 høydemeter - en respektabel hverdagstur for pensjonistene. Jeg kjente jo at jeg hadde vært på langtur i RPL-løypa dagen før, og grublet litt over at jeg skulle på ny langtur dagen etter....

Tilbake ved utgangspunktet! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar