torsdag 18. juni 2015

Romeriksåsen på langs, 16-34 km

Sist jeg løp med Kent regnet det, årets eneste regnværsløpetur hittil. Gangen før det var det så mye snø at en terrengtur ble vegløping. Og.... i går var det meldt regn, men endelig klaffet det for Kent og meg, det ble oppholdsvær akkurat i tide til løpeturen vår - og faktisk gløtt av sol underveis på 3-timersturen.

Romeriksåsen på langs, "vegpartiet"
På gårsdagens tur var det klart for del 3 av løypegjennomgangen til RPL50, og Feiring-Kent skulle holde meg med selskap. Til siste del av gjennomløpingen fk lørdag har jeg løpe"date"  med Anita.

Kent gjør seg klar til 21 km med Gammeln.
17,8 km av RPL-løypa + litt til.

Kent og jeg startet turen ved Knepphaugmyra like innenfor Sjonken i Nannestad, og det ble bedagelig fart med miks av jogg og gang... jeg kjente i bena at jeg var på langturer med mange høydemeter begge dagene før. Etter 3 kilometer var vi ved Rotua der den renner ut i Bjertnessjøen - og der løypa til Romeriksåsen på langs tar en lang avstikker fra Jotunheimenstien som løpet følger de første 16 kilometerne, og også fra ca 34-40 kilometer.

Det vi startet "løypesjekken" har løperne fulgt grusvei 1 km, og på den sløyfa vi skulle løpe var resten av RPLs grusveistrekninger. Det er snakk om skogsbilveier med mye løs grus og ikke spesielt hardt underlag og bare sporadisk biler innenfor bommene.

Strekningen i kortversjon: - Grusvei 5,5 km med 2,5 km slak motbakke (100 hm) til Råsjøen og langs hele Råsjøen. Morsom 3 km sti videre, først i gammelskog motbakke, deretter småkupert åpent landskap og smal lettløpt sti i lyngen. Nye 5,5 km på grusvei til Hakkim og 3, 8 km setervei over åsen ved Engelsrudvangen og 150 hm ned til vegkrysset NV for Sørsætra.


Etter 2,5 km kom vi til Råsjøstua som serveres de berømte elgpølsene på helger i skisesongen. Løperne i RPL har her tilbakelagt ca 19 km - likevel får de ikke servert elgpølse.

Løypepartiet i Garmin Connect
Senere kommer tilsvarende spor for hele løypa samlet. GPX-fil ligger under "eksporter".

Dette partiet har altså 11 av RPL's 13 kilometer grusveg... men det var ikke spesielt hardt underlag og vil være helt greit å løpe med terrengsko - som jeg absolutt anbefaler i resterende del av løpet. Den strekningen vi løp og gikk var 18,8 km, som betyr at det fra start til Knepphaugmyra er 33,5 kilometer (mot stipulert 34 km). Høydemeter hittil er 637, så de stipulerte 700-750 hm vil nok passe bra. Det blir spennende å se på lørdag om det er 16,5 km til mål, eller om jeg må legge inn en liten sving.... løypa skal være minimum 50 km og minst mulig over dette.

Flere bilder fra turen:

Ved Råsjøstua går det en grusvei rett sør til Hakkim, vi skal rett fram på en litt lenger rute.

Vannkilder er det både her og der langs løypa, så løperne trenger ikke å bekymre seg for muligheten til å etterfylle med vann.

Fra Råsjøen som vi følger 2 km.

Saueflokken jaget foran oss, men ga raskt opp og trakk inn på et tømmerslep.

Kent i gammelskogen sørover fra Råsjøen.

Løypekryss over mot Harestua.
Ikke så langt fra der jeg var på tur med storesøster i går (Paradiskollen).

Skomakarputten...

De siste 2 kilometerne sti mellom Råsjøen og Tvekjellervannene gikk på smal sti i lyngen, det er et lettløpt og herlig parti av løypa.

Idyll ved Søndre Tvekjelleren... og tilbake på (myk) grusveg.

Beveren har jobbet ved bredden av Vrangen.

Damkrona til Vrangen... i det hele tatt følger vann etter vann på denne strekningen.

Nordre del av Lauvtangen...

Hakkim, nå er det straks slutt på vegløpinga...

Ved Hakkim tar løypa av fra skogsbilvegen og inn på en seterveg over gruveområdet ved Engelstadvangen. 3 av 5 mil er unnagjort for RPL-deltagere.

Engelstadvangen...

2-meter'n (nesten) passerer Engelstadvangen.

Etter 3 fine kilometer på seterveg -  der siste halvdel var utforbakke med 150 høydemeter den lette veien - er vi ved det sentrale løypekrysset sør for Bjertnessjøen der RPL igjen skal følge Jotunheimstien. Onsdagsturen vår sluttet her, og her starter lørdagsturen på de siste 16 km - det som jeg mener er løypas aller flotteste parti.

2 kommentarer:

 1. Flotte bilder.
  Etter å ha lest gjennom postene så glede jeg meg nå enda mer til helgens løp.

  SvarSlett
 2. Takk for det Tullebukken, det blir en flott tur.
  Lykke til.

  Jeg skal gjennom hele løypa onsdag sammen med en venn.

  SvarSlett