onsdag 17. juni 2015

Nytt fokus: "Romeriksåsen på langs"

Historien fra helgen før gjentok seg; akkurat som i Lysefjorden Inn ble det DNS i UltraBirken. Jeg hadde uansett bare orket en av disse, men forutsetningen for å stille opp er også at helsa kjennes OK ut, og magen har kranglet et par uker nå. Ikke verre enn at jeg kan trene, men det føles ikke helt ok.

Sekken var pakket og løpstøyet lagt fram sent fredag kveld, jeg var fortsatt i tenkeboksen med tanke på å løpe UltraBirken eller ei. Jeg var i grubleboksen hele natta til klokka  ringte - uten å ha sovet ett sekund; Jeg ble hjemme. Ikke følte jeg meg helt shape, kona var syk og vi var hundebarnevakt hele helgen.... unnskyldningene sto i kø!

Romeriksåsen på langs
Dermed ble fokus flyttet over på "mitt eget løp" Romeriksåsen på langs (RPL50) som arrangeres søndag 28. juni. Jeg skal fire turer i terrenget for å fastsette endelig løypevalg, jeg skal løpe gjennom for å lage GPS-spor (arrangørløp) og jeg skal gjennom hele løypa på to dager for å merke. Det blir mange lange treningsturer av dette, og slik sett greit å starte uten å være utslitt etter UltraBirken.

Bruvoll-Råbjørnhytta
Første del av løypesjekken hadde jeg for en uke siden (9.juni), 9,5 kilometer fra startstedet ved Bruvoll (E16) og over til Råbjørnhytta. En sen kveldstur der jeg hadde mer enn nok å bli ferdig med turen før det ble mørkt.

Beskrivelsen min fra denne første delen som i sin helhet fulgte Jotunheimstien: 1 km på grusvei, deretter lang motbakke på traktorsti opp til Snellingen (DNT), teknisk sti videre mot Snellingsrøysene (løpets høyeste punkt), deretter variert sti og noen myrpartier forbi flere småvann og Ingelsrudsetra og ned til Råbjørnhytta (DNT). Totalt 9,5 kilometer og 292 høydemeter.

Råbjørnhytta (DNT)... flott for familier med småbarn, bilvei 500 meter unna.

Jeg prøvde å se på løypa med vegløper-øyne og ikke mine egne o-løper-øyne, og tror nok at mange vil oppleve en god del av denne strekning som ganske teknisk, men ikke vanskelig på noen måte.

Jeg sjekket en alternativ rute tilbake til bilen ved Bruvoll; sti mot vestre enden av Råbjørn og blåstien som følger skiløype derfra tilbake mot Snellingen. Det ble et veldig enkelt valg, det var ei ordentlig møkkaløypa på alle måter med masse myr, gjørme, hogst og dårlig underlag. Det ble alt i alt en rimelig tung kveldstur.... drøyt 19 kilometer for å sjekke 9,5 km.

Hele strekningen fra start ved Bruvoll til Bjertnessjøen følger Jotunheimstien.

Råbjørnhytta-Bjertnessjøen
Neste løypesjekk var mandag denne uka (13. juni)... da fikk jeg en tur på 21 kilometer for å sjekke 6,3 km av RPL-løypa! Når jeg er alene og ikke kan ha bil både ved start og sluttpunkt blir det ofte langt å sjekke gjennomgangsløyper. Jeg parkerte ved Rustad sag i Nannestad og fulgte grusvegen i den eviglange (over 6 km  av totalt 7,3 km) motbakken opp til Råbjørnhytta der jeg skulle fortsette sørover i RPL-løypa. Disse motbakkene har jeg forresten gode minner fra; her gikk det 30 kilometer lange løpet "Dreper'n" i mange år, et løp jeg alltid gjorde det bra i og har noen av mine sterkeste løpsprestasjoner. 2:05 i ei løype med 500 høydemeter og over 10 km i terrenget.

Fra bekken mellom Råbjørn og Fiskeløysa...
 
Råbjørn, to kilometer langt vann med masse kroker og kriker...

Jotunheimenstien og RPL-løypa går på baksiden av DNT-hytta.
 
Beskrivelsen av RPL-løypa fra 9,5 til 15,8 km: Fortsatt på Jotunheimstien, teknisk sti og noen myrpartier til høyeste punkt ved Rudskampen, deretter mye fin sti ned til grusveien nedenfor Bjertnessetra og 1 km grusvei videre til bro over Rotua. Dette partiet var 6,3 km med 84 høydemeter.

Tilbake til bilen ble det vegløping langs Bjertnessjøen, via skiutfartsstedet Sjonken tilbake til Rustad, nye 7 km og totalt nesten 21 kilometer. Da gjenstår to "sjekketurer", fra 16-34 km onsdag og fra 34-50 km fredag.

Denne broen over damkrona må krysses rett etter Råbjørnhytta.

Løypa går gjennom Naturreservatet ved Rudskampen).

Det er ganske teknisk stiløping i nordhellingene, men åpent og fint på toppene og i sørhellingene.

Bildet fra Rudsvangen er tatt motsatt vei av det man løper ned fra Rudkampen.

Bjertnessetra... her svinger løypa, det vil kreve god merking.

15,8 kilometer fra start i RPL50 kommer man til vegkrysset der vegen og skiløypa går opp til Råsjøen... kommer tilbake hit om to dager.

I et vegkryss ikke langt fra Sjonken står det en gedigen oppslagstavle som forteller om gruvedriften i området - og i dette området mellom Hakkim, Engelstadvangen og Sjonken kommer løperne etter drøye 30 kilometer. Både her og flere andre steder er det mulig å komme med bil helt inntil eller nesten inntil RPL-løypa, men det er bompenger på vegene.

2 kommentarer:

  1. Fantastisk for en innsats du legger ned for oss som skal løpe den 28. Jeg gleder meg veldig til min ultradebut. Det ser ut til å bli en fantastisk flott tur!

    SvarSlett
  2. Hei Vidar
    Det er alltid spennede med ultraløpsdebutanter, klarer de å åpne rolig nok (?). Ja, dersom du like å løpe i terreng får du en kjempefin tur. Jeg var på strekningen mellom 16-34 km i går (kommer på bloggen etterpå) og skal gjennom siste del lørdag formiddag. Løpsinfo, oppdatert kart mv kommer på e-post etter helgen.

    SvarSlett