søndag 9. juli 2017

50 stolpeposter i Solør avsluttet 54 kilometers dag

Tidligere på dagen hadde jeg jaktet på 50 stolpeposter i Løten (sentrum+Budor) - nå var det Solør som sto for tur, med tettstedene Flisa, Kjellmyra og Lunderseter. Datoen er 9. juli - men dette skrives 4. februar - nesten 7 måneder senere). Likevel, så fort kartet kommer fram og bildene gjennomgås er turen friskt i minnet.

Det var en lang dag, der jeg sto opp klokka 5 og startet dagens stolpejakt ved Løten kirke klokka 7 på søndagsmorgenen. Nå hadde jeg over 32 kilometer i bena og klokka var 14 på ettermiddagen i det jeg parkerte ved den nedlagte bensinstasjonen midt i Flisa sentrum.

54 kilometer - 102 stolpeposter
For å foregripe begivenhetene litt, så ble dagstotalen etter stolpejakta på Flisa, Kjellmyra og Lunderseter 54,2 kilometer med 714 høydemeter. Totalt 9 timer 28 minutter til fots etter 102 stolpeposter.

Gamle minner fra Solør er først og fremst knyttet til orienteringsløp, spesielt på 80-tallet da jeg løp en stor del av o-løpene mine i Glåmdalen, Solør, Hamar/Løten. I nyere tid har turene til Flisa vært besøk hos Idrettsbutikken nede ved Glomma, som drifter lageret til Kondis og Kondisbutikken som jeg har ansvaret for. Flisa forbinder jeg også med mygg - masse mygg!

Det var første året med stolpejakt for alle disse tre stedene, det gjør det jo litt ekstra interessant.


Noen bildeminner fra stolpejakten på Flisa
15 stolpeposter, 10,9 kilometer - 143 høydemeter - 1 time 48 minutter

Jeg parkerte ved den nedlagte bensinstasjonen rett sør for rundkjøringa i Flisa sentrum. Noen hundre meters vandring derfra var ved stolpe 7 i den bratte ravineskråningen nedenfor Åsnes skole. Bildet yter ikke skråningen full rettferdighet. Videre ned mot "Myrmoen" fulgte jeg et tråkk der jeg mest skled nedover selv om det var helt tørt på bakken. Egentlig hadde jeg tenkt å ta trappenedgangen i enden av idrettsplassen bortenfor skolen, men syntes det var i overkant feigt.

Myrmoen er en flott furumo omkranset av gjengodde kroksjøer - som nå er myr. Hele området er kraftig oppgradert med tanke på friluftsliv de siste årene, med turvei, rasteplasser, treningspark ++


Velkommen til Myrmoen friluftsområde!
Jakt i friluftsområdet er forbudt, står det, men det gjelder vel ikke stolpejakt?

Stolpe 14 var en av to stolpeposter inne i den åpne fine skogen på Myrmoen.

Stolpe 13 var ved bredden av en stilleflytende Flisa, før den renner ut i Glomma like nedenfor.


Her - i elva Flisa - har jeg fisket på tidligere besøk...

Etter turen gjennom Myrmoen og langs Flisa skal jeg opp mot bebyggelsen igjen. Her er stolpe 1 i krysset bortenfor det røde huset - nedenfor Flobergsjordet.

Her måtte jeg vente litt på toget før jeg kunne fortsette ut på fylkesvei 206.

Stolpe 3 ved et søppelskur på boligfeltet Flobergsjordet.

Stolpe 2 var ved dette krigsminnesmerket ved ravina ovenfor Glomma.

Glomma retning Elverum sett fra stolpe 2.

Rånestripa på Flisa; Kaffegata som er en fristende snorrett gate gjennom hele sentrum. Her ser du alltid spor etter gamle Volvoer (og andre bakhjulsdrevne biler).

Stolpe 4 ved ei fotballøkke vest for Kaffegata.

Stolpe 5 ved en trafostasjon i Skrivarvegen - fortsatt vest for sentrumsgata.

Stolpe 6 bak et av forretningsbuggene i Kaffegata.


Stolpe 8 ved en trafostolpe "på jordet" vest for sentrum. Her var det klargjort for husbygging, men responsen så ut til å ha vært dårlig. Det var no mer fristende å bygge i åsen litt lenger vest.

Jeg hadde tenkt å gå omveien over den digre gangbroa mellom Kjølengårdene og Kjølaberget, men jumpet over riksvei 2 der jeg fant en sti opp mot bebyggelsen. Jeg kom alt for høyt - og måtte mange høydemeter ned igjen til stolpe 10 ved dette pumpehuset nedenfor bebyggelsen i sørenden av Kjølaberget. Som gammel o-løper irriterer slikt meg - selv om det bare er snakk om et par minutter ekstra. Bom er bom - og bom er unødvendig.

Stolpe 9 ved Mikkelsplass. Her er det store tomter og ditto plass til store hus. Ikke akkurat Bærum-tetthet mellom husene her.

Jeg tok veien nedenom riksvei 2 igjen, denne gangen over gangbroa - og inn mot boligfeltet Kjølaberget øst. Her var det eldre bebyggelse og ikke samme flotte utsikt som ved det nye boligfeltet på sørsiden av åsen - der det er bygd høyere i lia. Stolpe 11 er ved trafobygget.

Siste stolpeposten på Flisa var også på Kjølaberget øst, under buskene til høyre er stolpe 12. Derfra var det en kilometer tilbake til bilen - der matpakka lå og ventet og hvorfra jeg skulle farte videre til Kjellmyra litt lenger nord.Noen bildeminner fra stolpejakten på Kjellmyra
10 stolpeposter, 4,4 kilometer - 99 høydemeter - 45 minutter

Kjellmyra ligger akkurat som Flisa i Åsnes kommune, og er ikke akkurat verdens navle. Men selv med bare litt over 400 innbyggere har man klart å bevare dagligvarebutikken.

Jeg parkerte ved Joker Kjellmyra - der var stolpe 16 i kanten av parkeringsplassen.

Turen startet bortover Vestre Gjesåsveg, som tar  av fra fylkesvei 206 ved Joker. Toppbildet, med kantblomstene, er fra dette veipartiet. Stolpe 17 er i krattet ved dette åpenbart forlatte bygget.

En kilometer lenger nord var det flere stolper i et lite skogholt. Stolpe 23 var ved denne dyregropa.

Skogsposter blir like og ikke så spennende fotomotiver. Her ved stolpe 21.

Stolpe 20 ved en åpen koblingsboks ved fv 206.

Stolpe 20 i Trostvegen.

Stolpe 18 ved idrettsplassen der Kjellmyra IL spiller med damelag i 4. divisjon og herrelag i 5. divisjon. Sjøl husker jeg denne plassen best fra noen år med Kjellmyrastafetten og Trangentreffen i orientering. Som helt fersk o-løper i 1978 kom jeg meg rundt ei lett o-løype i stafetten, men på det individuelle løpet dagen etter fant jeg ikke 1. post og brøt! Det gikk bedre året etter, da ble jeg nummer 24 av 25 i klassen, haha. Som veteran (H50) i 2001-2003 gikk det bedre, men aldri bedre enn 3. plass.

Stolpe 19 var ved hoppbakken ovenfor idrettsplassen. Det var på toppen der mine gode venner fra Fenstad, Tor og Johnny i 1979 (mange år før jeg ante at jeg også skulle havne i Fenstad) overnattet i telt på toppen. Samme året vraket lillebror (19 år gammel) fatterns bil på en alenetur herfra som nybliven sertifikatinnehaver. Det var jeg som måtte kjøre vraket av Ford Taunus'en hjem fra Kjellmyra.

Jeg avslutter Kjellmyrabildene med utsikten fra hoppbakken. Da var det bare å lunte tilbake til bilen og komme seg til dagens siste stolpejakt-destinasjon. Formen var overraskende god etter 48 kilometer så langt denne dagen, men jeg hadde jo tatt det rolig hele dagen.


Noen bildeminner fra stolpejakten på Lunderseter
25 stolpeposter, 6,5 kilometer - 108 høydemeter - 1 time 27 minutter

Da har jeg forflyttet med fra Åsnes til Kongsvinger Kommune, eller mer bestemt til Lunderseter på Brandval Finnskog. Finnskogterrenget fikk jeg aldri skikk på, det var steinete og rufsete terreng og selv med mye åpen skog fungerte det dårlig med min"sjansepregede" tilnærming til kartlesningen. Eneste unntaket var en lett stafettetappe i "Bygdestafetten" i 2008, da Engen-laget kom på 4. plass.

Jeg parkerte ved brua over Skasåa der man tar av fylkesvei 202 inn mot kirken og skolen på Lunderseter, og det som kan kalles "sentrum". Stolpepost 1 var 20 meter fra der jeg parkerte.

Stolpe 2 var på andre siden av brua, der veien går inn til "Sagtomta" der XXL driver camping og utleie av hytter og rom når det er ledig kapasitet.

Stolpepost 3, den tredje på 150 meter var på denne haugen ovenfor veikrysset ved stolpe 2.  Det var en sympatisk start med tre stolper på et drøyt minutt. Gradvis våknet beina til live igjen også, etter å ha stivnet til på kjøreturen fra Kjellmyra.

I området mellom krken og Digernessjøen/Skasåa er det åpent fint terreng. Det er litt mer lurvete i høyden østover. Stolpe 4 lå i en grøfteende.

Stolpe 5 ved innkjøringa til Camp XXL

Da har jeg kommet meg en del stolpeposter videre, og til noen stolper i Maurberget i litt røffere terreng. Her stolpe 9 under en skrent.

Stolpe 11 i Maurberget.

Det ikke så voldsomt trafikerte stier her, men helt greit å finne fram til stolpe 22 ved "hovedstien" gjennom terrenget.

Det var litt mer lurvete ved stolpepost 14.

Her spriker skogen i alle retninger. Omtrent slik husker jeg orienteringa på disse kanter. Dette underlaget er heller ikke lett å holde stor fart på.

Stolpe 12 var innerst i Maurberget (veien).

Stolpe 23 var ved denne plassen i Øvre Lunderseterveg.

 Så fulgte flere nokså like skogposter, og på en av dem bommet jeg skikkelig. Jeg ble retningsvill etter en første (liten?) bom, og virra rundt 5 minutter før jeg fant stolpen, men uten å ta fram mobilappen for å bli loset inn. Her er i alle fall stolpe 24. En slik stolpe kan være vond å se i skogen - det er ogte skjult av trær, og den har jo ikke samme fine fargen som en o-post. Slik sett er det jo litt komisk at de vanskeligste postene er sorte og ikke røde.

Det er betydelig enklere når jeg skal se etter en tydelig detalj som denne stenen - stolpe 25.

Stolpe 16 i Sjøendlegvegen.

Og her er stolpe 16 ved skolen, som nå er Finnskogen Montessoriskole.

Tilbake omtrent der jeg startet, med to stolper på samme bilde. Det er ikke ofte jeg kan besøke 25 stolpeposter på bare 6,5 km trim.

Klokka er 8 på kvelden, gamle kroppen er sliten, veien hjem er lang - men den foregår kjørende og ikke gående eller joggende. Jeg har sluttet å løpe ultraløp, men dagens 54,2 kilometer er jo ultraløp nok for meg - selv om det går sakte. I tillegg til forflytninga ble det tatt ca 300 bilder underveis, slikt tar også en god del tid.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar