onsdag 23. april 2014

Tur på (lokal) historisk grunn


Ullershovfallet, Nes Kirkeruiner og elvemøtet er hver for seg en severdighet, og langs Ullershovvegen 3 km fra Vormsund får man med seg alle tre attraksjonene i løpet av 10 minutters gange. For meg er også den flotte "sparebankfurua" der Ullershovvegen starter en attraksjon.

På en vårdag med 20 varmegrader og strålende sol blir en tur i slike omgivelser akkurat hva sjela trenger for å trives bedre enn bra. Det var T-skjortevær - og hjemme ventet grillen og solstolene på terrassen. Egentlig var det en rask tur på 9 kilometer, men det var omgivelsene mer enn trimminga jeg husker fra turen i dag - enda jeg har gått der mange ganger før.

Marka24
Apropos trimming; i dag sendte jeg påmeldinga for Gunnar og meg til Marka24. Etter 11.plassen i Hardhausklassen i fjor degraderte vi oss selv til turklassen i år, det må være lov når man er godt over 60 og stiller i anginaklassen. Jeg tegnet inn de 24 postene - spredd over hele Nordmarka - på kartet og endte opp med en foretrukket rute med 15 poster og ca 110 km distanse. Det er 15 kilometer mindre enn i fjor...og bør være overkommelig.

Flere bilder fra dagens tur:
 
"Sparebankfurua" ved Ullerhovvegen.
Likheten er åpenbar!

Utsikt mot Glomma ved Ullershovfallet. Her gikk det i stort leirras i 1725 som tok med seg begge de opprinnelige Ullershov-gardene. I rasgropa var det en tid ferjested for kryssing av Glomma, og her hadde Forsvaret fra 1950-årene til omkring 2000, lagret brumatriell for en nødbru i krigstilfelle.
 
Kupert vakker beitemark ned mot Glomma.
 
Turist ved kirkeruinene. Det opprinnelige kirkebygget var fra 1100-tallet og ble senere påbygd flere ganger. Kirken ble satt i brann under krigen mot Sverige i 1567, men ble gjenreist senere. Kirken brant ned i 1854 etter et lynnedslag og ble på grunn av rasfare ikke gjenoppbygd. Kirkeruinen er et populært samlingspunkt for blant annet bryllup, og konserter.


 
Scillaen blomster langs ruinveggene. 
  
Fra stien mellom kirkeruinene og odden ved elvemøtet.
 
Når løvet blomstrer ser man ikke elvene før man er helt ute på pynten.
 
Trappa ned til brygga. 

Utsiktsplattingen.
 
Der elvene møtes, Glomma kommer fra venstre, Vorma fra høyre.
 
Bitterbergknapp og hvitveis i store mengder.
 

Runden min i dag gikk fra Vormsund Brygge ut til Ullershov og tilbake via Arnestadskogen og rundt golfbanen. 9 kilometer med mest grusvei og sti.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar