lørdag 12. juli 2014

Daff turist på (XREID) Hardangervidda

Selv om jeg ikke fikk løpt XREID selv, ble det tur til Dyranut og Gaustablikk i forbindelse med årets ultraløp over Hardangervidda. Hyggelige arrangører med Fredrik og Jan-Sigurd i spissen inviterte meg til å følge arrangementet på deres regning. Det sa jeg takk til, og det hele ble selvsagt kombinert med å lage reportasjer til kondis.no.

Torsdag 3. juli fikk jeg en fin kjøretur via Hallingdal’n til Dyranut Fellstova – der jeg rakk å prate med løpsvenner og ta meg en liten spasertur i terrenget før middagen med arrangørene. Fredag kom resten av løperne (de som hadde overnattet på Gaustablikk) med buss, så da ble det klemming og lykkeønskninger ikke minst til de 16 fra klubben som skulle løpe XREID.

Fra Dyranut i Eidfjord - på 1245 meter over havet -
går en av hovedløypene over Hardangervidda
 
Det er bare å følge de røde T'ene...

Vakre Hardangervidda.
Jeg fikk da et par korte turer selv også.
 
Jeg ble sittende og prate mye med storfavoritt Thomas Andersen
både torsdag kveld og fredag morgen.

Nedtur: Arytmi og høy puls!
En time før start gikk jeg ut med kamera for å komme i posisjon til å ta bilder av løperne noen kilometer ut i løpet. Jeg hadde merket litt arytmi og høy puls kvelden før, men nå var det verre. Dermed ble det 3 kilometer tusling ned til der jeg skulle ta bilder ved Nybu der brua går over Bjoreio (elva som litt lenger vest blir Vøringsfossen). Pulsen var mer normal på tilbaketuren, men uansett var dette en kjedelig nedtur!

Det var derimot hyggelig å heie på – og ta bilder av – alle 117 løperne. Thomas (Andersen) kom selvsagt først… jeg pratet mye med han før start, og forventningen var å komme i mål på Gaustatoppen på 13 timer og noe. Klubbens egen Amund (Totland) hadde som vanlig åpnet optimistisk og lå på 2. plass.  Helt til slutt kom Marit, Gunnar, Ragnhild, Ottar og Sølvi…. men i motsetning til 30 andre kom alle disse til mål i løpet av lørdagen.

Thomas kom i ensom Majestet etter de første 3 km over vidda.
 
Amund Totland fra klubben var nummer to ved Nybu, men åpnet litt for optimistisk.
Han kom likevel på en respektabel 22. plass.

Britiske Jenn Gaskell ledet og vant kvinneklassen.

Så strømmet løperne på...
 
Til sammen 117 løpere startet...
Løpet var fullbooket.
 
Tomas Pinås kommer sprettende... men måtte gi seg underveis.
 
Joda, jeg skulle veldig gjerne vært løpbar
og sammen med disse karene over vidda.
Kristine og Anine var de yngste deltagerne.
Synd at Kristine fikk problemer så de måtte bryte etter ca 100 km. 

"Jentene mine", Hilde og Monica i flott parløp
som endte med delt 5. plass i kvinneklassen.

Cathrine i parløp med Kristian sikret seg 4. plassen.
 
Og dermed forsvinner de siste over vidda...
God tur!

Fredag ettermiddag - på Dyranut - ble brukt til å redigere bilder og legge ut reportasje på kondis.no, en reportasje jeg flikket på noen ganger i løpet av lørdag:  Thomas Andersen og Jenn Gaskell vant XREID Hardangervidda
Sluttreportasjen fra søndag morgen: Storm stoppet ikke ultraløpere over Hardangervidda

Sent fredag kveld var jeg ved siste sjekkpunkt ved Rjukan og heiet på Thomas og Eirik (Johannessen) som var de to første til å passere. I fjellet var det nå stiv kuling, tåke med minimal sikt og 4 varmegrader. En nervøs arrangør endte opp med en løsning der ingen fikk lov å være alene opp på selve fjellet. De måtte enten ha arrangørfølge eller være minst to løpere sammen. For Thomas betød det at 13-timer-og-noe røk med fire minutter. Hans 14:04 kunne vært noe langt ned på 13-tallet.

Thomas med pitstopp i Rjukan litt før midnatt.
På Gaustatoppen ventet sterk kuling, 4 grader og tett tåke.

Det var ett å følge deltagerne på nettet via en flott sporingsenhet.


Ingen topptur på meg
Også lørdag var jeg i Rjukan, da for å heie på – og ta bilder av de siste som kom til sjekkpunktet, men dagens høydepunkt var middagen med de løperne som var kommet i mål – og ikke minst timene med klubbens løpere. Arytmiproblemene dagen før tok vekk enhver lyst til å gå ut i løypa, planen hadde jo vært å gå «baksiden» opp til Gaustatoppen for å ta en del bilder der oppe.

Det ble altså en daff og noe frustrerende XREID-helg for meg. Desto hyggeligere ble det for klubbens 15 løpere som samtlige fullførte de 123 kilometerne fra Dyranut til Gaustatoppen, og på hjemtur hadde jeg hyggelig selskap i bilen av Amund og Ragnhild.

De siste løperne i Rjukan lørdag ettermiddag,
5-7 timer tøff stigning gjenstår.
 
Slik så det ut på toppen (foto: Kai-Ottio Melau).
 
Arrangørene Jan-Sigurd og Fredrik.

Alle vinnerne som har fullført XREID 2014.
88 av 117 fullførte.

Klubbens vinnere. 15 av 15 fullførte!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar