mandag 2. mai 2016

1. mai-jakt etter 77 stolpeposter på Jessheim

Værvarslet til yr.no stemte godt, og etter at noen formiddagsbyger hadde passert distriktet var det sol og flott vær resten av dagen, et skikkelig fint stolpejaktvær. Det var mildt sagt en stor kontrast til badestolpejakta kvelden før da jeg besøkte de 23 første postene i Jessheimmarka og boligområdene like ved.

På første-mai-turen min skulle jeg innom 77 poster på tre runder, noe jeg antok ville ta 5 timer. Det ble 4:25 og 30 km på kryss og tvers, først en urban runde øst for jernbanen, så en lang rund i sentrum og boligområder vest for jernbanen, og så til slutt en lett terrengrunde i området ved Nordbytjernet. Det ble mye mer jogging enn gåing, men jeg taper jo mye tid på stopp og fotografering (ca 200 bilder denne gangen).

Begge rundene vest for jernbanen ble tatt med utgangspunkt i parkeringsplassen ved Nordbytjernet, så da fikk jeg også hilst på mine gode venner og arrangører fra Ullensaker O-lag; Trine og Terje Bråten og Kari Kamstrup Hovind. De hadde infotelt og utdeling av kart siden dette var den offisielle åpningsdagen for "Stolpejakten i Ullensaker".

Noen bilder fra Jessheimjakta runde 1: Gystadmarkarka-runden

Dagens første stolpe med den godt besøkte skateparken i bakgrunnen.
 
Stolpepost ved parkeringa til UKI Arena med utsikt mot nybygget til Sulland bil (Ford).
 
Post i et lite søkk i det ellers paddeflate terrenget nord for Gystadmarka skole.

Stolpe i 100-meterskogen ved Læringsverkstedet barnehage på Nordbymoen.

Stolpepost i liten grønn lomme ved Travbanevegen...

Stolpepost i "Bilbyen" - det er tett mellom bilforretningene og bilrelatert virksomhet ellers her i området ved Energivegen og Industrivegen.

Stolpepost på andre siden av "dammen" (minne fra dagen før) ved Asfaltvegen.
 
Vann var det mye av ved innkjøringa til flerbrukshallen og friidrettsstadion også.

Siste stolpe på første runden var inne på det nye fine idrettsområdet der jeg har rukket å være medarrangører på mange løp allerede (ultraløp og maraton).
 
17 stolper og 8 km unnagjort så langt... 
 

Noen bilder fra Jessheimjakta runde 2: Sentrumsrunden

Kari, Terje, Trine og Turid var på Ullensaker O-lags stand for å dele ut kart og informere om stolpejakten. Det ble en hyggelig prat før jeg gikk løs på de to neste rundene.
 
Det var stort besøk og bare blide folk i finværet. Det er et flott kart klubben nå har fått laget over hele Jessheimområdet, så det kommer til nytte også i den øvrige o-virksomheten.

Stolpepost på jordet ovenfor Nordbytjernet.

Sirkus? Jeg hadde liksom planlagt ruta mi over denne parkeringsplassen.Jeg får smyge meg mellom v\campingvognene. Musikk fra teltet tydet på at "beboerne" var opptatt der inne.

I krattet i utkanten av plassen var stolpen - som hadde vært enklere å angripe fra andre siden, men kartet sa jo ikke noe om at sirkuset hadde sperret det meste av området....

Etter en tredje kryssing av Trondheimsvegen (E6 for ikke så veldig lenge siden) skulle jeg til en stolpe her i Sørenstuvegen (ved postkassene midt i bildet).

Stolpepost ved Jessheim skole med utsikt mot "On the Run", Esso'n altså.

Her skulle det vært en post ved en av trærne - men posten er borte. Borte er også den beryktede AP-edderkoppen, møbelhandler Arvid  Engen, som drev møbelbutikken i venstre kant på bildet - og som fikk mye av skylden for at Oddvar Nordli måtte gå av som statsminister i 1975. Senere var Engen mye i media i forbindelse med erstatningsoppgjør til de som måtte flytte fra husene sine på grunn av Gardermoenutbyggingen. Mange har opp gjennom årene spurt om jeg er i slekt med denne Engen på Jessheim, men nei - det vet jeg ikke i så fall ikke noe om.

Terje satte opp ny stolpe senere på kvelden og sendt meg koden pr SMS, snill gutt!

Sundbytunet er en fin del av "nye Jessheim" - med fint tun rundt spisestedene og de andre butikkene på tunet, og med fin park mot boligområdene på Romsås.

Stolpepost i utkanten av Sundbytunet.

Stolpepost midt i parken  ved Romsåsvegen.

Her er stolpeposten gjemt godt inne i granbuska. I bakgrunnen er Jessheims største blokkområde; Manesjen.

Her inne på Manesjen hadde jeg faktisk ikke vært tidligere..men, nå var det stolpejakt.

Når jeg skulle videre fra denne stolpen gikk jeg litt surr i enden av blokkområdet, og måtte klatre over to gjerder. Det var naturligvis en elegant gammel mann som forserte hindrene.

100-metersskogen på Gjestadhagen med stolpepost i bakgrunnen.

En av tre (!) stolpeposter ved Gjestad Bo- og aktivitetssenter. Her har man nok planer om å aktivisere de som er enda eldre enn meg.

Stolpepost ved baksiden av OBS-bygget, med utedelen av kafèen.

Stolpepost i den fine parken ved Flatavegen.
 

Stolpepost ved postkassene innerst på boligområdet Brinken.

Stolpepost ved innkjøringa til Brinken.

Stolpepost ved lekeplass på Dølihagan.

Stolpeposten ligger i andre enden av denne gangstien ned fra Døli skole. Her fra skolen var jeg med å arrangere en del vintertreninger i Raumar o-lag på tidlig 90-tallet, løping ute og sirkeltrening inne.

Stolpepost ved Trondheimsvegen like ved E6-avkjøringa Jessheim syd.

Inn mot sentrum og stolpepost like ved kebabrestauranten Barish i Tærudgården.

Stolpepost ved den gamle herredshuset- som var Ullensakers rådhus helt til 1967. Her er det nå selskapslokaler og lokaler som benyttes av Ullensaker Kulturhus til ulike formål. Sist høst var vi der på Benny Borgs Elvis-show.

Stolpepost i krattet ved jernbanestasjonen.

Stolpepost i bakgården til rådhuset. Her kunne man vel fått til en noe spenstigere park (?).

Familie på stolpejakt pr sykkel, to voksne og tre barn. Barna syntes det var litt dumt at de viste den gamle mannen hvor stolpen var, de hadde jo funnet den først.

Stolpepost ved Norges farligste jernbaneovergang, ved Nordby stasjon. Planen er rimelig snart å stenge veien, og lage undergang for myke trafikanter.

Sti gjennom grønn lomme ved Skogtun. Her var siste stolpe på denne runden.
 
Da var ytterligere 44 stolper i boks... 61 hittil i dag og 23 km unnagjort i joggefart mellom stolpene. 
 

Noen bilder fra Jessheimjakta runde 3: Nordbytjernet Rundt

Den tredje og siste runden var den korteste - og gikk på stier og turveier i det fine området rund Nordbytjernet. Her er stolpe 66 mellom bjørkene.

Stolpe ved enden av parkeringsplassen i sørenden av Nordbytjernet, med utsikt mot boligområdet ved Idrettsparken.

Det er brede flotte stier i skogen rundt tjernet - et eldorado for løping og turgåing. Stolpepost 72 kan ses på høyre side.

Stolpepost i 100-meterskogen bak Idrettsparken.

Stolpepost ved bekken i Kværndalen.

"Over alt" støter jeg på på Pilgrimsleden, Jessheim var ikke noe unntak. Her ved stolpe 71 i utkanten av Jessheim Landskapsvernområde - like ved Svarttjernet.

På stiene inne i landskapsvernområdet har jeg løpt haugevis av konkurranser både i UKI-karusellen og RBIR-krusellen og diverse orienteringsløp. Stolpeposten kan ses i venstre kant, ned til høyre kommer man til en av områdets typiske ravinedaler.

Stolpepost i en flott bevart kullmile, bare 150 meter fra Quality Airport Hotell Gardermoen ved E6-krysset Jessheim nord - et hotell som nå skal utvides betraktelig, men turskogen består.

Så er dagens jakt over.... jeg skal bare jogge meg rundt halve vannet til der bilen står.

 
Dagens fangst ble de planlagte 77 stolpepostene - og altså alle 100 Jessheimpostene innenfor ett døgn. Jeg var førstemann til å registrere alle 100, og selv om Groruddalen startet opp dagen før er jeg foreløpig alene om et tresifret antall stolper. De tre turene ble ganske nøyaktig 30 kilometer og tok 4:25. Det gikk sakte, men jeg ble da heller ikke spesielt sliten.
 
Det var altså postene på den øvre halvdel av kartet -den urbane delen - som utgjorde de tre rundene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar