søndag 30. april 2017

Tyvstartet årets stolpejakt i Ullensakerterrenget

Rester av vinteren (les; snø), mye søle, mer vann og en tur lenger enn skrotten foreløpig er vant med i år. Er det noe gøy det da? Javisst er det gøy - aller mest fordi man har et (les; mange) mål for turen.

Det er straks mai måned - og omsider tyder været på at våren for alvor er i anmarsj. Mai måned betyr også oppstart for det som er i ferd med å bli en tradisjon;: Stolpejakt.

Hva er stolpejakt?
Klikk på linken ovenfor og få svaret.
Der finner du også link til mine 82 stolpejaktblogger 2014-2016 (4642 stolper) med masse bilder.


Stolpepostene er vel ute nå (29.04. 16:00) !!?
Lokalt er det Gjerdrum og Ullensaker som er først ute, og oppstart er 1. mai begge steder. Kart hadde jeg hentet hos arrangørene, og det kriblet ekstra etter å komme i gang. Med mindre enn to døgn igjen må jo stolpepostene være satt ut, tenkte jeg i går - og jeg hadde jo vitterlig sett et par stolper i Jessheimområdet allerede. Så ved 16-tiden i går satte jeg kurs for Skogmo skole for å besøke alle postene i terrenget ved Langelandsfjellet.

Jeg skal besøke de 70 andre Ullensaker-stolpene 1. mai (sammen med Marita?) - og det var greit å skille ut skogspostene på egen tur. siden den turen krevde litt annet antrekk enn den urbane delen av stolpejakta.Tyvstart var ikke bare lurt!
At det ikke er lurt å tyvstarte fikk jeg jo erfare. Midt i skauen, på den vanskeligste av stolpepostene, fant jeg ingen stolpe. Jeg la igjen masse tid og distanse for å gå inn til postdetaljen fra flere kanter (se krussedullen på GPS-sporet til høyre).

Tallene er kilometer - og viser altså at jeg surra et par kilometer rundt stolpepost 96. Erre' mulig. Jada!


Det må være noe galt med selvtilliten når jeg ikke ved første besøk på kollen der stolpepost 96 skulle vært - ikke umiddelbart aksepterte at den ikke var satt ut. Men, jeg tenkte jo også at den kanskje var feilplassert - så da surra jeg rundt i området en halvtimes tid, men ga meg etter å ha kommet opp på samme kollen for fjerde gang.

Da jeg på neste detalj heller ikke fant stolpen forsto jeg at jeg nok var litt for tidlig ute. Det samme skjedde på de tre neste postene, men jeg bestemte meg for å sjekke alle de 30 planlage stolpepostene uansett.

Det viste seg at Terje i Ullensaker O-lag hadde satt ut de fleste postene noen timer før jeg var i terrenget i går, men utsatte de fem stolpene til neste dag. Jeg fikk melding - slik at jeg også kunne ta en æresrunde til de fem stolpene i dag.


Stolpejakt urban vs Stolpejakt natur
Stolpejakten, som i utgangspunktet var en urban greie, har gradvis nærmet seg tradisjonell turorientering enkelte steder. Som gammel o-løper er jeg selvsagt glad i turorientering - og egentlig liker jeg best å ferdes i skogen også uten postjakt.

Men, når det gjelder akkurat Stolpejakten - som skal tilrettelegges for flest mulig brukere, håper jeg det holdes på et nivå der det aller meste er urbant - men der man likevel får noen smakebiter på orientering i skogsterreng, både på og utenfor sti.

Ullensaker har valgt å konsentrere 20 terrengposter til det samme området sør for sentrum - i stedet for å legge noen her og noen der. Da er dette veldig likt ordinær turorientering, selv om selve postplasseringene gjennomgående er enklere. De resterende 80 stolpepostene er plassert i urbane områder der man kan komme fram til fots, med sykkel og med å kjøre til nærliggende parkeringsplasser for derfra å ta kortere runder.

Bilder fra årets første stolpejakt "Langelandsfjellet" 30 (25) poster

Det ble en tur på 22 kilometer og 382 høydemeter på drøyt 4,5 time. En egentlig lett tur, men med mye vann og søle på stiene... Jeg jogget litt for å kompensere for bommen" på stolpepost 96, men mest var det gåing. Startet i +10C og sol, avslutning i skumring og +4C:

Årets første stolpe ble stolpe 21 ved turveien øst for Skogmo skole.

Her var det nok en ikke-planlagt hogst for de som planla årets stolpeposter og "vanskelig" stolpepost 99 ble lettere enn lett. Den ganske tette skogflekket inne på boligområdet på Flatbyseter er hogd ned. Halve skogsområdet her er nettopp bebygget, så da kommer nok dette partiet etter - og 100-meterskogen forsvinner.

I den andre enden av 100-meterskogen var stolpepost 76.

Stolpepost 20 ved en sittegruppe ved Geitramsvegen.

Stolpepost 77 kan skimtes bak lekehytta i skogflekken mellom Maiblomstvegen og Skogstjernevegen (fine veinavn).

Så er jeg klar for postene i "Langelandsfjellet". Vi o-løpere kaller hele skogsområdet mellom Rambydalen og E6 for Langelandsfjellet, siden det har vært navnet på o-kartet der. Det er ikke mange kartområder jeg har bommet mer i, enn på Langelandsfjellet! Her fra stolpepost 56 ved en sentral turvei sør for Flatbyseter.

En stor utfordring med å bruke normen for sprintkart i store terrengområder er at stier blir veldig vanskelige å se på kartet. Jeg hadde forhåndsmerket ruta mi med merkepenn, uten det ville jeg med mitt gubbesyn hatt store problemer. Jeg var helt avhengig av lupa på kompasset også for å se spesielt sti-detaljer godt nok. Stiene på akkurat dette kartet er nok spesielt "beskjedent" tegnet inn, så neste gang skal jeg også markere alle sti-kryssene.

Stolpepost 91 i ei grop. Her sto jeg 30 meter unna og så etter posten på en åpen plass, så jeg måtte sjekke kartkoden for å se at jeg skulle til ei grop.

Det meste av snøen var fra sist ukes snøfall. Det gjorde det bare enda våtere i terrenget - og det ble mye plasking i vann og gjørme. Da var våtsokkene gode å ha, varm på føttene hele tiden!

Stolpepost 93 på en liten kolle.

Enda lenger sør i terrenget, stolpepost 89 på en annen kolle.

Hmmm.... her var det ingen stolpepost. Hvor var stolpe 96? Se egen merknad i den innledende teksten. Denne og de fire neste stolpene var ikke satt ut ennå!

Kollen der nummer 96 skulle vært, sett fra en annen vinkel. Jeg havnet her uansett hvilket utgangspunkt jeg tok. Det ble surra vekk en halvtime her! Dette terrenget heter forøvrig Jernbanemarka.


Når jeg kom til denne steinen like ved Sydseter lengst sør på kartet forsto jeg at ikke alle stolpene var satt ut enda. Da forsto jeg også hva som hadde skjedd på forrige post. Det var ennå 15 kilometer igjen av turen, skulle jeg fortsette? Ja!

Det var hektisk aktivitet rundt bikubene ved Sydseter. Jeg holdt klokelig god avstand

Turen for å komme innom alle stolpepostene ble nord-sør i marka to ganger. Her er jeg på vei nordover igjen, og i løypekrysset her kommer stolpepost snart 100.

I ei grop på toppen av denne kollen ved den største av myrene i Rambymarka kommer stolpepost 88.

Og ikke langt unna kommer stolpe 91 på denne kollen.

En av svært mange våte stipartier - nå er jeg spent på om stolpepost 73 er på den andre siden?

Joda, stolpepost 73 i et stikryss og alle de etterfølgende stolpene var på plass, så det endte med fem stolperposter som jeg må besøke på nytt.

Stolpepost ved skytebanen. Herfra skal jeg sørover igjen, men kommer forbi denne plassen en gang til om 6 kilometer.

Stolpepost 72 ved speiderhytta. 

Stolpepost 94 på en kolle ved den store myra sør for speiderhytta.

Flere av stolpepostene var i stikryss og umulig å overse.... her stolpepost 82 lengst sør mot "Høyfjellet". Her fikk jeg et flashback fra mitt siste skikkelige o-løp i dette området; akkurat i dette stikrysset bestemte jeg meg for å bryte - etter å ha bommet mer enn mye så langt i konkurransen - og jeg skulle ikke vært på dette stedet i det hele tatt! Det ble joggetur via Rambydalen tilbake til start ved Allegodt Ungdomsskole.

Lengst sørvest i terrenget, i Haugsmarka, er det mye åpen fin skog. Stolpepost 90 kan skimtes på en liten kolle midt på bildet. 

Langs stien nordover mot selve Langelandsfjellet var det masse blåveis, her et vakkert eksemplar.


Stolpepost 95 var ved en stein i lia sør for Presterudtoppen.

Stolpepost 55 ved skogens styggeste byggverk, vannbassenget i Langelandsfjellet.


Her er jeg en svipptur ut av marka og i boligområdene sør for Allergodt. Stolpepost 35 lå inntil Gamle Trondheimsvei.

Da er jeg tilbake i skauen, har kommet meg inn i marka ved skytebanen der jeg hadde vært tidligere på turen og er nå ved stolpepost 74 i et stikryss 400 meter sør for Allergodt ungdomsskole.


Det er masse stier i det terrengområdet jeg hadde trålet på kryss og tvers, og når det tørker opp er det et supert turterreng. Men obs, du trenger kart eller må være kjent, for her er det ingen merking utover noen nesten bortslitte rød- og blåmerker enkelte steder og noen løypeskilt der vær og vind hadde fjernet all tekst. Veldig overraskende at det er slik i Jessheims flotteste store friområde.

Det var hogd ut mye her nord i terrenget, men der det var fint var det ekstra fint, som her i stikrysset med stolpepost 75 mellom Allergodt og Skogmo.

Sør for boligområdene på Skogmo var stolpepost 97 på en kolle i åpent fin terreng.

Avslutningen ble urban i boligområdene på Skogmo. Mellom bebyggelsen er det mange flotte "turveiparker" - i praksis brede gresskledde gater mellom bebyggelsen. Vil man ikke gå i skogen kan man få noen fine korte lokale rusleturer her. Stolpepost 57 er et lite høydepunkt "midt i bebyggelsen".

Stolpepost 58 i et lite terrengparti på Skogmo.

Stolpepost 78 i et annet skogparti.

Dagens siste stolpepost - i skumringa - var stolpepost 36 mellom Algarheimsveien (fv 174) og Gamle Algarheimsveien - med Expert (æhhh, de bytter vist navn til "Power" i disse dager . - som om det hjelper å gjøre seg mindre kjent) og andre forretningsbygg i bakgrunnen.

Hva skal man tro om slike skilt. På stolpejaktkartet er det tegnet inn en P her ved Skogmo skole, men vi har jo ikke lov å parkere her, eller?  Jeg føler meg aldri trygg når jeg parkerer der det er skiltet med at "området håndheves etter privatrettslige regler". Det betyr vel at jeg kan bli tauet vekk med de kostnadene det innebærer, uten mulighet for å protestere. Men altså; jeg tror ikke det håndheves så strengt her - man vil vel bare gardere seg. Hyggelig med slik skilting er det uansett ikke - her kunne det vært liutt mer presisering, f.eks. at turgåere kan parkere her og f.eks. max 24 timer for å unngå bortsetting av kjøretøyer her.


"Strafferunde" dagen derpå til 5 stolpeposter

Mr Bråten - som hadde fulgt sønnens kamp i 10-.milaskogen sist natt  (Vetle løp i tet alene på hele 7. etappe på vinnerlaget IFK Göteborg i verdens mest prestisjetunge stafett) hadde våknet og kommet seg ut i skogen med de siste stolpepostene. Noen timer senere fulgte jeg etter.... og etter en runde i fint vårvær på snaut en time var også de fem siste stolpepostene i boks, nå også med stolper på plass.

Jeg parkerte i Randbyveien ved gården Sydseter. Derfra var det bare 3-400 meter til stolpepost 92 ved en stein like ved den fine stien til Fladbyseter nord på kartet.

Kongen på haugen. Denne furua hadde overlevd hogsten for 15-20 år siden.

Endelig: På fjerde besøk (tre i går) på denne kollen var det også en stolpepost der, nummer 96. Snølaget på toppen i går var borte i dag.

Turen gjennom terrenget mellom stolpepost 96 og 88 bør på en del morsomheter i form av masse vindfall. Joda, jeg så på kartet (grønne streker) at det var vanskelig framkommelig her, men jeg hadde jo god tid og gikk rett på kompasskurs. Rotvelter er ofte mektige å se på.

Man kryper under og klatrer over... fin trim for gammel stiv gubbe!

Det er langs til nærmeste hogstvei - så disse vindfallene blir nok bare liggende. 


Stilig!

Hmm, jeg skal over bekken i dumpa her.

Sånn, da er det verste gjort, kom meg rundt denne floka. Nå er det bare 3-400 meter skogs- og myrterreng igjen til neste stolpepost.

Stolpepost 98 i ei grop på en kolle fant jeg greit uten å ty til omvei eller gå bortom stien i bakkant.

200 meter fra stolpepost 98 lå stolpepost 91 på en annen kolle. Da var det bare en stolpe igjen, langs den andre fine stien ned mot Sydseter (den som kommer fra Allergot. 

Årets siste snømann fra min hånd. Med 12 varmegrader er den vel borte før sola går ned (?) Han ser litt vemodig ut, det kan jeg forstå.

Stolpepost 100 like bortenfor snømannen, ved turløypa som sikkert opprinnelig er en hogstvei.

Så var det skiltingen i marka sør for Jessheim da; det er åpenbart ingen turgruppe på Jessheim som jobber med slikt - noe vi jo ser i de aller fleste nærområdene til byer og tettsteder ellers.

Det er lett å bli møtt med "gjør det sjøl" når man påpeker slikt.... men poenget mitt er ikke å klage på manglende merking og skilting, jeg mener bare at det er svært overraskende. 


Og nå gleder jeg med til 70 stolpeposter på Jessheim i morgen! 

2 kommentarer:

  1. Hej
    Kul att läsa din blogg. Välkommen till Koppang på stolpejakt!

    SvarSlett
  2. Takk Anders, jeg kommer til Koppang senere på sommeren. Har ikke sett åpningsdatoen til Stor-Elvdal ennå, men planlegger en razzia til flere kommuner i Østerdalen på samme tur.

    SvarSlett