onsdag 3. mai 2017

Herlig vårvær og Stolpejakt i flyplassbyen

Marita på stolpepost 15

Jeg frydet meg over både været, stolpejakten og hyggelig selskap på mandagens nesten fem-timers stolpejakt på Jessheim.

Hele byen flagget, men det var vel på grunn av 1. mai og ikke stolpejakten. Man kunne flagget for den også. Ullensaker O-lag som arrangerer Stolpejakten i Ullensaker delte ut imponerende 650 kart til stolpejegere som var innom standen deres ved Nordbytjernet denne dagen - det er en imponerende oppslutning som man altså gjerne kunne flagget for.

Hva er stolpejakt?
Klikk på linken ovenfor og få svaret.
Der finner du også link til mine 82 stolpejaktblogger 2014-2016 (4642 stolper) med masse bilder.

Planen var å gå det meste av turen, men jogge litt i terrenget - og sånn ble det også. Slik jeg hadde lagt opp ruta ble det da mest jogging den siste timen. Formen er egentlig OK, men jeg prøver å holde dette på et skikkelig lavterskelnivå. Om jeg holdt meg på bena hele tiden; nesten, men det ble en trynings i det fine terrenget helt på slutten.

Jeg tyvstartet to dager tidligere med å ta de 30 stolpepostene som lå sør for fv 174 på Fladbyseter, Skogmo og ikke minst i terrenget på Langelandsfjellet. Tidsmessig var turene omtrent like omfattende.

Marita ble med på dagens tur for å få litt trening i å holde på lenge (uavhengig av fart) - hun har planer om å løpe noen ultraløp igjen. Farten var på mine premisser, og jaggu er det hyggelig at noen gidde å gå/jogge rundt med meg i fem timer! Takk for en flott tur, Marita!

Det var disig og ganske kaldt, bare tre varmegrader, da vi startet fra parkeringsplassen ved Nordbytjernet 08:30 på morgenen. En times tid senere kom sola fram og det ble en strålende vårdag med 13-14 varmegrader og enda varmere i sola. Helt perfekt vær for en slik tur.

30,65 kilometer
4 timer og 55 minutter

230 høydemeter
70 stolper:

Oppsummert viste GPS'en at vi var på tur i nesten fem timer og nesten 31 kilometer - og i fotoapparatet hadde jeg 189 bilder. Som vanlig tok jeg bilde av alle postdetaljene, alle kodestolpene (for å registrere kodene på nett) og litt til. Det er også en Stolpejakt-app med kart, GPS-visning av posisjon og QR-scanning av kodene, men den bruker jeg bare helt unntaksvis som backup.

Samtlige stolper for 3. år på rad?
Nå to dager senere ser jeg at min gode venn Frank Finstad, som bor 150 meter fra stolpepost 8, var den andre som besøkte samtlige 100 stolper i Ullensaker. De ivrigste nærmer seg 200 stolper totalt, men har nok vært ute mer enn mine to turer.
Uansett er ikke dette så viktig, alle må finne sitt tempo og sette seg sine mål. Jeg har som mål å besøke så mange stolpeposter som mulig. Om det for tredje år på rad betyr at jeg besøker alle stolpene i opplegget til Stolpejakten.no er jeg ikke så sikker på - det innebærer en del reiser - så det får jeg vurdere forløpende. I den aktuelle perioden skal jeg jo også på 5-ukers ferie sørover.

Men at det blir mye stolpejakt de neste ukene er jeg sikker på...


Bilder fra stolpejakten på Jessheim 1. mai

Ikke akkurat en spennende åpningsdetalj, stolpepost 49 på et jorde like ved Nordbytjernet.

Marita på vei mot stolpepost 12 ved gjerdet i bakgrunnen. Det er tåkedis fra morgenen av - og ganske kaldt, bare 3 varmegrader. Dette er ved den flotte og populære turveien rundt Nordbytjernet.

Ingen badegjester, men senere på dagen var det like mye folk ved Nordbytjernet som på en varm sommerdag - men ingen badet!


Stolpepost 41 ved Bjørmoen. Her er en av flere grønne lunger i boligområdene øst for Nordbytjernet, men i praksis er det mest krattskog. Med to o-løpere på tur ble det til at vi fulgte krattskogen i stedet for den parallelle veien mot neste post.

Vi har forsert 3-400 meter krattskog og er framme ved stolpepost 40 innerst i Bjørkevegen.

Også de neste postene lå i de grønne lommene mellom bebyggelsen på Nordbymoen og Sørholtet. Her har Marita kommet til stolpepost 69.

Stolpepost 85 i skogen mellom Trondheimsvegen (fv 454) og Jessheimvegen (fv 174). Herfra valgte o-løperne nok en gang å gå noen hundre meter gjennom skogen i stedet på parallelle veier. 


Stolpepost 84 like ved Jessheimvegen (ringveien utenom Jessheim sentrum).

Vi har fulgt Jessheimvegen, krysset til østre side av Jessheimvegen og er her på det tidligere travbaneområdet, eller Nordbyhagen som det heter nå. Stolpepost 42  er ved turveien i grøntområdet innerst i Rugdevegen.


Stolpepost 71 ved balløkka rett nord for Travbanevegen.

Stolpepost 43 i en park i Rugdevegen. Alle veiene rundt her heter Rugdevegen, så her må man følge godt med på husnummer.

Stolpepost 70 ikke langt fra Tiurkroken barnehage.

Denne stolpeposten fikk vi høre at noen hadde etterlyst. Stolpepost 44 helt inntil jernbanen bak Hoppenspretthallen i Industrivegen var gjemt inne i dette lille skogholtet.

Stolpepost 29 er bak gjerdet ved UKI Arena der det nå bygges videregående skole. Joda, vi kom rundt gjerdet og fram til stolpen.

Fram til nå hadde vi bare gått, men herfra ble det en del jogging også. Stolpepost 51 ligger ved turstien langs fv 174 nord for Gystadmarka skole.

Etter en joggetur i terrenget der vi først så etter en liten sti som skulle føre oss til stolpepost 61, ble det i stedet en tur via stolpepost 26 her ved Gystadmarka skole.

Her har vi tatt en avstikker i det flate terrenget og kommet til stolpepost 61 ved ei bro over en bekk i Gystadmarka. Over her går flere av terrengløypene til UKI-karusellen.

Stolpepost 27 i det fine parkområdet mellom Jessheim friidrettsstadion og Jesshein is- og flerbrukshall. 

Stolpepost 44 var plassert mellom flerbrukshallen og UKI Arena. Det er imponerende hva man har bygget av idrettsanlegg i dette området de siste årene.


Stolpepost 63 ved Gystadmarka Bo- og aktivitetssenter skulle nok ikke tas fra fv 174, det var umulig å se koden fra den kanten vi kom. Jeg fant en vei rundt gjerdet og slapp å klatre over. Det er overraskende mange stolpeposter som er plassert inntil stolper og trestammer slik at den ene kodesiden er skjult. Kanskje ikke så smart...

Stolpepost 30 i Industrivegen utenfor Ullensaker brannstasjon. Som himmelen røper, så har disen forsvunnet, sola varmer og temperaturen stiger. Det er topp turvær!

Stolpepost 37 i veikrysset ved Saga Senter var siste stolpepost øst for jernbanen.

Da har vi kommet over til sentrumsiden og til stolpepost 19 i rundkjøringa ved det gamle og fine Herredshuset.

Noen dager tidligere fikk jeg en telefon fra Ole i Ullensaker kommune. Sameiet her på Døli ville ha flyttet en stolpe ut av en liten park til gjerdet på utsiden. Anbefalingen var ikke å endre noe, siden kartet allerede var trykket, og flyttede stolper gir mer - og ikke mindre - trafikk. Jeg hadde jo allerede glemt dette da vi nærmet oss stolpepost 54 - og vi kom da rett gjennom parken der stolpejegere var uønsket og måtte skritte over gjerdet dit stolpen var flyttet.

Den andre stolpeposten på Døli hadde vært utsatt for hærverk. Stolpepost 39 ved turveien mellom Døli skole og Flatavegen var slengt i en kvisthaug nedenfor turveien.

Vi fant stolpen og støttet den opp til et tre - og regner med at arrangøren ganske snart fikk satt den skikkelig opp igjen. 

Nå fulgte 12 stolpeposter på et konsentrert område ved Sundbyjordet og Jessheim sentrum. Ved den borteste bjørka er stolpepost 13 i Flatavegen med blokkene på Sundbyjordet (Romsås) i bakgrunnen.

Stolpepost 14 nederst i Romsåsparken.

Marita registrerer stolpepost 15 i den andre enden av den fine Romsåsparken. 

Før var Manesjen en dominrende blokkbebyggelse på Jessheim, men det blir småtteri mot det som nå kommer mellom Manesjen og Trondheimsvegen.

Stolpepost 16 er ved et tre mellom blokkene i Manesjen.

Vi er inne på Sundbytunet, der det er flere restauranter og en fin ølpub. Senest i mars var jeg sammen med venner på øl-middag-øl her. Stolpepost 34 ligger i parken ovenfor trappa til venstre på bildet.

Stolpepost 6 ved Sparebank 1's lokaler i Storgata - midt i mot Jessheim Storsenter.

Stolpepost 5 lå ved Statoil i Trondheimsvegen. Jeg tuslet videre mens Marita provianterte litt der inne. Sjøl hadde jeg drikkesekk og noen sjokoladebarer med meg, men drakk bare en halvliter på turen og dyttet i meg to barer.

Stolpepost 18 i parken utenfor Jessheim stasjon.

Stolpepost 17 mellom parkeringshuset Ormen Lange og Rådhuset/Kulturhuset.

Stolpepost 38 i skolevegen bak Jessheim skole. Nå nærmer vi oss utgangspunktet ved Nordbytjernet, men vi skal snart sør- og vestover igjen.

Stolpepost 24 ved turveien (Sjøbergvegen) på Nordbymoen.

Stolpepost 33 lenger oppover langs Sjøbergvegen.

Stolpepost 25 i parken ved Parkstien (!) like ved Nordby stasjon.

Nå har vi krysset Trondheimsvegen igjen og er på baksiden av Nordby skole. Stolpepost 59 er presset inn mellom buskene, og i bakgrunnen ser vi Sirkus Arnardo som er i sluttfasen med å sette opp teltet. På fjorårets stolpejakt måtte jeg helt inntil teltet for å få med en av stolpepostene.

I flge kartet kommer du ikke rett fram mellom Nordby skole og Idrettsparken, der det tidligere Jessheim stadion nå er erstattet av blokkbebyggelse. Men, Marita visste at det selvsagt var turveier å følge mellom blokkene. Stolpepost 52 ligger i utkanten av Idrettsparken.

Stolpepost 53 på haugen ved Kvernlivegen vest for nye Jesshein videregående skole.

Den første av to stolpeposter ved Gjestad Bo- og aktivitetssenter. Stolpepost 22. Det bor en del folk her som ikke er stort eldre enn meg, hmmm.... 

Ved Stolpepost 23 på baksiden av Bo- og aktivitetssenteret hilste vi på far og barn som jaktet stolper pr sykkel. Til de aller fleste postene kan man sykle. Herfra lurte vi oss langs jordekanten som var høstsådd med gress, og kuttet 500 meter på den planlagte ruta.

Marita ved stolpepost 66 ved turveien i Kværndalen - vi har nå akkurat krysset under både E6 og Gardermobanen.

¨
Stolpepost 11 ved veien inn til Haug gård fra Gardermovegen. Fram til hit hadde jeg hatt både supertrøye og t-skjorte under løpsjakka - men nå måtte supertrøya pakkes ned i sekken, det var jo nesten sommervær.

Stolpepost 31 ved Grovavegen.

Vi har krysset Gardermovegen igjen og fulgt Løgodtvegen inn til Raknehaugen, Nord-Europas største gravhaug bygget opp av blant annet 75 000 tømmerstokker som en stokkpyramide! Stolpepost 1 var ved oppslagstavla.


Stolpepost 3 var ved parken på andre siden av Raknehaugen, en for øyeblikket hvitveiskledd haug.

Her er det et eller annet budksap vi ikke forsøkte å tyde.


Man må sette fra seg bilen og gå de 7-800 meterne inn forbi Ljøgodt til Raknehaugen.

Stolpepost 2 ved Hovin skole der man også parkerer for å besøke Raknehaugen..I bakgrunnen Bygningen vi ser er gamleskolen.

Stolpepost 8 ved gulmalte Solhellinga på Sand.

Et mildt sagt uskarpt bilde av stolpepost 9 ved butikken på Sand.

Langs Gardermovegen passerte vi 22 kilometer, og herfra er det mest skogsterreng. Vi gledet oss til mykt underlag. Stolpepost 64 lå ved en fin tursti mellom Olaløkka og Gardermovegen.

Marita har peilet seg inn på stolpepost 65 i skogen vest for Olaløkka.

Stolpepost 65 sett fra en annen vinkel - mot jordene på Midtskogen og tett på flystøyen.


Stolpepost 45  "midt i skauen".

Stolpepost 67 tett på Gardermobanen. For en del år siden gikk det fine turstier over her, men nå danner Gardermobanen og E16 en effektiv deling av terrenget her vest for Jessheim.

Stolpepost 7 på Olaløkka var ved veggen utenfor cateringselskapet som holder til her.

Stolpepost 8 ved parken på Jørnstua. Frank, som var andremann til å besøke alle Jessheim-postene bor 150 meter unna. Hadde jeg vært alene hadde jeg nok hilst innom. 

Fra stolpepost 8 tok vi snarveien over det upløyde jordet ved Skåntjern - og som på utallige stolpejakter tidligere havnet vi på en bit av Pilgrimsleden.

Idyll ved Skåntjern.

Stolpepost 83 mellom Skåntjern og Gardermobanen.

Et flott eksemplar av Vipera Berus (hoggorm altså) lå og solte seg på turveien langs Gardermobanen).

Marita må også forevige krypet!

Stolpepost 87 i et stikryss sør for Skåntjern .

Stolpepost 79 i nærheten av Stussenvegen. Dette stolpeposten ligger bare 150 meter fra huset til Terje, mr Stolpejakt i Ullensaker O-lag, og der jeg hentet kartene i forrige uke.

Stolpepost 10 var siste stolpepost vest for Gardermobanen og E6/E16.

Det ble mer og mer jogging og mindre gåing mot slutten. Slike flotte stier innbyr jo til å løpe.

Stolpepost 80 vest for Nordbytjernet. Nå havnet vi midt i en enorm trafikk med stolpejegere som hadde hentet kart ved standen på andre siden av vannet. Det er jo dette Stolpejakten handler om; å få flest mulig ut på tur.

På vei til stolpepost 46 - på høyre siden av stien - trynet jeg skikkelig. Jeg slapp ikke unna denne gangen heller. Fikk rullet meg rundt og unngikk de store skadene eller å ødelegge fotoapparatet. Mitt favoritt-turkamera - allværskameraet Olympus Tough - tok kvelden forrige uke. Nytt er bestilt, men nå brukte jeg et systemkamera som er mer klumsete å dra på, og som på ingen måte tåler de samme påkjenningene. Jeg fikk forresten en liten skade; venstre ringfinger har fått seg en knekk som to dager etter fortsatt er "krokete".

Stolpepost 68 i et stikryss, og stor trafikk for å registrere.

Marita har akkurat vært på stolpepost 47.

Og her er vi ved stolpepost 48. Alle de siste stolpene lå lett til ved hovedstien vest for Nordbytjernet.

Men, stolpepost 98 var en luring. Ganske nær stien, men i ei grop skjult av tett krattskog. Det gikk greit å finne den, og snart blir det nok tydelig tråkk inn til denne når et firesifret antall stolpejegere har besøkt posten. 


Stolpepost 51 lå øverst i melkesyrebakken i sørvensre ende av Nordbytjernet. Denne har jeg forsert med stive ben haugevis av ganger på ulike varianter av UKI-.karusellen og ABIK-karusellen.

Stolpepost 60, ved sørenden av vannet, da er det bare sjarmøretappen igjen.

Stolpepost 50 var i parken like ved teltet/standen som arrangøren hadde satt opp på p-plassen ved Nordbytjernet. Dagens 70 stolpeposter var i boks, Ullensakers 100 stolpeposter var i boks.

Etterpå fikk jeg en hyggelig prat med blant annet Trine, Kari og Terje i Ullensaker O-lag - som er en av klubbene i Raumar O-lag der også Nes O-lag er med. Det er noen år siden jeg kunne definere meg som ultraløper, men vi hadde mange fine år sammen i klubben. Parkeringsplassen var full av biler, det var både stolpejegere og andre turgåere over alt - for dette var jo en dag man bare måtte ut på tur.

Det var så vidt jeg fikk takket Marita for turen, for plutselig var jeg prat med noen andre Nesbuer som også hadde tatt turen til Jessheim på stolpejakt. Dette blir bare mer og mer populært, og det viser at aå lenge tilrettelegginga er god og brukerterskelen lav - så blir folk med på trimtiltak!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar