onsdag 27. januar 2016

Skal jeg gidde? ...grublerier...

Det er ikke noe merkverdig at treningsmotivasjonen svinger, spesielt for en terrengløper i vintersesongen. Enten er det for kaldt, eller for glatt, eller for mørkt... unnskyldningene for ikke å trene er der hele tiden. I slike perioder er det ikke treningen i seg selv som motiverer, men målet man trener for.

Hva så dersom dette målet ikke er motiverende nok?

Jeg har spurt meg selv flere ganger de siste dagene; Har jeg lyst til å "slite" på trening bare for å kunne fullføre noen halvlange ultraløp? Jeg kan jo uansett ikke hevde meg- det eneste må i så fall være at jeg i enkelte tilfeller kan skryte av å være eldste deltager.

Det er egentlig morsomt å trene, men jeg er ikke sikker på hvor mye jeg har lyst til å "slite". Hadde det ikke vært for ultraløpene jeg vurderer å delta i, kunne jeg trent annerledes - like ofte, men kortere økter. Jeg gleder meg egentlig mer til en ny "stolpejakt-sesong" enn til ultraløpene. Slik er det i alle fall nå om dagen....

Joda; jeg har jo lagt opp! To ganger!
Først etter bypass-operasjonen for to år siden, neste gang etter UltraVasan i fjor. Nå skal jeg ikke konkurrere mer! Det ble stopp etter 2.154 konkurranser.  ...hvorfor trener jeg da for å fullføre noen av ultraløpene i år? Svaret skjuler seg nok bak Romerike Ultraløperklubb.

Jeg har så veldig lyst til å jobbe med å utvikle klubben videre. På få år har vi vokst til å bli en stor langdistanseklubb med over 160 medlemmer der nesten alle er aktive løpere. Hvis jeg slutter å trene langt kan jeg glemme å fullføre ultraløp, og da orker jeg ikke henge med på treningsturene lenger heller. Hvor lang tid går det da før jeg ikke "gidder" å lede klubben? ...og får jeg noen til å ta klubben videre?

EcoTrail i fjor var en tross alt hyggelig opplevelse. Her er jeg etter ca 10 km sammen med Petter "Melvin Tix" Vabog. I år dropper jeg 80-kilometeren, men er altså påmeldt til 45 km (hysj, det er en hemmelighet - jeg har jo lagt opp!).


Countdown:
Jeg har en sterk følelse av det blir litt enten/eller. Dersom jeg kutter ut konkurransene helt, vil jeg nok også fort kutte ut klubbarbeidet - og det har jeg jo ikke lyst til. Men da får jeg heller ikke lekt med min nye hobby; golf! Dersom jeg var sikker på at noen tok tak i klubben - ville det vært lettere å trappe helt ned, det er jo uansett bare snakk om få år før det uansett tvinger seg fram.

Nedtellingen er i gang!

Det er nok en ganske "skjør" forlengelse av konkurransekarrieren. En litt omfattende skade, eller en ny sykdom - da er det 100% sikkert punktum finale! Det plager meg ikke nevneverdig - og i mens krysser jeg fingrene for at jeg finner noen som har lyst til å lede klubben videre. Jeg har sagt ja til to nye år som leder (2016-2017) - drømmen er at noen overtar lederjobben etter det, så kan jeg i stedet konsentrere med om løpene våre; Romeriksåsen på langs og ChampagneUltra.

Treninga denne uka:
Jeg sliter ennå med litt i:rritasjon øverst i magesekken (?) - det er verre når jeg hviler enn når jeg trener. Likevel har jeg fått til to halvlange turer, en på mandag og en i dag.

Mandag jogget jeg 3 runder i "golfbanerunden" på 30:38, 30:15 og 29:35. Det var dårlig feste på snøføre - og jeg hadde lite pust i motbakkene, følte meg litt sprengt i brystet. Rett og slett en slitsom treningsøkt på 14 km - selv i sakte fart, så dagen etter ble det bare 30 min på spinningsykkelen.

I dag ble det 1:40 på mølle inne på Spenst Årnes. Med fortsatt litt kranglete mage valgte jeg "ultraløpstrening", dvs mix løp/gang: 15,2 km 60/30 sek med snittfart 6:32 min/km (løpsfarten var stort sett 5:43 min/km, noe 5:27 min/km).

Resten av uka? Vinteren forsvant fort med mange varmegrader i går og i dag... det blir nok to dager med innetrening (sykkel + styrke/intervall) før jeg skal være med på lørdagens klubbtrening i Lillestrøm. Kanskje jeg oppsøker skiføre i Nordmarka på søndag?

Joda, jeg gleder meg til lørdagens klubbtrening sammen med Marit&Co i Lillestrøm. Bildet er fra tilsvarende trening for et år siden; Marit, Tone og Unni.

2 kommentarer:

  1. Heisann.
    Motivasjon er en underlig ting. Veldig labil egentlig. Slet jo med det i hele fjor og betaler for at jeg trosset den, i år.
    Hvisker*Er også påmeldt 45 km på ecotrail* Skal få mannen i form ;)
    Sikter på mer trening og mindre konkurranse i 2016. Stabilisere og bygge opp rett og slett. Det at gallestenen driver å ruller rundt bidrar ikke.

    Tror det er viktig å ha mål, noe å strukturere treningen i forhold til. Som du alltid sier til meg, så er jo variasjon også viktig. Så det å putte inn skiturer der det går et nok veldig bra :)

    Planen er å sees i morgen, og dra med meg gubben, vi har jo ikke mange ukene på oss :)

    SvarSlett
  2. Ja Tone, det er som du sier; motivasjon er en underlig ting. Jeg opplever nok at det er vanskeligere nå som gammel mann - ta har jeg timeglasset å slite med i tillegg til de faktiske forholdene i øyeblikket.

    Det blir hyggelig å se dere på trening i morgen, det ser ut til av vi blir ganske mange.

    SvarSlett