søndag 18. juni 2017

3 dagers stolpejakt i grønne Groruddalen

Bildet er fra Grorud stasjon der pop-up stolpe 86 ble satt ut i forbindelse med Sommertogets (NRK1) besøk 21. juli.

Dette var tredje år med stolpejakt i Groruddalen, som vanlig med 80 stolpeposter + noen pop-up-stolper. Postene fordelte jeg på tre turer 15., 16.og 18. juni, men det tok lang tid før jeg rakk å dokumentere turene (blogginnlegget er skrevet 26. desember).

Det jeg fortsatt husker er at jeg på den mellomste av de tre dagene, den våte dagen, utførte en ikke planlagt vakker salto i en gresskråning der jeg skled på det leirete underlaget. Dermed slo jeg opp igjen skaden og min irriterte "frozen shoulder" fra trynings på stolpejakt i samme område ett år tidligere. Først nå et halvt år senere (når dette skrives) er skulderen bra igjen.

Jeg husker også at jeg fikk 700 kroner i bot for å ha overskredet parkeringstiden på Grorud senter.

Etter så lang tid velger jeg en kortversjon med et begrenset antall bilder (likevel mange) fra disse turene som utgjorde 82 kilometer til fots og gående tok 15 timer. Det er absolutt ikke flatt i Groruddalen heller, så turene ga hele 1700 høydemeter.

Det er fantastisk hvor mye grønne omgivelser det er i Groruddalen når man beveger seg langs turveier til fots - i et område som fra bilvinduet fortoner seg 100% asfaltert. Dette håper jeg bildene gir et bra inntrykk av. Der folk flest bor er det også kort vei til terrenget i Østmarka eller Lillomarka.

15. juni  25,6 km - 4:41 - 528 høydemeter 

Noen bildeminner fra turen:

Årets første Grorudddalen-stolpepost var stolpe 48 ved Tittutgrenda Borettslag på Alfaset. Jeg hadde parkert ved Alfaset Gravlund der det alltid er god plass.

Etter å ha krysset trafikkmaskinen med Strømsveien, Breivollveien og E6 kom jeg opp i det grønne "beltet" i skråningen mellom Tveita og Hellerud - der stolpe 54 var i enden av denne turveibroa.

Her er jeg ved stolpepost 53 på Bomerang bro over Ytre Ringvei ved Tveita. 

Turen fortsatte forbi Tveita via noen stolper på Hellerud og deretter Tvetenveien over Alnaelva og jernbanen. Her er jeg ved Lunden på Teisen der pop-up-stolpe 85 ble satt opp 3. juni i forbindelse med Lundefestivalen.

Trekkspillet Vokterbolig ligger innenfor det inngjerdede området til Maxbo i Ole Deviks vei. Her var stolpe 59 både i husveggen og ved gjerdet rundt Maxbo-området.  

Det komiske var at ekstrastolpen var satt opp slik at man umulig kunne fotografere eller scanne koden utenfra. Her var det nødvendig å komme i Maxbos åpningstid.

Stolpe 60 ved Østre Aker Middelskole på Teisen.

Stolpe 67 var ved Toyotas anlegg ved den tidligere portbygningen til STK ved Ulven 

Stolpe 68 ved gravhaugene på  Økern.

Store vyer: 

Hovinbyen er Oslos største utviklingsområde, med mulighet for 30–40 000 nye boliger og 50–100 000 nye arbeidsplasser. Nærheten til sentrum gjør at Hovinbyen vil være en forlengelse av den tette byen. Området er på størrelse med Oslo sentrum innenfor ring 2 og strekker seg fra Bjerke i nord til Bryn i sør, fra Løren i vest ...
  
Fra den flotte Bjerkedalen park mrellom Bjerke og Risløkka.

Stolpe 70 i Bjerkedalen park. 

Nå har jeg krysset Trondheimsveien. Stolpe 72 ligger litt opp i denne gangveien på Lofthus. 

Det var fint vær og mye folk på tur ved Isdammen på Årvoll.

Stolpe 76 ved Isdammen.

Her er jeg på tur oppover i Årvollåsen.

Stolpe 77 ved Glassberget i Årvollåsen. Bra med tørt vær når man går på slike svaberg.
  
Jeg har nå vært innom noen poster bl.a. på Tonsenhagen og krysset Rv4 ved Linderud. Her er jeg ved stolpe 63 i den nye fine Veitvetparken.

Stolpe 62 i det grønne beltet langs industribyggene ved Østre Akerv vei på Veitvet. Her passerer den flotte sykkelhovedveien som går gjennom hele Groruddalen.


16. juni  20,8 km - 4:06 - 466 høydemeter 

Noen bildeminner fra turen:

Det var gråvær og vått på denne runden, mens det de andre dagene i Grorudddalen var mest sol. Jeg parkerte ved Grorud senter, men la ikke merke til at det var 3 timers begrensning der. Det kostet meg 700 kroner i parkeringsbot etter en tur som varte drøyt fire timer!

Stolpe 4 lå ved restene av Monsebråten, ved det som den gangen var Bergensvegen. Bygningene ble revet på 70-tallet.

Det var flere enn meg på stolpejakt denne dagen...

Her er jeg i det åpne fine terrenget på Ravnkollen. Stolpe 5 var der Lille Ravnkollbakken lå. Jeg hoppet i den større Ravnkollbakken tidlig på 60-tallet, men da het bakken Rankollen. Jeg har sett at noen mener Rankollen ble brukt som "konkurrerende" navn til Røverkollen en kilometer lenger nord.

Utsikten fra stolpe 7 på Røverkollen var ikke så imponerende denne gråværsdagen.

Stolpepost 8 ved bronserøysene på Røverkollen.

Det var ingen som badet ved Badedammen på Grorud  i duskregnet. Her var pop-up-stolpe 82 som var satt ut noen dager tidligere i forbindelse med "Aktiv Søndag" i Bydel Grorud.

Elva (Støytrenna) ned fra Steinbruvannet og Badedammen gikk frisk forbi stolpepost 9 før den renner ut i Alnaelva litt lenger ned. Alnaelven på langs er forresten et kommende familietur-prosjekt.

Ammerudskogen Vel (100 år i år) i et opprinnelig hytteområde som nå er midt i et stort boligfelt. Her var stolpe 11.

Stolpe 20 i skogen ved Vesletjern - en av mange fine badevann i Groruddalen.

Stolpe 19 ved Sandås (utskilt fra Rødtvet gård) i skogkanten mellom Rødtvet og Årvollåsen.

Nordre Steinbrettet var tegnet inn feil på papirkartet, så der svinset jeg rundt en stund før jeg fisket opp mobilen og leste meg inn med appen. Dette steinbruddområdet er like ved Salamanderdammene.

Stolpepost 79 ved Markaporten på Linnerid. Bare 100 meter herfra gikk jeg skikkelig på snørra på fjorårets stolpejakt (11. juni). Det har medført et år med "frozen shoulder".  Snart skulle jeg klare det igjen...

Stolpe 80 var ved Hestejordene nord for Krigsskolen. Jeg ble søkka blaut av å vandre på disse gressdekte stiene.

En trostunge (?) som slet med å komme seg unna...

Stolpe 61 i friområdet mellom  Bredtvet kvinnefengsel og Trondheimsveien. Her gjorde jeg altså en skikkelig salto på den leirete skråbakken - så skaden fra et år siden ble ytterligere frisket opp. Til sammen ble det 1,5 år med "Forzen shoulder" som følge av fallet året før og oppfriskingen denne dagen.

Kumlokk på Rødtvet.. selvsagt har Oslo sine "egne" kumlokk.

Stolpe 15 ved Nordtvet bibliotek.

En av de mange flott tilrettelagte turveiene i Groruddalen. Fyrhuset musikkverksted kan skimtes i bakgrunnen.

Stolpe 16 i den fine dalen nedenfor Fyrhuset musikkverksted på Nordtvet.

Stolpe 14 var ved Shoddyfabrikken ikke langt fra Grorud senter.  (Shoddy er en betegnelse for gjenvunnet ullmatriale fra opprevne filler.) Her er det nå ulike atelierer og annen kunstnerisk aktivitet.


Grorudparken ved Alnaelva like ved Grorud senter har blitt en nydelig friområde.

Stolpe 81 (pop-up stolpe i forbindelse med "World Orienteering Day") lå oppe i skråningen ovenfor den nye badedammen. I bakgrunnen kan man skimte biler i kø på Trondheimsveien (Rv4).

Et par stolpeposter til og noen hundre meter til fots - så var denne dagsturen over, og ved bilen ventet en parkeringsbot på 700 kroner. Ikke det at jeg brukte en time mer enn planlagt, men jeg hadde oversett 3-timersgrensen.

18. juni  34,9 km - 6:13 - 598 høydemeter 

Noen bildeminner fra turen:

Den tredje av stolpeturene i Groruddalen startet ved Nye Rommen skole (stolpe 24) mellom Trondheimsveien og Stovner senter. Litt grått fra morgenen av, men det ble flott vær etter hvert

Tafikkstøy fra Rv4 til venstre og den fredeligere Rommen Golfbane til høyre. Denne banen må ikke forveksles med Rommen Golfpark 200 meter fra her jeg bor på Vormsund.

Stolpe 2 ved Holen Steinhvelvbru like ved golfbanen, men nå på skogsiden av Rv4.

Stolpe 2 ved Bånkall gård. Gården er nevnt allerede på 1300-tallet, og fungerete som skysstasjon på 1800-tallet. Nå foregår det ulike kulturaktiviteter her.

Her har jeg kommet inn blant blokkene på Vestli, stolpe 22 er ved gjerdet i venstre kant.

Stolpe 26 er ved det som for en landsens kar kan se ut som en silo, men som er en del av parkeringshuset på Stovner senter.

En av postene i skogen i Gjelleråsmarka var her ved idylliske Liastua, stolpe 40.

Ved den smale kløvveien opp mot Gjellerårsen var det klokke både oppe og nede for å varsle om at et følge var på vei.

Stolpe 83 ved Liahuken Gubbero - som var pop-up-stolpe satt ut  ved åpningen av gapahuken 30. mai. Det var en delvis nytråkket sti opp hit som ikke sto på kartet, så jeg fulgte med litt på mobilappen.

Stolpe 38 ved Markaporten ved Stovnerbakken.

I et lite skogsområde mellom det sterkt trafikerte Tangerudkrysset (E6) og bebyggelsen helt på grensen mot Lørenskog, var stolpe 37 ved "Tangerud forhistoorisk gårdsanlegg".

Denne stolpejegeren møtte jeg på vei opp til Liahuken og passerte han på vei ned igjen - og her på Tangerud møtte jeg han nok en gang. Nå kom vi i prat, og han visste godt hvem jeg var (kjente meg fra bloggen). Jeg hadde også registrert at han - Øystein Lien - var en ivrig stolpejeger. Han jobber forresten sammen med Tone Yvonne i klubben (Romerike Ultraløperklubb). Det er alltid hyggelig å utveksle litt erfaringer med andre stolpejegere.

Her har jeg krysset Østre Aker vei og jernbanen og kommet til Vardheim samfunnshus og stolpe 34. Dette var ikke lenger fra der jeg vokste opp på Fjellhamar enn at jeg faktisk var på noen arrangementer her.

Etter noen flere stolpeposter i boligområdene på Høybråten har jeg nå krysset E6 og kommet til stolpe 45 ved en av de fine turveiene ved Ellingsrud. Dette er rett ved Bakås, og vi ser en stolpejaktfamilie i aksjon.

Stolpe 46 ved Munkebekken Idrettsbarnehage i skogkanten (Østmarka) like ved Ellingsrud,

Etter en tur på tvers av Lindebergåsen er jeg her ved stolpe 52 i nordre ende av Lutvann.

Tilbake i urbane omgivelser. Stolpe 51 ved Nordre Trosterud gård.

Stolpe 50 var ved Lindeberg park.

Turvei under E6 ved Ikea, stolpe er på andre siden av undergangen.

Stolpe 48 ved Sørliløkka innunder Lindebergåsen, en av de vernede Akergårdene.

Stolpe 44 var ved biblioteket på Fruset senter.

Stolpe 43 var i Verdensparken lekepark på Furuset, et stort fint grøntområde i et ellers urbant landskap.

Stolpe 42 ved Justis plass like ved Grorud stasjon.

Hmmm, her ved Jettegryta i Maria Dehlis vei mellom Grorud stasjon og Haugenstua stasjon var det vare strips på stedet hvor stolpe 41 skulle vært. Jeg hadde ikke lest postbeskrivelsen, og rakk å lete litt før jeg forsto at at stolpen skulle vært ved Jettegryta. (Jeg fikk koden av arrrangøren).

Maria Dehlis vei er en solid dimensjonert blindvei inn mot bebyggelsen på Haugenstua og Fossumjordet. Det er bratt opp mot Vestre Haugen til høyre på bildet.

Lampa i Storstua på Haugenstua. Pop-up-stolpe 84 ble satt ut i skråningen her dagen før jeg var der - på Sykkelens dag.

Stolpe 32 ved Stig gård.

Utsikt fra stolpe 32 ned ot Storstua på Haugenstua.

Stolpe 28 ved Rommensletta Skulpturpark.

Stolpe 27 var ved Gulestua på Fossum, en bevart bygning fra plassen Nerfossum.

Dermed var tre dagers stolpejakt i Groruddalen over. Kanskje litt feigt at jeg ikke prøvde "alle-på-en-dag" - men det får jeg heller prøve til neste år. Jeg sliter litt med å lese dette Groruddalen-kartet vi har hatt i tre år... det er basert på OpenStreetMap i målestokk 1:12500 - og ikke det mest lesevennlige for en gammel gubbe med gubbesyn. Men uansett er dette et helt fantastisk fint tilrettelagt opplegg. 
Takk til Lillomarka O-lag for en omfattende jobb.

2 kommentarer:

  1. Kan opplyse at jeg fant den manglende stolpe 41 under et gjerde og satte den på plass. Da var allerede en erstatningsstolpe sett opp. IMN.

    SvarSlett
  2. Der er dessverre enkelte stolper som er utsatt for hærverk. Ofte reddes det nok av deltagere - som deg - som finner stolper og setter på plass igjen. Jeg har vært borti en del slike i løpet av 2017. Arrangørene i Groruddalen er forresten alltid raske med å rette opp feil.

    SvarSlett