onsdag 28. juni 2017

Godværsdag og stolpejakt på Gran

Årets stolpejakt har kommet til Hadeland. I går var jeg på Grymyr og Brandbu, i dag har turen kommet til Gran og Jevnaker. Når jeg skriver "i dag" er det et forsøk på å skrive dette i sanntid, selv om det er 7. januar når dette skrives. Det virker kanskje litt meningsløst å blogge om dette et halvt år etterpå, men det er først og fremst et ønske om å dokumentere turene med bilder, mer enn å skrive om turen i seg selv. Turen husker jeg mindre av enn jeg egentlig liker, men det skyldes kanskje at det var tredje året med stolpejakt på Gran - og at det gikk litt på autopilot.

I går var det flott vær, i dag var det enda flottere. Sol og godt over 20 grader. Helt supert vær for en "arbeidsdag" med stolpejakt (nesten tre timer på Gran, nesten fire timer på Jevnaker). Turen på Gran var både urban, landlig og i skogsterreng - 30 stolpeposter totalt.  Jeg var sliten etter gårsdagen, så det ble rask gange og null nix jogging denne dagen - men likevel 34 kilometer totalt.

Gran  -  30 stolpeposter  -  2 timer 52 minutter  -  14,2 km  Bilen ble parkert i sentrum av Gran der gjennomfartstrafikken på Rv4 fortsatt er stor, men bare to uker etterpå ble den nye motorveistrekningen i tunnel (Granstunnelen) utenom sentrum åpnet. Spørsmålet er da om Gran blir like "dødt" som Brandbu etter veiomleggingen der, men Gran har jo etterhvert blitt områdets største handelssentrum - så helt stille blir det vel ikke.

Rumpetaska var fylt med drikkeflaske, en sjokoladebar, mobiltelefon, strips (til å feste evt løse stolpeposter) og litt papirbackup i tilfelle dotur... På en såpass kort tur var det ikke aktuelt å bruke sekk. Bildet ovenfor er fra stolpe 8 ved Power-bygget... de første 100 meterne var unnagjort.

Stolpe 19 var på en gangbru over Vigga, ved jernbanen i utkanten av sentrum. Vigga hilste jeg på også i går på Brandbu, og skal om et par dager treffe på nytt på Grua og Roa. Elva renner sjeldent nok nordover (Grua-Røykenvika Randsfjorden), noe som ikke er helt vanlig på Østlandet.

Stolpe 8 var utenfor dyrlegene på Hadeland...

Stolpe 6 var ved Gran stasjon, en av utallige flotte stasjonsbygninger i Norge. Bygningen er fra 1900, to år før Gjøvikbanen ble åpnet. Topp-bildet er også fra stasjonen.

Stolpe 15 var i enden av denne koselige boliggata der en turvei går de siste meterne ned til Vassendvika, det sørligste punktet av Jarenvannet.

Her starter den fine Viggastien rundt Hovstjernet Naturreservat (7-800 meter totalt). Den ender opp ved gangbroa der stolpe 19 var. Et romantisk sted for en kveldstur, men trivelig også i sol og fint vær.

"Mördarbakken" er den fryktede 2 meter stigningen langs Viggastien når man kommer sørfra.

Et eller annet sted her skulle stolpe 26 vært, men den hadde nok noen samlet inn til peisved, eller kanskje bare slengt unna. Jeg fikk koden av arrangøren, så besøket ble registrert.

Det var flere enn meg på tur langs Vigga...

I bakgrunnen ser du det nye motorveipartiet som åpnet to uker senere. Stolpe 13 var i enden av denne sletta.

Utsikt fra boligområdet ved Skervum i lia over Rv4, like ved Gran sykehjem. Her var det enda en stolpe (11) som manglet, synd at noen må ødelegge - eller var det naboer som ikke likte trafikken? Hvis \en stolpe fjernes blir det mer leting og mer tråkking av besøkende stolpejegere. Jeg tråkket rundt og lette i alt av kratt i 5 minutter.

Stolpe 11 skulle altså vært i passasjen mellom lekeplassen og boligfeltet ovenfor.

Det var tp stolpeposter ved Gran Sykehjem, dette er stolpe 2 ved turveien nedenfor.

Så gikk turen videre inn i skogen på Skjervumsmoen. Her ved stolpe 24 er det selvsagt GRANskog.

Det var tørt og fint i skogen, og stolpene var der de skulle være. Her ved stolpe 22.

Stolpe 28 under en liten skrent...

Frodig og fint i skogen inn mot stolpe 21, fortsatt på Skjervumsmoen.

Gran i Gran så langt øyet kan se!

Her kan du lete etter firkløver!

Stolpe 29 var ved en  hinderbane der  klokelig nok ikke prøvde meg på hinderne.

Stolpe 25 var den siste av åtte stolpeposter i skogen på Skjervumsmoen. Her ved stien like ved boligfeltet på Ringstad.

Stolpe 3, i et veikryss på Ringstad.

Stolpe 12 der den blåmerkede stien mor Nordre Ålsbygd følger grusveien opp fra Øvre Ringstadvegen 

Postbeskrivelsen på stolpe 14 var "Lekeapparat". Det er kanskje det, men her er det nok en kunstner ikke i bildet uten at jeg klarte å google meg fram til noe.

Jeg er på en landlig runde øst for Gran sentrum. Her er jeg mellom Gisleberg-gårdene.

Stolpe 27 ved den øverste av Morstadgårdene. Her skulle jeg følge gårdsveien ned lia tilbake til Rv4 og Gran sentrum.

Det ble en omvei for å komme hit til Gran Idrettspark og stolpe 20. Jeg kunne jo ikke tråkke korteste vei gjennom kornåkrene.

Stolpe 9 var i hjørnet på parkeringsplassen ved Gran Ungdomsskole.

Fra Hovsvegen der stolpe 4 var rett nedenfor Trintom skole.

Stolpe 16 i Øgardsbakka ned mot nordre del av Gran sentrum.

Stolpe 18 var rett bakl traktoren - ved blokkene mellom Hovsvegen og Hovsgutua.

Dagens jakt på Gran ble avsluttet i Hovsgutua nedenfor Hadeland vg skole.

Det var en fin tur i stigende varme, med andre ord perfekt turvær for meg. Da var det bare å sette seg inn i bilen for å reise til Jevnaker der Hadeland O-lag har satt ut 30 poster, slik at dagens fangst blir 60 stolpeposter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar