lørdag 16. juli 2016

Familiemesterskap i orientering for 40. gang


Kartet var i målestokk 1:5000, løype var 2,4 km med 13 poster og bruk av elektronisk tidtaking med mellomtider. Det er åpen fin skog og veldig god sikt overalt, rett og slett herlig fjellterreng.
 
Jeg vet ikke om det er unikt i Norge, men det er ikke utenkelig. Siden 1977 har vi tre Engensøsknene løpt familiemesterskap i orientering hvert eneste år - og 40. årsjubileet fant sted på Idre Fjäll denne helgen.

De åtte første årene var vi 5 deltagere, Reidun, Knut og meg i tillegg til svoger Jens og selvsagt far. De neste 7 årene kom svigerinne Ida med, og siden ballet det på seg med barn og ektefeller/samboere. Deltagerrekorden fra 2011 ble tangert i år med 12 deltagere av 15 mulige. Vi søsknene har altså deltatt alle 39 årene, Ida har 30 starter og far rakk 22 mesterskap. Ole's samboer Jannicke var årets debutant.

Her mangler bare Linda og Daniel av de som var med på samlinga. Ole Kristian og Kaja Mathilde er kommer med noen år før de er startklare, og Else holder seg unna o-løypa. To av hundere, Sita og Billy var med i løypa mens Lilo var tilskuer. På bildet ser vi Knut, Reidun, Ida, Else, Gammeln, Maja, Jannicke, Sverre med Ole Kristian Inger med Kaja Mathilde, Tone, Sita, Lilo, Ole og Billy.

Tidligere var vi alle aktive o-løpere, og det var lett å beregne handicap basert på kunnskap om fart og orienteringsevne. Nå er det det bare Knuts familie som løper aktivt, og fastsetting av handicap er en risikosport med alle muligheter for "pepper" både i forkant og etterkant. Men, det klaffet usedvanlig bra i år, jeg er mer enn fornøyd med analysen som førte fram til årets handicap på de ulike løperne (fra 0 til 23 minutter).

Som oftest har familiemesterskapet vært lagt inn i en terminfestet konkurranse eller ved hjelp av en eller annen o-løper vi kjenner - men i år var det ikke så greit. Akkurat som ved 20-årsjubileet la vi inn en familesamling på Idre Fjäll, en langweekend med familiemesterskapet som høydepunkt. Siden de faste kontrollene var for vanskelige for en del av deltagerne, la jeg en egen løype i nærområdet ved hyttene og alpinbakkene. Det betød at jeg selv løp utenfor konkurranse og fikk registrert "fullført".

Det ble tett i årets mesterskap; det skilte mindre enn tre minutter mellom de 6 første på resultatlista, med nevø Sverre som vinner, niese Linda på 2. plass og nevø Daniel på 3.plass. Så fulgte broder Knut, svigerinne Ida og min lille sønn Ole. Løpstid varierte fra 16:56 til 40:40, men inklusive handicap varierte det fra 37:50 til 40:40 - imponerende jevnt i toppen altså.

Det var mye reinsdyr i området, og de var ikke særlig skvetne der de beitet mellom hyttene... men ingen ville være med på o-løpet.
 
Inger og Reidun er klare til start...

Sverre må vente hos tvillingene til Inger er i mål før han får løpe, det endte bra, med seier og napp i vandrepokalen (den femte pokalen i arrangementets historie).

Først kom et reinsdyr i full fart, så kom Daniel til mål som førstemann. Det ble tredjeplass på yngste deltager, som i år deltok for tredje gang.

Da er de fleste i mål...vi var heldige med været.
 

For min egen del ble det også to seire, en i yatsy og en i bowling! Resultatene fra discobowlingen røper at vi er dårligere i bowling enn orientering. Men; seier er seier! Dessuten kunne jeg jo mimre tilbake til 1996 da jeg vant familiemesterskapet forrige gang vi var på Idre Fjäll.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar