tirsdag 6. mai 2014

Nesten 4 timer med tur-o og tur-orm

Jeg stempler aldri på turorienteringsposter.
I stedet for å bruke klippekort tar jeg bilde av alle postene.
 
Turorientering er gøy, men helst i store doser. Litt senere i år (6.juni?) skal jeg prøve meg på alle Nes O-lags turorienteringsposter på en og samme dag, slik jeg gjorde for tre år siden sammen med Gunnar. Søndagsturen i Fenstadmarka på Ellingsjøen-kartet var en test på tidsestimatene for heldagsturen om en måned.

25 poster inkl. fem såkalte fjernposter gir minst like mange muligheter for å bomme, det er ikke akkurat merka løype - og synet er ikke som det en gang var. Kompass med lupe hjelper en del, og uansett skal ikke synet få skylda for dagens bommer.

Jeg dundret rett ut i 2-3 minutters bom på første posten, og fortsatte med enda litt mer bom på den neste. Joda, kartet er eldgammelt og ikke alt stemmer med terrenget - men likevel var ikke dette verre enn at det burde gå noenlunde bomfritt. Skjerpings hjalp, orientering handler mye om konsentrasjon, så de neste fem postene gikk greit. Enn så lenge gikk det greit å gå/jogge i den høye lyngen, halvparten av tiden var jeg offroad og offsti. Stedvis var det mye kjerr å bakse seg gjennom... men det er jo en o-løper vant med.

Post i søkk nedenfor Ellingsjøen.

Været var fint for turorientering, med sol og 11-12 grader. Jeg koste meg kanskje for mye, for nå ble det først en bom på et veivalg, så en stor omvei til posten deretter og dagens storbom etter det igjen. En tur på snørra i en kvisthaug ble det også - og kreftene var avtagende etter snart halvannen time i terrenget. Så var det tid for to "fjernposter" og bare to poster på 7,5 kilometers bevegelse - en ganske langsom bevegelse med gradvis mer gang og mindre jogg.

Raskeste bevegelse var da jeg nesten tråkket på en hoggorm ved Ellingsjøen, det var langtfra årets første hoggormobservasjon.

Ganske stor hoggorm som sola seg på stien ved Langvannet.

Jeg hadde hele tiden GPS-klokka på snitt kilometertid, og halvveis viste den 12:30 min/km (pga mye bomming) - mens snittfarten var litt under 11 minutter/km på turen totalt. På de siste 14 postene bommet jeg egentlig bare på den nest siste, men jeg rotet også en hel del med noen "fjernposter" som var grovt og tilfeldig inntegnet på kartet. Kreftene kom og gikk.... det var slitsomt i motbakker - overkommerlig ellers, så jeg er ikke i tvil om at jeg bør klare alle 60 postene (på 6 kart) på neste tur.

GPS'en viste 22 km selv om "streken" mellom postene bare viste 14,3 km... ca 2 kilometer var feilløping. Total tid inkl bom og fotografering 3:55.

Alle postene på dette kartet ligger i "skauen" - så motivene blir ganske like.
Her post på en stein.

Posten ligger på en kolle... men det var knotete å komme fram.

Post ved skrent.

Disse hengende postbøttene - i stedet for plater -
var noe jeg introduserte på turorienteringa i Nes for ca 25 år siden.

Mye fint terreng. men likevel mye høye kneløft.
 
De fem "fjernpostene" var plassert på nedlagte setre...
her posten ved Holtersetra - som tilhører gården til min venn Jan.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar